Er min hund tyk?

10-12-2017 17:01, af Astrid Gerd Holtet

Overvægt og fedme er et stigende problem blandt danske familiehunde, men ofte kan det være svært for ejeren at se, at hunden vejer for meget 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I takt med at hunden mere og mere er blevet en del af familien, har den også fået nogle af de livsstilssygdomme der ses hos mennesker – en af dem er overvægt, og med overvægt følger en række sundhedsmæssige problemer og en risiko for at hunden livskvalitet svækkes.

Er en hund overvægtig, kan den eksempelvis lettere få problemer med nedsat frugtbarhed, besværet vejrtrækning, dårlig heling af sår, og sygdomme i de vitale organer, som nyrer og lever. Ligeledes kan sygdomme i bevægeapparatet, som eksempelvis gigt, forværres, hvis hunden vejer for meget.

Hvornår er min hund for tyk?

Hunde defineres som overvægtige, hvis de har en fedtprocent, der er højere end 20%. Oftest svarer det til at de ligger 15%, eller mere, over deres optimale vægt.  Har man altså en hund, der burde veje 10 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 11,5 kg eller mere. Har man en hund, der burde veje 25 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 28,75 kg.

Mærk dig frem

En af de måder man kan vurdere hvorvidt en hund vejer for meget, er ved at kigge på den og mærke på den. Når man rører hunden hen over ryggen, skal torntappene på rygsøjlen kunne mærkes, men der skal også være et fornuftigt muskel-og fedtlag henover - uden det dog bliver for voldsomt. Derudover skal ribbenene kunne mærkes, når man stryger hånden hen over hundens side, og taljen skal være synlig.

Et fornuftigt vægttab

Er hunden for tyk, skal den enten have mindre mad, eller lave mere motion – oftest er en kombination nødvendig. Når du skal skære ned på, hvor meget mad din hund får, kan det være en god idé at skifte til et slankefoder. Grund til dette er, at hvis du blot giver hunden mindre af sin normale mad, risikerer du, at den får for lidt vitaminer og mineraler. Derudover har det meste slankefoder blandt andet mere fyldstof, hvilket kan give en større grad af mæthedsfornemmelse, trods de færre kalorier.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Sådan hjælper du din overvægtige hund

17-05-2025 07:39, af Cecilie Friis Amstrup

Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Hundeejerens forhold til motion påvirker hundens sundhed

31-07-2022 09:40, af Astrid Gerd Holtet

Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig

Hund efterladt bundet til et træ

09-01-2013 11:58, af Maja Golles
I weekenden blev en schæfer fundet efterladt bundet til et træ i skoven

Tyske forskere sætter spørgsmålstegn ved hypotese om hundens domesticering

29-10-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer

Kom i form med din hund og støt et godt formål

28-07-2013 08:15, af Tine Luther
VetFamily og netdyredoktor opfordrer alle hunde- og katteejere til at få mere motion og komme i bedre form i august 2013 ved at gå, løbe eller cykle – gerne sammen med deres kæledyr. Det gælder om at komme ud at motionere mindst én gang om dagen i august måned.

Social indlæring ses allerede hos helt unge hvalpe

02-02-2023 11:00, af Astrid Gerd Holtet

Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde 

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

Kom forbi og få taget professionelt billede af din hund

12-02-2022 20:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Også søndag sidder vores fotografer klar til at tage billeder af din hund. Vi vil så gerne have, der kommer en masse forbi standen, og du kan også vinde noget

Hund på spisekortet?

31-03-2013 10:01, af Maja Golles
I nogle lande er det helt almindeligt at spise hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?