Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Copyright Ridehesten.com
Fjæsingen med giftige pigge er i fremgang og breder sig langs de danske kyster. Den er mere giftig end en hugorm, og derfor opfordrer Agrias dyrlæge til forsigtighed ved strandbesøg. Foto: AdobeStock

En ny fare er fjæsingen. Den lille, giftige fisk kan forårsage betydelig skade på både mennesker og kæledyr, og ses lige nu i et langt større antal end tidligere. Se her hvordan du bedst kan tage dine forholdsregler og lær, hvordan du skal reagere i tilfælde af, at din hund kommer i nærkontakt med en fjæsing.

Fjæsing er almindeligt forekommende i sandede områder på stranden og i lavt vand langs kysten. De begraver sig selv i sandet, så kun deres øjne og rygfinne blotlagt. Rygfinnen indeholder giftige pigge, der kan forårsage alvorlig smerte, hævelse og i nogle tilfælde mere alvorlige reaktioner – hvis hunden har underliggende systemiske sygdomme. Det fortæller Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær:

Tegn på, at din hund kan være blevet stukket
Hunde elsker at udforske og lege på stranden, men et stik fra en fjæsing være en ubehagelig afslutning på en sjov dag ved stranden.

Vær på udkig efter følgende tegn på, at din hund kan være blevet stukket:

  • Pludselig opstået piben
  • Slikker eller tygger på et bestemt sted, normalt poten
  • Hævelse eller rødme i det berørte område
  • Halter eller løfter det ene ben
  • Tegn på smerte eller ubehag og uro

Hvordan skal du forholde dig?

Hvis du har mistanke om, at din hund er blevet stukket af en fjæsing, er det afgørende at handle hurtigt:

Fjern din hund fra vandet: Tag din hund op af vandet med det samme for at forhindre yderligere stik.

  • Tjek forsigtigt for giftpigge: Undersøg omhyggeligt det berørte område for synlige pigge. Brug en pincet til at fjerne dem, hvis det er muligt.
  • Læg poten i blød i varmt vand: Nedsænk den berørte pote i varmt (men ikke skoldet) vand. Varmen er med til at neutralisere giften og lindre smerter. Hold vandtemperaturen mellem 40-45°C i ca. 30-90 minutter.
  • Søg dyrlæge: Kontakt din dyrlæge så hurtigt som muligt. De kan give smertelindring, behandle enhver hævelse og behandle potentielle infektioner. Hurtig hjælp fra dyrlæge er især vigtigt hvis hunden har haft fjæsingen i munden – hvor vævshævelse i svælg efter et stik kan være fatalt.

Forebyggelsestips

Overvej følgende forholdsregler for at mindske risikoen for stik af fjæsing:

  • Undgå at lade din hund grave i sandede områder nær vandlinjen.
  • Hold din hund i snor, når du går nær kysten.
  • Hold øje med tegn, der angiver tilstedeværelsen af ??fjæsing, og hold dig væk fra disse områder.
  • Overvej beskyttende potesko til din hund, hvis I er hyppige gæster på stranden.

Læs også

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Molly bidt tre gange af hugorme

21-04-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren Molly nåede at blive bidt tre gange af hugorme i sit lange liv. Her får du historien fortalt af Mollys ejer, Elizabeth Texel

Hunde lader sig manipulere

28-04-2012 08:04, af Tine Luther
Forsøg viser, at hundes følsomhed over for menneskeadfærd kan få hundene til at vælge en mindre madration frem for en større – fordi hundene følger menneskets valg.

Ondt i ryggen hos hunde

19-07-2016 09:32, af Kasper Larsson
Lige som os mennesker kan de firbenede få ondt i ryggen – og det kan have mange forskellige årsager. Hunden kan både få diskusprolaps og muskelskader, men sygdomme som spondylose og degenerativ lumbosakral stenose kan også være roden til problemet.

Dyreværnet går undercover

04-10-2021 12:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan har de hvalpe, der hentes til Danmark fra hvalpefabrikker i udlandet, det, inden de kommer her til landet. Det har Dyreværnet sat sig for at undersøge i en stærk dokumentarserie

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Felix Smith medejer af DogCoach - Designer kollektion til mænd

12-10-2021 08:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er næppe gået manges snude forbi, at Felix Smith er vild med hunde og at han selv er mangeårig dedikeret hundeejer. Da han for et års tiden siden gik fra fastansat til freelancer, fik han pludselig mere tid. Tid til blandt andet at prioritere friheden og outdoorlivet sammen med sin bedste ven og faste makker, den 2-årige cockerspaniel Robert Redford. Og mulighed for olympisk og med hjertet at vælge sine arbejdsmæssige projekter

Finske hunde sporer coronasmitte

24-09-2020 14:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Finlands hovedstad har man nu også sat coronahunde ind i lufthavnen 

Velgørenhedsevent for hjemløse hunde rejste over 250.000 kroner

21-09-2021 12:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Pas på hundene i frostvejret

03-01-2025 09:52, af Cecilie Friis Amstrup

2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt