Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Netop nu er det sæson for hugorme i Danmark. Det skal man som hundeejer være opmærksom på, og det viser sig faktisk, at hunde har en meget større risiko for at dø af et slangebid end katte har.

I Australien står den østlige brune slange (Pseudonaja textilis) for 76 procent af slangebid mod kæledyr om året. Af disse kæledyr viser det sig, at 66 procent af de katte, der bliver bidt af slangen, overlever, mens det samme kun gør sig gældende for 31 procent af hundene.

Det er en meget stor forskel, som forskere fra University of Queensland nu har undersøgt. Forskerne, der blandt andet talte professor Bryan Fry, undersøgte gift fra den østlige brune slange og gift fra ti andre slanger, der findes rundt om i verden.

Når et kæledyr dør af et slangebid, skyldes det oftest, at den gift, slangen sprøjter ind, gør kæledyrets blod dårligere til at størkne. Derfor bløder dyret til døde.

Netop blodstørkningen er en af de største grunde til, at der er flere hunde, der dør af slangebid end katte.

Det viste sig nemlig, at giften fra samtlige slanger reagerede hurtigere på hundens plasma end på kattens og menneskets.

Dette indikerer, at hunden hurtigere end katten og mennesket vil komme ind i stadiet, hvor blodet ikke størkner.

Kliniske undersøgelser og erfaringer viser også, at hunde hurtigere reagerer og får symptomer på et slangebid end katte.

Men det er ikke kun blodets evne til at størkne, der gør hunde mere udsatte ved slangebid end katte. Faktisk har hundenes adfærd også en del at sige.

For mens en kat undersøger fremmede ting med poterne, så stikker hunden gerne snuden og munden ned til det, og da der findes mange flere blodkar i dette område, bliver et bid her også mere alvorligt.

Derudover er hunde, ifølge forskerne, også mere aktive end katte, og det er skidt, når det handler om slangebid. For her skal man jo gerne forholde sig i ro, så blodet ikke pumpes så hurtigt rundt i kroppen.

Læs mere om forskningen her

Læs også

Forårsvejr er slangevejr og de kan bide

16-04-2018 14:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hugorme er ikke videre aggressive, men de forsvarer sig, hvis de føler sig truet. Derfor kan det ske, at hunden bliver bidt af en hugorm her i forårsmånederne, hvor de kryber frem. Her er lidt hjælp til dig som ejer

Kvinde reddede hund fra phytonslange

23-05-2014 14:38, af Tine Luther
En britisk kvinde, der er udstationeret i Hongkong, reagerede prompe og tog kampen op, da hendes hund blev angrebet af en slange.

Hund reddede ejer fra farlig slange

03-02-2014 13:42, af Tine Luther
En kobraslange var trængt ind i 16–årig brasiliansk drengs værelse. Hans hund holdt slangen væk fra ham – og blev selv bidt.

Pas igen på hugorme

13-04-2020 10:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste år var der et stort problem med hunde og hugorme. Nu er tiden ved at være inde igen til at man skal passe ekstra på sin hund

Jack russell terrier død efter hugormebid

24-04-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der skulle have været en ganske almindelig langfredag i sommerhus, endte tragisk for jack russell terrieren Tulle og hendes ejer Brian Søby Jensen

Hunde og hugorme: dårlig kombi

19-04-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom frosten dårligt nok er væk, så er hugormene allerede vågnet fra en lang dvale. På denne årstid er problemet, at de stadig er sløve, og derfor er sene til at flygte, når de hører os - og hunden - komme. Risikoen for at hunden bliver bidt, er derfor ekstra høj lige nu

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Når hugormen hugger

20-07-2017 15:15, af Anne Ekenberg

Et eller andet sted må vi være ærlige og indrømme over for os selv, at vi lever i et lille smørhul. Vi har ingen tornadoer, ingen flodbølger, ingen tigere eller løver osv. Det eneste farlige dyr, vi har, er hugormen. Vi møder den sjældent, da den er sky og fortrækker, når den hører os komme. Men fra tid til anden går det alligevel galt, og vores hunde bliver bidt. Her er, hvad du bør vide om hugorme og deres bid.

Hugormesæsonen er i gang: Pas på, at dit kæledyr ikke bliver bidt

14-05-2021 10:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år bliver mange kæledyr bidt af hugorme, og det kan have livsfarlige konsekvenser, hvis ikke mistanke om hugormebid bliver taget alvorligt, lyder det fra den landsdækkende dyrlægekoncern AniCura

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt