Når tænderne bliver løse

25-01-2023 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hundene spiser, kommer der bløde belægninger på tænderne, som består af foderrester og bakterier. Hvis disse belægninger ikke fjernes, kan de blive til hårde tandsten, når de kommer i kontakt med hundens spyt. Når tandstenene først er dannet, giver de yderlig grobund for bakterievækst i mundhulen. Tandstenene vil som regel først ses langs tandkødsranden, men vil gradvis vokse og dække mere og mere af tanden, hvis de ikke fjernes. Bakterierne i aflejringerne vil hurtigt give hunden betændelse i tandkødet. Tandkødsbetændelsen starter som regel omkring en tand eller to, men i takt med at tandstenene vokser, kan betændelsen sprede sig til hele munden.

Fæstetab og løse tænder

Hvis betændelsen i tandkødet udvikler sig, kan det begynde at påvirke tandens fæste, og når det sker, dannes der dybe tandkødslommer mellem tandkødet og selve tanden. Disse tandkødslommer giver særligt gunstige vækstbetingelser for bakterier, og derfra kan tilstanden hurtigt forværres. I takt med tandkødsbetændelsen udvikler sig, vil man kunne se at knoglen omkring tænderne bliver ødelagt, og dermed bliver tænderne løse. Bakterierne i mundhulen kan, i uheldige tilfælde, sprede sig til blodbanen og give blodforgiftning. Når bakterierne spredes med blodet, kan det give betændelse andre steder i kroppen, som for eksempel i hjertet.

Symptomer på parodontose

Ofte vil parodontose give symptomer som dårlig ånde og rødt, hævet tandkød. Tandstenene vil ses som mørke og hårde belægninger på tænderne, og tandkødet vil have let ved at bløde, når hunden tygger på bideben eller andre hårde ting.  Tandkødsbetændelse og løse tænder er smertevoldende, og man vil nogle gange opleve, at hunden har svært ved at spise hårde ting, som for eksempel tørkosten. Er smerten stor nok, vil det kunne påvirke hundens humør, og man vil derfor kunne opleve adfærdsændringer, som tilbagetrukkenhed eller aggressivitet.

Udvikling

Opdager man sygdommen inden tandkødslommerne bliver for store, vil man i mange tilfælde kunne bremse udviklingen ved en kombination af grundig tandrens og støttende tiltag. Løsnet tandkød vil i nogle tilfælde kunne hæfte sig til tandroden igen, men tabt kæbeknogle vil ikke gendannes. Hvis tanden er for løs, er man nød til at hive den ud, og det er derfor vigtigt at sygdommen behandles så hurtigt som muligt. For at undgå at sygdommen fortsætter, skal de blivende tænder renses grundigt, hvilket kræver at hunden bedøves og tænderne ultralydsrenses.

Mange hunde vil efterfølgende have brug for regelmæssig tandrens hos dyrlægen, for at forhindre at sygdommen vender tilbage.

Hvilke hunde får parodontose?

Alle hunde kan få parodontose, men det ses dog typisk hos ældre hunde. De mindre racer og hunde med fejl i tandstillingen, har en øget tendens til tandsten, og dermed også paradontose. Tandstenene kommer som udgangspunkt fordi hundene bruger deres tænder for lidt, og den bløde plak derfor ikke bliver slidt af inden det når at blive til tandsten. Hunde, der spiser blødt foder eller ikke får hårde tyggeting, som for eksempel bideben, har derfor større tendens til tandsten, og deraf følgende parodontose.

Forebyggelse er vejen frem

Risikoen for parodontose mindskes ved at forebygge udviklingen af tandsten. Det kræver en hyppig fjernelse af den bløde plak, der dannes, og det kan bedst ske gennem regelmæssig tandbørstning med tandpasta udviklet til hunde. Hvis hunden tygger meget på bideben eller andre hårde ting, kan det også være med til at fjerne plakken inden den omdannes til tandsten.

 

Læs også

Tandbylder hos hunde

05-07-2022 15:30, af Astrid Holtet

Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule

Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Derfor har din hund dårlig ånde

22-01-2022 10:00, af Astrid Holtet

Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet