Hvalpen fødes uden tænder, og i løbet af de første tre til fire uger vokser hvalpens mælketænder frem. Ligesom hos mennesker, er mælketænderne dog ikke blivende. Når hvalpen er mellem fire og seks måneder taber den mælketænderne, og de erstattes af dens blivende tænder.
Tandskiftet fra mælketænder til blivende tænder, kan være forbundet med ubehag for hvalpen, da fremvæksten af de blivende tænder kan være smertefuld og gummerne kan klø. I perioden med tandskift, kan der derfor ses ændringer i hvalpens adfærd.
Smerten kan få hvalpen til at klynke, pive eller hyle, og der kan nogle gange ses blødning fra gummerne. Hvalpen kan også være mere kontaktsøgende, end den plejer at være. De kløende gummer gør, at hvalpen har et øget behov for at tygge i noget, og man kan derfor i en periode opleve, at hvalpen bider mere i ting end den plejer. Det er vigtigt at hvalpen har muligheden for at tygge imens den skifter tænderne, og det er derfor ekstra vigtigt, at den har fornuftige tyggeting til rådighed.
De fleste tandskift forløber problemfrit, men hos enkelte hunde, kan det ske at nogle af mælketænderne ikke falder ud. Hvis disse tænder får lov til at blive siddende, kan de på sigt give problemer med fejlstilling af en eller flere af de blivende tænder, og der vil ofte være en øget tendens til tandsten omkring den tilbageholdte mælketand. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med hvalpens tandskifte, og sikrer sig at alle mælketænderne falder ud. Sker det ikke, skal man kontakte sin dyrlæge.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på?
Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen
Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde
36 timer. Så længe var den 12 uger gamle hvalp Nala på flugt efter en ulykke. Her får du hele historien om eftersøgningen og hvor og hvordan hun blev fundet
Efter forgæves at have forsøgt at finde ejeren til en hvalp, der blev indleveret på Dyrehospital, valgte politiet, at den skulle aflives
En hvalp nåede kun at leve få dage i Tyskland, før den døde af den frygtede sygdom, rabies. Hunden er et godt eksempel på, hvorfor man skal overholde alle regler, når man indfører en hund til landet
Mange har sikkert sat sommerferien af til at få en ny hvalp, men samtidig med glæden over at få den lille ny hjem, starter også det seje træk med at få den gjort renlig. Her er et tip til, hvordan du kan træne din hvalp til at give tegn, når det er tid, ved at aktivere en klokke.
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?