Er min hund tyk?

10-12-2017 17:01, af Astrid Gerd Holtet

Overvægt og fedme er et stigende problem blandt danske familiehunde, men ofte kan det være svært for ejeren at se, at hunden vejer for meget 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I takt med at hunden mere og mere er blevet en del af familien, har den også fået nogle af de livsstilssygdomme der ses hos mennesker – en af dem er overvægt, og med overvægt følger en række sundhedsmæssige problemer og en risiko for at hunden livskvalitet svækkes.

Er en hund overvægtig, kan den eksempelvis lettere få problemer med nedsat frugtbarhed, besværet vejrtrækning, dårlig heling af sår, og sygdomme i de vitale organer, som nyrer og lever. Ligeledes kan sygdomme i bevægeapparatet, som eksempelvis gigt, forværres, hvis hunden vejer for meget.

Hvornår er min hund for tyk?

Hunde defineres som overvægtige, hvis de har en fedtprocent, der er højere end 20%. Oftest svarer det til at de ligger 15%, eller mere, over deres optimale vægt.  Har man altså en hund, der burde veje 10 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 11,5 kg eller mere. Har man en hund, der burde veje 25 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 28,75 kg.

Mærk dig frem

En af de måder man kan vurdere hvorvidt en hund vejer for meget, er ved at kigge på den og mærke på den. Når man rører hunden hen over ryggen, skal torntappene på rygsøjlen kunne mærkes, men der skal også være et fornuftigt muskel-og fedtlag henover - uden det dog bliver for voldsomt. Derudover skal ribbenene kunne mærkes, når man stryger hånden hen over hundens side, og taljen skal være synlig.

Et fornuftigt vægttab

Er hunden for tyk, skal den enten have mindre mad, eller lave mere motion – oftest er en kombination nødvendig. Når du skal skære ned på, hvor meget mad din hund får, kan det være en god idé at skifte til et slankefoder. Grund til dette er, at hvis du blot giver hunden mindre af sin normale mad, risikerer du, at den får for lidt vitaminer og mineraler. Derudover har det meste slankefoder blandt andet mere fyldstof, hvilket kan give en større grad af mæthedsfornemmelse, trods de færre kalorier.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Hundeejerens forhold til motion påvirker hundens sundhed

31-07-2022 09:40, af Astrid Gerd Holtet

Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig

Hunde kan også trøstespise

06-03-2022 09:45, af Astrid Gerd Holtet

Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde

Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest

30-05-2021 10:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunde skal være fastspændt eller i bur under bilkørsel. Men kolliderer du med 90 km/t kan en lille hund på 6 kg ramme de foransiddende med en vægt svarende til 700 kg.

Hund med tvilling i hovedet?

22-11-2019 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Måske har du allerede set videoen af hvalpen med en hale i panden. Nu er der måske en forklaring på, hvordan halen kan være endt der

Hvad betyder hundens suk?

26-08-2016 15:20, af Kasper Larsson
Alle hundeejere har hørt sin hund sukke dybt og inderligt. Men hvad betyder det dybtfølte suk? Er det skuffelse, tilfredshed eller noget helt tredje?

Grøntsager til hunden: Hvad kan den tåle?

12-01-2022 08:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan hunde spise grøntsager? Mange hunde kan faktisk godt lide grøntsager. Her kan du læse, hvilke grøntsager du kan give din hund, og hvilke der er farlige for den

6 gode råd, hvis din hund bliver ramt af en bil

02-07-2022 09:10, af Astrid Gerd Holtet

Hvad gør du, hvis uheldet er ude og din hund bliver ramt af en bil?

En dyr tur med hunden

09-02-2024 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Torsdag morgen kl. 08.38 ringede en skovfoged til Bornholms Politi og anmeldte en 52-årig hundeejer, som nægtede at tage sin hund i snor i et naturbeskyttet område i Aakirkeby.

Hvor der er vilje, er der vej

23-01-2015 14:16, af Tine Luther
Se hvordan en hund løser problemet ”stort kødben – lille hundelem”.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.