Når hvalpen skifter tænder

21-11-2017 16:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvalpen fødes uden tænder, og i løbet af de første tre til fire uger vokser hvalpens mælketænder frem. Ligesom hos mennesker, er mælketænderne dog ikke blivende. Når hvalpen er mellem fire og seks måneder taber den mælketænderne, og de erstattes af dens blivende tænder.

Tandskiftet fra mælketænder til blivende tænder, kan være forbundet med ubehag for hvalpen, da fremvæksten af de blivende tænder kan være smertefuld og gummerne kan klø. I perioden med tandskift, kan der derfor ses ændringer i hvalpens adfærd.

Smerten kan få hvalpen til at klynke, pive eller hyle, og der kan nogle gange ses blødning fra gummerne. Hvalpen kan også være mere kontaktsøgende, end den plejer at være. De kløende gummer gør, at hvalpen har et øget behov for at tygge i noget, og man kan derfor i en periode opleve, at hvalpen bider mere i ting end den plejer. Det er vigtigt at hvalpen har muligheden for at tygge imens den skifter tænderne, og det er derfor ekstra vigtigt, at den har fornuftige tyggeting til rådighed.  

De fleste tandskift forløber problemfrit, men hos enkelte hunde, kan det ske at nogle af mælketænderne ikke falder ud. Hvis disse tænder får lov til at blive siddende, kan de på sigt give problemer med fejlstilling af en eller flere af de blivende tænder, og der vil ofte være en øget tendens til tandsten omkring den tilbageholdte mælketand. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med hvalpens tandskifte, og sikrer sig at alle mælketænderne falder ud. Sker det ikke, skal man kontakte sin dyrlæge. 

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Når gummerne klør – om mælketænder og tandskift

17-10-2017 13:33, af Astrid Gerd Holtet

Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på? 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Kvinde reddede hvalp – ved at amme den!

11-02-2014 14:45, af Tine Luther
En amerikansk kvinde kunne ikke bære at se en svagelig hvalp, der ikke tog føde til sig, blive dårligere og dårligere. I desperation lagde hun den til brystet og ammede den. Hvalpen overlevede og tager nu flaske. Historien er gået verden over - og folk er forargede, rørte, forundrede... Se videoklip via denne nyhed.

Dømt for at mishandle hundehvalpe

18-01-2024 13:00, af Anne Cecilie Sohl

En 35-årig mand skulle tirsdag for retten, dømt for mishandling af hundehvalpe.

Sådan giver du din hvalp en sund start på livet

02-08-2021 11:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sjældent har så mange ønsket at få en hund som nu. Ifølge Dansk Kennel Klub steg antallet af registrerede hunde med 10 procent i 2020, og den øgede efterspørgsel er noget, som selv opdrættere kan mærke. Mange mennesker vælger at time tidspunktet for deres ferie for at hente deres hvalp. I løbet af de første måneder gennemgår hvalpe intensiv vækst og udvikling. Royal Canins dyrlæge rådgiver nye ejere om, hvad der er vigtigt at tænke på for at hvalpen skal få en sund start på livet

Monika købte dødssyg hund af hundesmuglere

09-03-2021 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I disse dage sidder tre mænd i Retten i Kolding tiltalt for ulovlig import af hunde fra Polen. Monika Grahl er en af dem, der har købt en hvalp af mændene. Det skulle hun aldrig have gjort

Tandbylder hos hunde

05-07-2022 15:30, af Astrid Holtet

Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule

Bertas Blog

23-04-2011 09:35, af Anne Kristine Tollestrup
Følg den charmerende appenzeller sennenhvalp, Berta, i hendes udvikling fra hvalp til unghund.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.