Både hunde og katte er højt elskede af mange mennesker, men de to dyr er meget forskellige og det er ofte årsag til konflikter imellem dem. I ordsproget ”At leve som hund og kat” ligger der en erkendelse af, at de to ikke altid kan leve i fred og fordragelighed, men på trods af det, deler mange danske hunde hjem med en eller flere katte.
Lever de op til ordsproget?
På trods af deres forskellighed findes der dog talrige eksempler på at hunde og katte kan enes og leve under samme tag – og endda nogle, hvor de ser ud til at have gavn af hinanden. Så hvad skal der til for at hunde og katte kan få en velfungerende og harmonisk relation? Det har et engelsk forskerhold fra universitet i Lincoln forsøgt at finde frem til.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse af over 700 husstande med både hund og kat, undersøgte forskerne hvor godt de engelske hunde og katte havde det med hinanden, og hvad der adskilte de gode relationer fra de dårlige.
Det er oftest katte, der ikke kan lide hunde
Selvom flere af husstandene i studiet rapporterede om velfungerende hund-kat relationer, så var det langt fra alle, hvor sammensætningen var problemfri. I nogle husstande oplevede ejerne at de to kæledyr ikke fungerede sammen, og i langt de fleste tilfælde skyldtes det, at katten var utryg ved hunden – og kun sjældent omvendt.
Derudfra peger forskerne altså på, at hvis man ønsker at have en hund og en kat under samme tag, så er det vigtigt at katten lærer at føle sig tryg i hundens selskab.
Den store forskel mellem de to dyrs evne til at leve sammen, kan, ifølge forskerne, skyldes at katten er domesticeret noget senere end hunden. I domesticeringsprocessen formes dyrene ikke kun til at leve sammen med mennesker, men også til at leve sammen med andre dyrearter. I kraft af at hunden har været domesticeret længere tid end katten, kan den have lettere ved at indgå i relationerne med andre arter.
Grundlaget for en god relation
Ud fra spørgeskemaundersøgelsen har forskerne også undersøgt hvad der øger chancerne for at skabe en god relation mellem hunden og katten. De fandt frem til tre vigtige ting:
1) At katten introduceres tidligt
Chancerne for at der skabes en god relationen mellem de to kæledyr, øges hvis katten er killing, når den introduceres til hunden. Er katten under et år gammel, er sandsynligheden for at den vænner sig til hunden meget større. Hundens alder så ikke ud til at have så stor betydning.
2) At hunden vil dele
Relationer, hvor hunden er villig til at dele sin kurv eller liggeplads med katten, har større sandsynlighed for at blive velfungerende. Hvorvidt katten vil dele sin kurv eller liggeplads, virker til at være af mindre betydning.
3) At katten er meget inde
I familier, hvor katten levende indenfor, var der større sandsynlighed for at hunden og katten kunne enes. Her peger forsker på, at det formentlig hænger sammen med at de to tilbringer mere tid sammen, og at det gavner deres relation.
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
De fleste hundeejere kender nok til, at hunden fra tid til anden søger deres ejers opmærksomhed. Men for nogle er det blevet en problematisk adfærd. Vi kigger på, hvad man kan gøre ved sin opmærksomhedskrævende hund
Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.
Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.
Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!
Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.
Dansk Kennel Klub’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen advarer imod den mexikansk-amerikansk hundetræner Cesar Millan, der den 10. maj i år gæster danmark for med sit show: ”Cesar Millan LIVE".
Et tilskud af omega-3 fedtsyrer, magnesium og zink, kan måske mindske nogle typer af adfærdsproblemer hos hunde, viser et studie
Karantæne og hjemsendelse har betydet, at flere danskere end før har anskaffet sig en ny følgesvend. Særligt mange små hunde har fundet nye hjem. Ekspert rådgiver om de små hundes særlige behov og adfærd
Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat har igangsat et nyt projekt for at undersøge, hvorvidt dyrejerne følger dyrlægens anvisninger, og hvordan dyrlægen kan forbedre kommunikationen mellem ejer og klinik
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.