Fredag var Brian Søby Jensen og hans kæreste på besøg i et sommerhus i Søndervig. Der skulle installeres noget videoudstyr i sommerhuset, hvorfor Tulle, en 9-årig jack russell terrier, sad bag i bilen med åben bagklap. Mens mændene var i gang med de elektriske installationer, gik damerne en tur. Da de kom tilbage, lukker de hunden ud, så den kan tisse og få lidt vand at drikke.
– Tulle går hen til en hybenbusk og tisser. Hybenbusken står lige i kanten af indkørslen, som består af sorte granitskærver. Da Tulle går tilbage fra tisseriet, kan jeg godt se, at hun er begyndt at halte, fortæller Brian Søby Jensen.
Jagten på dyrlægen
Han tjekker sin hund for hybentorne i poterne, ligesom han også trækker lidt i benet for at se, om hun eventuelt har forstrakt et eller andet.
– Jeg finder ikke noget, og hun kommer over til min kæreste. Der kan jeg så se, at hun bliver stille og begynder at hænge. Jeg undersøger hende igen og opdager, at hendes ben er begyndt at hæve, og så finder jeg en enkelt blodplet, lyder det fra Brian Søby Jensen, der straks reagerede på fundet:
– Vi begynder jo at ringe rundt til en masse dyrlæger i området. Men det er helt umuligt at få fat på nogen. Vi ringer måske til 6-8 forskellige dyrlæger. Flere steder bliver telefonen ikke taget, og andre steder er der bare lukket. Vi kommer dog i kontakt med Ringkøbing Dyrehospital. Her er dyrlægen i Struer, og efter en masse forgæves forsøg med at finde en dyrlæge tættere på, vælger vi at køre mod Struer.
Bedring
Turen mellem de to jyske byer er på godt 60 kilometer, og det var da også længere, end Brian og hans kæreste var helt trygge ved.
– Da vi kommer frem, er Tulle allerede helt apatisk. Hun hænger bare. Dyrlægen slår fast, at det er hugormebid, selvom der kun er en plet og ikke to, som der plejer, fortæller han.
Tulle får nogle indsprøjtninger, inden turen går hjem mod Ikast, hvor parret bor med Tulle.
Da de kommer hjem, lykkes det at få Tulle til at drikke lidt vand. De kan ikke røre ved hende, uden hun begynder at hyle. Lørdag har hun det lidt bedre, og hun får noget mere væske. Søndag morgen er hun igen mere frisk. Brian og hans kæreste kan bære hende ud at tisse og op ad trappen. Sidst på formiddagen tager de hende med ud i haven, hvor de lægger hende i hendes kurv.
– Der ligger hun og følger med i, hvad vi laver. Hun virker til at være i bedring, men vi må ikke gå fra hende, så begynder hun at hyle, husker Brian Søby Jensen.
Noget er galt
Pludselig kalder Brians kæreste på ham. Han skal komme. Der er noget galt med Tulle.
– Da jeg kommer hen til kurven, er hun sådan set allerede død. Det kom som et chok for os, for vi troede jo, at hun var i bedring, og alt gik den rigtige vej, fortæller han.
Hos dyrlægen havde parret også fået at vide, at det er sjældent, hunde dør af et hugormebid, og selvom Tulle var en lille hund på 9 år, og derfor ikke havde de bedste odds, troede de gennem hele forløbet, at hun selvfølgelig nok skulle overleve.
Men det gjorde hun altså ikke. En lille tissetur på under et minut skulle vise sig at være det, der blev enden på Tulles liv. Udover at være en dejlig og sjov familiehund, var Tulle også en rigtig dygtig jagthund, hvilket hun også blev brugt som.
– Det er jo klart, at det rammer dobbelt, når hun udover at være en rigtig god jagthund også er en ven og en del af familien, siger Brian Søby Jensen, der efter at have advaret andre om hugormene, har hørt, at der har været over 20 hunde, der er blevet bidt af hugorme i området i påsken.
– Mange af de hunde har faktisk været jack rusell terrier, siger han med et lille grin, der afslører, at det ikke er så overraskende, når man tænker på racens nysgerrige og frygtløse væsen.
Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand.
Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid
Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen
Den to-årige jack russell terrier Patron har på kort tid fået 150.000 følgere på sin Instagramkonto. Den er nemlig særdeles god til at finde landminer og har derfor reddet mange menneskeliv
For et par uger siden skrev vi om sprængstofhunden Patron, der har det vigtige job at opsnuse landminer i Ukraine. Nu er den dygtige jack russell terrier blevet hædret i sit hjemland
Fremover vil vi hver fredag offentliggøre en quiz om en bestemt race af hunde. Fakta om hundene er taget fra Dansk Kennelklubs hjemmeside og burde derfor være ret præcise. Denne uge handler quizzen om jack russell terrier
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.