I takt med at hunden mere og mere er blevet en del af familien, har den også fået nogle af de livsstilssygdomme der ses hos mennesker – en af dem er overvægt, og med overvægt følger en række sundhedsmæssige problemer og en risiko for at hunden livskvalitet svækkes.
Er en hund overvægtig, kan den eksempelvis lettere få problemer med nedsat frugtbarhed, besværet vejrtrækning, dårlig heling af sår, og sygdomme i de vitale organer, som nyrer og lever. Ligeledes kan sygdomme i bevægeapparatet, som eksempelvis gigt, forværres, hvis hunden vejer for meget.
Hvornår er min hund for tyk?
Hunde defineres som overvægtige, hvis de har en fedtprocent, der er højere end 20%. Oftest svarer det til at de ligger 15%, eller mere, over deres optimale vægt. Har man altså en hund, der burde veje 10 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 11,5 kg eller mere. Har man en hund, der burde veje 25 kg, vil den være overvægtig, hvis den vejer 28,75 kg.
Mærk dig frem
En af de måder man kan vurdere hvorvidt en hund vejer for meget, er ved at kigge på den og mærke på den. Når man rører hunden hen over ryggen, skal torntappene på rygsøjlen kunne mærkes, men der skal også være et fornuftigt muskel-og fedtlag henover - uden det dog bliver for voldsomt. Derudover skal ribbenene kunne mærkes, når man stryger hånden hen over hundens side, og taljen skal være synlig.
Et fornuftigt vægttab
Er hunden for tyk, skal den enten have mindre mad, eller lave mere motion – oftest er en kombination nødvendig. Når du skal skære ned på, hvor meget mad din hund får, kan det være en god idé at skifte til et slankefoder. Grund til dette er, at hvis du blot giver hunden mindre af sin normale mad, risikerer du, at den får for lidt vitaminer og mineraler. Derudover har det meste slankefoder blandt andet mere fyldstof, hvilket kan give en større grad af mæthedsfornemmelse, trods de færre kalorier.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig
Tilbage i september blev den danske perdiguero de burgos Bluecorne's Bubulcus første hund i racen, der kom på podiet i gruppe syv uden for racens hjemland Spanien
Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret
Med efteråret kommer også agern – men egetræernes nødder er desværre giftige for vores firbenede venner. Spiser de for mange, kan det ende med livstruende lever- eller nyreskader. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, hvis hunden spiser agern
Der er rigtig meget ondskab i verden, og lige nu er det som om, det hele flyder over. Hitler er et af de ondeste mennesker, der har været i verden. Men vidste du, han havde hund
Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
K9Biathlon For Alle forvandlede Ledreborg Slot til Danmarks mest logrende festivalplads.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.
Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.
Den engelske setter Happy tog både dommer og publikum med storm og sikrede sig en historisk sejr som Best in Show ved DKK’s nordiske udstilling i solbeskinnede Vejen.
Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.
Fredagen i Vejen bød på solskin, hundeglæde og en energisk borzoi, der løb med dagens Best in Show-titel ved Dansk Kennel Klubs første udstillingsdag.
Juniorhandlere leverede imponerende præstationer og stærkt samarbejde med hundene ved DKK’s nordiske udstilling lørdag.