Når hugormen hugger

20-07-2017 15:15, af Anne Ekenberg

Et eller andet sted må vi være ærlige og indrømme over for os selv, at vi lever i et lille smørhul. Vi har ingen tornadoer, ingen flodbølger, ingen tigere eller løver osv. Det eneste farlige dyr, vi har, er hugormen. Vi møder den sjældent, da den er sky og fortrækker, når den hører os komme. Men fra tid til anden går det alligevel galt, og vores hunde bliver bidt. Her er, hvad du bør vide om hugorme og deres bid.

Copyright Ridehesten.com

En sky slange

Hugormen kan mærke rystelserne i jorden, når vi kommer gående og vælger at skynde sig væk, men nogle gange kan den simpelthen ikke nå det. Det skyldes, at hugormen er et vekselvarmt dyr, hvilket betyder, at den er afhængig af solens varme for at kunne bevæge sig. En kold forårsmorgen eller en kølig efterårsdag kan man derfor komme tæt på hugormen, som er sløv på grund af kulden.

Udseende

Hugormen regnes ikke for nogen stor slange. Hannerne er de mindste og måler fra 60-80 cm, mens hunnerne måler fra 80-105 cm. Farverne kan variere fra grå over brunt til rødlig brun, men den er let genkendelig på det zig-zag lignende mønster ned af ryggen. Dog skal du vide, at enkelte hugorme godt kan være helt sorte, men ingen af typerne har snogens gule pletter i nakken.

Ungerne er aggressive

I august klækkes æggene, som ligger inde i hunnen, og hun føder derfor 6-10 unger, som er ca. 15 cm lange. Det, som er vigtig for os hundeejere at vide, er, at ungernes gift er færdigudviklet lige fra dag ét, samt at ungerne er mere aggressive end deres forældre. De hvæser ad os og kan godt finde på at hugge ud efter os og vores hunde!

Når den hugger

Hugormen vil som oftest ramme vores hunde på næsen eller på benene. Selve biddet vil kunne ses som to røde pletter ved siden af hinanden, og de suppleres hurtigt af en stor og blodrød hævelse, hvis hugormen har sprøjtet gift ind. Hugormen når at sprøjte ca. 30 mg gift ind i vores hund på 1/40 sekund, og giften vil desværre påvirke en lille hund mere, end en stor hund. Ejere med små hunde bør derfor være ekstra påpasselige.

Symptomerne

I lette tilfælde nøjes hunden med at være øm omkring selve hævelsen, men i middelsvære tilfælde kan der opstå skader på kroppens organer. I voldsomme tilfælde vil der ske skader på lever og nyre, og blodlegemerne vil miste deres evne til at transportere ilt, da giften ødelægger blodlegemerne. Det medfører gulsot, hvilket er en reaktion på, at det røde farvestof i de ødelagte blodlegemer udskilles. I nogle tilfælde udvikler hunde et såkaldt anafylaktisk chok, hvilket kan ses som en hurtig og svag puls, blålige slimhinder, kold hud især på ørerne, kramper og angst. Især små hunde vil ligefrem kunne dø af biddet.

Hold din hund i ro

Sørg først og fremmest for at holde hunden i absolut ro, da giften spredes ved muskelaktivitet. Om muligt skal du bære din hund væk fra stedet.  Hvis du har mulighed for det, skal du også lægge en stram forbinding om såret, igen for at hindre at giften spredes. Kør derefter til dyrlæge straks – og helst inden for 30 minutter.

Dyrlægen vil ofte give antibiotika for at hindre betændelse i såret, og så vil hun give medicin mod kramper og væske mod chok. I meget alvorlige tilfælde vil hun give din hund en blodtransfusion.

Hugormen er fredet, men må flyttes

I 1981 blev hugormen fredet, og det er heller ikke tilladt at indsamle eller flytte dem. Dog må man undtagelsesvist flytte en hugorm, som er kommet for tæt på områder, hvor der færdes børn og husdyr. Og det er jo rart at vide, når nu vi har hund. Den flyttes lettest ved at genne den ind i en spand, som ligger ned. Så vil den ofte af sig selv søge ind i spanden.

Kilde: naturguide.dk. anicura.dk, netdyredoktor.dk

__________

Læs også

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.