Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Netop nu er det sæson for hugorme i Danmark. Det skal man som hundeejer være opmærksom på, og det viser sig faktisk, at hunde har en meget større risiko for at dø af et slangebid end katte har.

I Australien står den østlige brune slange (Pseudonaja textilis) for 76 procent af slangebid mod kæledyr om året. Af disse kæledyr viser det sig, at 66 procent af de katte, der bliver bidt af slangen, overlever, mens det samme kun gør sig gældende for 31 procent af hundene.

Det er en meget stor forskel, som forskere fra University of Queensland nu har undersøgt. Forskerne, der blandt andet talte professor Bryan Fry, undersøgte gift fra den østlige brune slange og gift fra ti andre slanger, der findes rundt om i verden.

Når et kæledyr dør af et slangebid, skyldes det oftest, at den gift, slangen sprøjter ind, gør kæledyrets blod dårligere til at størkne. Derfor bløder dyret til døde.

Netop blodstørkningen er en af de største grunde til, at der er flere hunde, der dør af slangebid end katte.

Det viste sig nemlig, at giften fra samtlige slanger reagerede hurtigere på hundens plasma end på kattens og menneskets.

Dette indikerer, at hunden hurtigere end katten og mennesket vil komme ind i stadiet, hvor blodet ikke størkner.

Kliniske undersøgelser og erfaringer viser også, at hunde hurtigere reagerer og får symptomer på et slangebid end katte.

Men det er ikke kun blodets evne til at størkne, der gør hunde mere udsatte ved slangebid end katte. Faktisk har hundenes adfærd også en del at sige.

For mens en kat undersøger fremmede ting med poterne, så stikker hunden gerne snuden og munden ned til det, og da der findes mange flere blodkar i dette område, bliver et bid her også mere alvorligt.

Derudover er hunde, ifølge forskerne, også mere aktive end katte, og det er skidt, når det handler om slangebid. For her skal man jo gerne forholde sig i ro, så blodet ikke pumpes så hurtigt rundt i kroppen.

Læs mere om forskningen her

Læs også

Forårsvejr er slangevejr og de kan bide

16-04-2018 14:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hugorme er ikke videre aggressive, men de forsvarer sig, hvis de føler sig truet. Derfor kan det ske, at hunden bliver bidt af en hugorm her i forårsmånederne, hvor de kryber frem. Her er lidt hjælp til dig som ejer

Kvinde reddede hund fra phytonslange

23-05-2014 14:38, af Tine Luther
En britisk kvinde, der er udstationeret i Hongkong, reagerede prompe og tog kampen op, da hendes hund blev angrebet af en slange.

Hund reddede ejer fra farlig slange

03-02-2014 13:42, af Tine Luther
En kobraslange var trængt ind i 16–årig brasiliansk drengs værelse. Hans hund holdt slangen væk fra ham – og blev selv bidt.

Pas igen på hugorme

13-04-2020 10:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste år var der et stort problem med hunde og hugorme. Nu er tiden ved at være inde igen til at man skal passe ekstra på sin hund

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Vejret gør hugormene sure

04-05-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge kunne vi fortælle om hunden Tulle, der døde efter at være blevet bidt af en hugorm. Den slags dødsfald er heldigvis sjældne. I år har der været en del historier om mange hugormebid, men hos Ringkøbing Dyrehospital, har man ikke oplevet flere bid end normalt

Når hugormen hugger

20-07-2017 15:15, af Anne Ekenberg

Et eller andet sted må vi være ærlige og indrømme over for os selv, at vi lever i et lille smørhul. Vi har ingen tornadoer, ingen flodbølger, ingen tigere eller løver osv. Det eneste farlige dyr, vi har, er hugormen. Vi møder den sjældent, da den er sky og fortrækker, når den hører os komme. Men fra tid til anden går det alligevel galt, og vores hunde bliver bidt. Her er, hvad du bør vide om hugorme og deres bid.

Hugormesæsonen er i gang: Pas på, at dit kæledyr ikke bliver bidt

14-05-2021 10:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år bliver mange kæledyr bidt af hugorme, og det kan have livsfarlige konsekvenser, hvis ikke mistanke om hugormebid bliver taget alvorligt, lyder det fra den landsdækkende dyrlægekoncern AniCura

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Molly bidt tre gange af hugorme

21-04-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren Molly nåede at blive bidt tre gange af hugorme i sit lange liv. Her får du historien fortalt af Mollys ejer, Elizabeth Texel

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

56 golden retrievere fejrede jul i Gludsted

09-12-2024 13:21, af Cecilie Friis Amstrup

Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Familien DeAngelis’ stjerne charmerede sig til tops

02-12-2024 09:57, af Cecilie Friis Amstrup

Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.

Husk at sende dit favoritbillede af årets racevinder

03-12-2024 10:47, af Anne Cecilie Sohl

Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder. 

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt