Både hunde og katte er højt elskede af mange mennesker, men de to dyr er meget forskellige og det er ofte årsag til konflikter imellem dem. I ordsproget ”At leve som hund og kat” ligger der en erkendelse af, at de to ikke altid kan leve i fred og fordragelighed, men på trods af det, deler mange danske hunde hjem med en eller flere katte.
Lever de op til ordsproget?
På trods af deres forskellighed findes der dog talrige eksempler på at hunde og katte kan enes og leve under samme tag – og endda nogle, hvor de ser ud til at have gavn af hinanden. Så hvad skal der til for at hunde og katte kan få en velfungerende og harmonisk relation? Det har et engelsk forskerhold fra universitet i Lincoln forsøgt at finde frem til.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse af over 700 husstande med både hund og kat, undersøgte forskerne hvor godt de engelske hunde og katte havde det med hinanden, og hvad der adskilte de gode relationer fra de dårlige.
Det er oftest katte, der ikke kan lide hunde
Selvom flere af husstandene i studiet rapporterede om velfungerende hund-kat relationer, så var det langt fra alle, hvor sammensætningen var problemfri. I nogle husstande oplevede ejerne at de to kæledyr ikke fungerede sammen, og i langt de fleste tilfælde skyldtes det, at katten var utryg ved hunden – og kun sjældent omvendt.
Derudfra peger forskerne altså på, at hvis man ønsker at have en hund og en kat under samme tag, så er det vigtigt at katten lærer at føle sig tryg i hundens selskab.
Den store forskel mellem de to dyrs evne til at leve sammen, kan, ifølge forskerne, skyldes at katten er domesticeret noget senere end hunden. I domesticeringsprocessen formes dyrene ikke kun til at leve sammen med mennesker, men også til at leve sammen med andre dyrearter. I kraft af at hunden har været domesticeret længere tid end katten, kan den have lettere ved at indgå i relationerne med andre arter.
Grundlaget for en god relation
Ud fra spørgeskemaundersøgelsen har forskerne også undersøgt hvad der øger chancerne for at skabe en god relation mellem hunden og katten. De fandt frem til tre vigtige ting:
1) At katten introduceres tidligt
Chancerne for at der skabes en god relationen mellem de to kæledyr, øges hvis katten er killing, når den introduceres til hunden. Er katten under et år gammel, er sandsynligheden for at den vænner sig til hunden meget større. Hundens alder så ikke ud til at have så stor betydning.
2) At hunden vil dele
Relationer, hvor hunden er villig til at dele sin kurv eller liggeplads med katten, har større sandsynlighed for at blive velfungerende. Hvorvidt katten vil dele sin kurv eller liggeplads, virker til at være af mindre betydning.
3) At katten er meget inde
I familier, hvor katten levende indenfor, var der større sandsynlighed for at hunden og katten kunne enes. Her peger forsker på, at det formentlig hænger sammen med at de to tilbringer mere tid sammen, og at det gavner deres relation.
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Mange steder i Danmark, såvel som i udlandet, er besøgshunde blevet en værdifuld måde at forbedre syge og ældres livskvalitet. Ved at komme på besøg på hospitaler og plejehjem, kan hundene sprede glæde hos beboerne, men hvordan oplever hundene besøget? Et nyt amerikansk studie har forsøgt at give et svar!
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.
Årets Roskilde Festival er endnu ikke for alvor skudt i gang. Alligevel fortæller hundeansvarlig på Roskilde Dyreinternat, at internatets hunde allerede er stressede over festivalgæsternes respektløse adfærd
Det kan være svært at overbevise sin hund om, at det er bedst at komme, når man kalder, hvis den nu lige har gang i et eller andet spændende. Her er nogle tips til, hvordan du kan lære din hund at komme, når den kalder.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet