Ligesom mennesker, har hunden to sæt tænder – et sæt mælketænder og et sæt voksentænder. Mælketænderne, hvoraf der normalt er 28, vokser frem, når hvalpen er omkring 3 uger gammel. Ved fire til seks måneders alderen skiftes de ud og bliver erstattet af 42 nye blivende tænder.
Hos nogle hunde sker det, at de blivende tænder ender med ikke at sidde lige og pænt i kæben, når de er vokset frem. Når tænderne ikke sidder som de skal, kaldes det for tandstillingsfejl.
Hvorfor får hunde tandstillingsfejl
Der kan være flere årsager til at en hund udvikler tandstillingsfejl. Nogle hunde er genetisk disponeret for det, og tandstillingsfejl ses blandt andet ofte i racer med meget korte snuder, hvor kæbens anatomi er væsentlig anderledes end andre hunderacers.
Stillingsfejl kan også opstå, hvis hunden ikke taber sine mælketænder. Sidder mælketænderne fortsat i kæben, når de blivende tænder skal vokse frem, kan de presse de blivende tænder ud i uheldige positioner.
Derudover kan tandstillingsfejl også ses som følge af slag eller brud på kæben i hundens vækstfase.
Symptomer på tandstillingsfejl
Har hunden tandstillingsfejl, vil det oftest kunne ses ved at kigge hunden i munden. Derudover kan fejlene medføre at hundens ansigt ser asymmetrisk ud, at den har over eller underbid, eller at hunden ikke kan lukke munden helt. Tandstillingsfejl kan også medføre en øget ophobning af plak, og dermed en øget risiko for tandsten. Hos sådanne hunde kan man ofte opleve at tandstenene medfører at hunden udvikler en dårligt lugtende ånde.
Fremtiden for en hund med tandstillingsfejl
Tandstillingsfejl kan altså give problemer i form af øget risiko for tandsten og dermed også en øget risiko for udviklingen af paradontose – en sygdom, hvor tænderne mister deres fæste i kæben og bliver løse. Derudover kan tænder, der sidder forkert, eksempelvis trykke op i ganen, eller andre steder i mundhulen, hvilket kan være forbundet med udtalt smerte.
Opdages fejlene mens hunden stadig vokser, er det nogle gange muligt at korrigere fejlene, og hjælpe hunden til at få en normal tandstilling.
I nogle tilfælde kan tandstillingsfejl være af mindre betydning og ikke give nævneværdige problemer. Ofte vil fejlene dog betyde at der skal være ekstra fokus på tandhygiejne, og i mange tilfælde kan fejlene medføre, at hunden løbende har brug for at få renset tænder hos dyrlægen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at trække en eller flere fejlstillede tænder ud, hvis de giver hunden for mange problemer.
Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt
Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule
Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så?
Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges
Otte ud af ti hunde har problemer med tænderne. Det er et stort tal, og mange opdager ikke, at deres hund har ondt i tænderne
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.