Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

Copyright Ridehesten.com

Hunde er flokdyr, og derfor vil de meget gerne sove sammen med deres ”flok”, dvs. deres ejer(e). Katte derimod er solitære dyr, der sædvanligvis går deres egne veje - også op i sengen. Men er det en god ide at dele seng med sin firbenede ven? Det har forskerne såvel som dyreejerne delte meninger om:

Op til 60% af danske hunde- og katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring.

De danske hunde- og katteejere, der deltog i Agria Dyreforsikrings undersøgelse, blev spurgt, om de tillod deres hunde og katte at sove i deres senge. Iblandt hundeejerne er 55 procent positive overfor at lade deres hunde sove i deres seng, mens 60 procent af katteejerne ingen problemer har med at dele sengen med deres kat.

Dyrefrit område

- Hvis din hund allerede har vænnet sig til at sove i sengen, kan det være svært – men ikke umuligt – at vænne den fra det igen, forklarer Lotte Evers, der er marketingchef hos Agria Dyreforsikring.

- Derfor bør du - i den ideelle verden - allerede inden du får hvalpen hjem, beslutte dig for, hvorvidt hunden skal have senge-privilegier eller ej. Og dernæst og holde dig til beslutningen. Katten er som bekendt sin egen, men også den kan opdrages, og for både hund og kat gælder, at du skal belønne den ønskede adfærd og tilbyde gode alternativer, hvis du ønsker at beholde din seng som dyrefrit område, siger Lotte Evers.

Adgang til soveværelset er ikke lig med adgang til sengen

At give dyret adgang til soveværelset er ikke altid ensbetydende med, at man også nødvendigvis skal dele sengen med sit pelsede familiemedlem.

- Efter at have været alene hjemme i flere timer, mens du f.eks. har været på arbejde, betyder det mere, end man måske skulle tro - for både hund og kat - at de ikke også adskilles fra ”flokken”, mens du får nattesøvnen i hus, forklarer Lotte Evers.

- For mange hunde og katte er det rart blot at få lov at opholde sig i din nærhed, og det behøver ikke nødvendigvis at være i sengen. Det kan også være i en kurv eller på et lunt, blødt tæppe i soveværelset. Dermed kan du undgå, at hunden eller katten føler sig ”forvist” fra flokken i løbet af natten, forklarer hun.

Fakta
For og imod hunden i sengen

Her får du en for- og imod-liste fra Agria Dyreforsikring, så du bedre selv kan vurdere, hvad der er rigtigt for dig og dit kæledyr:

Fordele ved hund i sengen:

 1. Du sover bedre, fordi du føler dig mere rolig og sikker med dit kæledyr i umiddelbar nærhed
 2. Interaktionen med dit kæledyr forøger niveauet af de positive stoffer serotonin og dopamin i din hjerne, hvilket reducerer stress og angst
 3. Du føler dig mindre alene
 4. På kolde nætter er et kæledyr den bedste varmedunk, der findes
 5. Hvis du vågner med mareridt, er det nemmere at finde ro med et kæledyr ved din side
 6. Det kan styrke båndet mellem dig og dit kæledyr
 7. Hvis hunden er "sove i sengen-typerne”, vil de elske det.

Ulemper ved hund i sengen:

 1. Det kan forstyrre din søvn, hvis dit kæledyr er urolig i løbet af natten
 2. Du kan risikere at finde sand, pels eller andet i din seng, ligesom hundens pels kan gemme på lopper og flåter
 3. På varme nætter bliver det endnu mere varmt med et andet levende væsen i sengen
 4. Husstøvmider trives i varme og fugtige miljøer, så når et menneske sveder ca. 2 liter væske ud på en nat, er sengen et ideelt sted for miderne at opholde sig – og med hund i sengen vil fugten og temperaturen kun stige
 5. Med en hund i sengen vil der være mindre plads, hvilket kan resultere i, at du må ligge i en ukomfortabel sove-position
 6. Hvis du deler seng med din hund, kan du være nødt til at vaske sengetøj oftere for at opretholde hygiejnen.

Undersøgelsen blev udført af Analyseinstituttet Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring. 810 katte- og hundeejere deltog i undersøgelsen.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

I Sverige får man bøde for løs hund i bil

23-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Riksförbundet M Sverige, der er den svenske pendant til FDM, om reglerne for hunde i biler i Sverige