Hvalpen fødes uden tænder, og i løbet af de første tre til fire uger vokser hvalpens mælketænder frem. Ligesom hos mennesker, er mælketænderne dog ikke blivende. Når hvalpen er mellem fire og seks måneder taber den mælketænderne, og de erstattes af dens blivende tænder.
Tandskiftet fra mælketænder til blivende tænder, kan være forbundet med ubehag for hvalpen, da fremvæksten af de blivende tænder kan være smertefuld og gummerne kan klø. I perioden med tandskift, kan der derfor ses ændringer i hvalpens adfærd.
Smerten kan få hvalpen til at klynke, pive eller hyle, og der kan nogle gange ses blødning fra gummerne. Hvalpen kan også være mere kontaktsøgende, end den plejer at være. De kløende gummer gør, at hvalpen har et øget behov for at tygge i noget, og man kan derfor i en periode opleve, at hvalpen bider mere i ting end den plejer. Det er vigtigt at hvalpen har muligheden for at tygge imens den skifter tænderne, og det er derfor ekstra vigtigt, at den har fornuftige tyggeting til rådighed.
De fleste tandskift forløber problemfrit, men hos enkelte hunde, kan det ske at nogle af mælketænderne ikke falder ud. Hvis disse tænder får lov til at blive siddende, kan de på sigt give problemer med fejlstilling af en eller flere af de blivende tænder, og der vil ofte være en øget tendens til tandsten omkring den tilbageholdte mælketand. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med hvalpens tandskifte, og sikrer sig at alle mælketænderne falder ud. Sker det ikke, skal man kontakte sin dyrlæge.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på?
36 timer. Så længe var den 12 uger gamle hvalp Nala på flugt efter en ulykke. Her får du hele historien om eftersøgningen og hvor og hvordan hun blev fundet
Måske har du allerede set videoen af hvalpen med en hale i panden. Nu er der måske en forklaring på, hvordan halen kan være endt der
Børn og hunde kan få et fantastisk forhold til hinanden, men det kommer ikke af sig selv. Her får du en række råd til, hvordan du får det til at ske.
Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.