Vejret gør hugormene sure

04-05-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge kunne vi fortælle om hunden Tulle, der døde efter at være blevet bidt af en hugorm. Den slags dødsfald er heldigvis sjældne. I år har der været en del historier om mange hugormebid, men hos Ringkøbing Dyrehospital, har man ikke oplevet flere bid end normalt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Da det i sidste uge kom frem, at den lille jack russell terrier, Tulle, var død efter et hugormebid, væltede det ind med bekymrede beskeder.

I mange af beskederne stod der, at der var rigtig mange hugormebid for tiden ved havet i det vestjyske. Hos Ringkøbing Dyrehospital anerkender de, at der har været mange bid, men niveauet er ikke så forskelligt fra andre år.

– Antallet af hugormebid er stort set det samme som sidste år. De noget svingende temperaturer, er med til at gøre hugormen mere grumpy. Fordi de er vekselvarme dyr, søger de stadig solen, men har endnu ikke hurtigheden som midt på sommeren sommer. Her smutter slangen som oftest, inden hunden når hen til den, fortæller Birte Skaaning, der er fagveterinærsygeplejerske på dyrehospitalet.

Hun opfordrer folk i området til at være forsigtige, når de lufter deres hunde.

– Et godt råd til hundeejeren er at holde sig til stier og veje. Ikke slippe hunden løs i lyng og klit. På gåturen i områder, hvor hugormen er, bør man bruge en fast/kort dressurline og ikke en 8m flexline. Her kan de nemlig ikke nå at reagere, hvis hugormen pludselig er der, siger hun og fortsætter:

– En "koklokke" kan evt. sættes i halsbåndet, så slangen kan høre hunden på lang afstand. Så har den muligheden for at slippe væk.

Er hunden blevet bidt, har Birte Skaaning også gode råd til hundeejeren.

– Skulle uheldet være ude, så hold hunden i ro. Er det en lille hund, så bær den op til bilen og kontakt dyrlægen straks. Er det en stor hund, så få en til at komme med bilen, hvis det er muligt. Det er vigtigt at holde hunden i ro og kontakte en dyrlæge straks. De efterfølgende uger skal hunden også holdes i ro, siger hun.  

Ingen hund på stranden
En af dem, der kender til problemerne med hugorme, er Kim Vigsø Nielsen, der udover at være hundeejer også er dommer på hundeudstillinger. Han bor i Varde tæt på det område, hvor der i den sidste tid har været mange hugorme.

– Der går ikke mange dage uden hugormebid. Hugorme har været fredet i flere år, så der er masser af dem i klitterne, og selv nede på strandene er mennesker og dyr blevet bidt, fortæller han.

Kim Vigsø Nielsen har taget konsekvensen af de mange hugorme.

– Jeg har boet her siden 1999 og har ikke hunde med til stranden efter omkring 1 marts på grund af hugormene, siger han.

Læs også

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Jack russell terrier død efter hugormebid

24-04-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der skulle have været en ganske almindelig langfredag i sommerhus, endte tragisk for jack russell terrieren Tulle og hendes ejer Brian Søby Jensen

Rottweiler skambidt jack russel terrier

05-10-2010 14:25, af Lærke Eifler
Foran grædende børn dræbte en rottweiler en lille Jack Russel-terrier på Pårupholm Rideskole på Fyn, skriver Fyens.dk

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse