At leve som hund og kat

25-04-2022 12:12, af Astrid Gerd Holtet

Flere danske hjem huser både en hund og en kat – men hvorvidt hunde og katte egentlig kan leve sammen, og føle sig godt tilpas, har et engelsk studie set nærmere på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Både hunde og katte er højt elskede af mange mennesker, men de to dyr er meget forskellige og det er ofte årsag til konflikter imellem dem. I ordsproget ”At leve som hund og kat” ligger der en erkendelse af, at de to ikke altid kan leve i fred og fordragelighed, men på trods af det, deler mange danske hunde hjem med en eller flere katte.

Lever de op til ordsproget?

På trods af deres forskellighed findes der dog talrige eksempler på at hunde og katte kan enes og leve under samme tag – og endda nogle, hvor de ser ud til at have gavn af hinanden. Så hvad skal der til for at hunde og katte kan få en velfungerende og harmonisk relation? Det har et engelsk forskerhold fra universitet i Lincoln forsøgt at finde frem til.

Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse af over 700 husstande med både hund og kat, undersøgte forskerne hvor godt de engelske hunde og katte havde det med hinanden, og hvad der adskilte de gode relationer fra de dårlige.

Det er oftest katte, der ikke kan lide hunde

Selvom flere af husstandene i studiet rapporterede om velfungerende hund-kat relationer, så var det langt fra alle, hvor sammensætningen var problemfri. I nogle husstande oplevede ejerne at de to kæledyr ikke fungerede sammen, og i langt de fleste tilfælde skyldtes det, at katten var utryg ved hunden – og kun sjældent omvendt.

Derudfra peger forskerne altså på, at hvis man ønsker at have en hund og en kat under samme tag, så er det vigtigt at katten lærer at føle sig tryg i hundens selskab.

Den store forskel mellem de to dyrs evne til at leve sammen, kan, ifølge forskerne, skyldes at katten er domesticeret noget senere end hunden. I domesticeringsprocessen formes dyrene ikke kun til at leve sammen med mennesker, men også til at leve sammen med andre dyrearter. I kraft af at hunden har været domesticeret længere tid end katten, kan den have lettere ved at indgå i relationerne med andre arter.

Grundlaget for en god relation

Ud fra spørgeskemaundersøgelsen har forskerne også undersøgt hvad der øger chancerne for at skabe en god relation mellem hunden og katten. De fandt frem til tre vigtige ting:

1) At katten introduceres tidligt

Chancerne for at der skabes en god relationen mellem de to kæledyr, øges hvis katten er killing, når den introduceres til hunden. Er katten under et år gammel, er sandsynligheden for at den vænner sig til hunden meget større. Hundens alder så ikke ud til at have så stor betydning.  

2) At hunden vil dele

Relationer, hvor hunden er villig til at dele sin kurv eller liggeplads med katten, har større sandsynlighed for at blive velfungerende. Hvorvidt katten vil dele sin kurv eller liggeplads, virker til at være af mindre betydning.

3) At katten er meget inde

I familier, hvor katten levende indenfor, var der større sandsynlighed for at hunden og katten kunne enes. Her peger forsker på, at det formentlig hænger sammen med at de to tilbringer mere tid sammen, og at det gavner deres relation.  

 

 

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Fire kærlige julegaveidéer, som dit kæledyr vil sætte pris på

15-12-2021 14:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den søde juletid nærmer sig, som for de fleste byder på familiehygge, julegodter og julegaver. Ofte gemmer der sig også en julegave til familiens firbenede familiemedlemmer, og du kan her finde inspiration til, hvordan du kan forkæle din hund eller kat til jul

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Hunde følger hellere voksne end børn

01-02-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra Oregon State University peger på, at hunde i høj grad synkroniserer deres adfærd med børn, men forskningen viser også, at de gør det i højere grad med deres voksne ejere

Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.

Dansk Kennel Klub advarer imod hundehvisker

06-01-2011 10:04, af Anne Kristine Tollestrup

Dansk Kennel Klub’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen advarer imod den mexikansk-amerikansk hundetræner Cesar Millan, der den 10. maj i år gæster danmark for med sit show: ”Cesar Millan LIVE".

Har din hund eller kat øjenproblemer, så se her

16-05-2019 08:09, af Vivian Birlie

Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt