I takt med at hunden mere og mere er blevet en del af familien, har den også fået nogle af de livsstilssygdomme der ses hos mennesker – en af dem er overvægt, og med overvægt følger en række sundhedsmæssige problemer og en risiko for at hunden livskvalitet svækkes.
Er en hund overvægtig, kan den eksempelvis lettere få problemer med nedsat frugtbarhed, besværet vejrtrækning, dårlig heling af sår, og sygdomme i de vitale organer, som nyrer og lever. Ligeledes kan sygdomme i bevægeapparatet, som eksempelvis gigt, forværres, hvis hunden vejer for meget.
Hvornår er min hund for tyk?
Hunde defineres som overvægtige, hvis de har en fedtprocent, der er højere end 20%. Oftest svarer det til at de ligger 15%, eller mere, over deres optimale vægt. Har man altså en hund, der burde veje 10 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 11,5 kg eller mere. Har man en hund, der burde veje 25 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 28,75 kg.
Mærk dig frem
En af de måder man kan vurdere hvorvidt en hund vejer for meget, er ved at kigge på den og mærke på den. Når man rører hunden hen over ryggen, skal torntappene på rygsøjlen kunne mærkes, men der skal også være et fornuftigt muskel-og fedtlag henover - uden det dog bliver for voldsomt. Derudover skal ribbenene kunne mærkes, når man stryger hånden hen over hundens side, og taljen skal være synlig.
Et fornuftigt vægttab
Er hunden for tyk, skal den enten have mindre mad, eller lave mere motion – oftest er en kombination nødvendig. Når du skal skære ned på, hvor meget mad din hund får, kan det være en god idé at skifte til et slankefoder. Grund til dette er, at hvis du blot giver hunden mindre af sin normale mad, risikerer du, at den får for lidt vitaminer og mineraler. Derudover har det meste slankefoder blandt andet mere fyldstof, hvilket kan give en større grad af mæthedsfornemmelse, trods de færre kalorier.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.
Amerikanske forskere kommer med nyt bud på hvordan du kan omregne fra hundeår til menneskeår, baseret på viden om genetik og aldring
I mange danske hjem, vil julestjerner pynte i den kommende juletid. Planten indeholder dog nogle giftstoffer, som kan give problemer, hvis hunden spiser den
I rumalderens begyndelse var Laika og Sputnik to af de mest bemærkelsesværdige pionerer. Laika, en modig og energisk hund af racen mongrel, blev valgt til at gå ned i historien som den første levende skabning, der rejste ud i rummet om bord på Sputnik 2. Hendes tapre rejse blev både en bedrift og et tragisk offer for videnskabens fremgang.
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.