Selvom det nok er de færreste hundeejere, der synes at en almindelig og sund hundeånde ligefrem lugter godt, så skal hundens ånde heller ikke lugte dårligt. Hunde er kendt for at have dårlig ånde, men ofte er den dårlige lugt forbundet med sygdom – og man bør som hundeejer altid reagere, hvis man opdager, at hundens ånde ændrer karakter.
Årsager til dårlig ånde hos hunden
Blandt de mest almindelige årsager til dårlig ånde kan nævnes:
Indtagelse af afføring eller rådden mad
At spise egen eller andres afføring er ikke unormalt hos hunde, og kan være årsag til en kortvarig dårlig ånde. Ligeledes kan indtag af rådden mad, spores i ånden i noget tid efter.
Læbefoldsbetændelse
Betændelse i hudfolderne omkring munden kan medføre en dårlig lugt, der opfattes som dårlig ånde. Hunde med mange hudfolder i hovedet og omkring munden, vil have en øget tendens til denne type hudbetændelse.
Tandproblemer
Tandproblemer er en af de hyppigste årsager til dårlig ånde hos hunde. Problemer med tandsten, tandkødsbetændelse og paradentose kan blandt andet give anledning til en ildelugtende ånde.
Kræft i mundhulen
Ved nogle kræftformer i mundhulen, kan vævet begynde at dø – og det døde væv vil begynde at rådne og lugte, og dermed også give anledning til dårlig ånde.
Foderpakninger
Hvis hundens tænder ikke sidder helt som de skal, kan der dannes hulrum, hvor foderet kan sætte sig fast. Bliver foderet siddende, vil det begynde at rådne, og dermed vil hundens ånde begynde at lugte.
Tarmproblemer
Nogle problemer i mave-tarmkanalen, herunder eksempelvis problemer med et forstørret spiserør, kan forårsage en ildelugtende ånde.
Sukkersyge, nyrelidelser og leverlidelser
Lidelser i kroppens organer, herunder sukkersyge, nyrelidelser og problemer med leveren, kan alle være årsag til at hundens ånde begynder at lugte anderledes.
Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.
At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule
Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så?
Hunde skal bruge deres tænder for at fjerne plak og undgå tandsten, men hvor meget betyder det hvilken slags foder vi lægger i madskålen? Det var emnet, da den engelske dyrlæge og specialist i ernæring, Marjorie L. Chandler, gæstede Bella Centeret i København, i forbindelse med den internationale kongres for smådyrsdyrlæger
Som hundeejer er det vigtigt at holde øje med tandhygiejnen hos sin hund. Men har du nogensinde undret dig over, hvorfor hundens tandsæt ser ud som det gør? Læs videre og dyk ned i hundens tandsæt
Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på?
Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.