Hjælp - min hund vil ikke spise!

09-12-2017 10:21, af Astrid Gerd Holtet

Kortere eller længere perioder med manglende appetit hos hunden er noget mange hundeejere oplever i løbet af hundens liv. Nogle gange er det forbigående og ganske harmløst, andre gange er det udtryk for sygdom. Hvad skal du så holde øje med, når din hund ikke vil spise sin mad?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Manglende appetit hos hunde i kortere perioder er ikke unormalt og ofte gange harmløst. Det kan eksempelvis skyldes et foderskift, hvor ændring i foderets smag, tekstur eller duft gør at hunden vælger det fra. Tæver kan også udvikle kortere perioder med ændret appetit i forbindelse med løbetider, og hanhunden kan miste appetitten, hvis der er løbske tæver i nabolaget. Denne kortvarige type af nedsat appetit, er typisk harmløs hos den ellers raske hund. Appetitten skulle gerne komme tilbage, hvis man vender tilbage til det gamle foder, når tæven komme ud af løbetiden, eller når der ikke længere er løbske tæver i nærheden.

Længerevarende appetitløshed kan dog være problematisk idet det kan give for store vægt- og muskeltab. Generel stress eller angst kan også mindske appetitten. Hvis der tages hånd om den stresspåvirkning hunden udsættes for, bør appetitten vende tilbage. 

Appetitløshed kan også skyldes sygdom, og det er derfor vigtigt at man holder øje med hvor meget hunden spiser, og reagerer hvis det står på i længere tid. Ligeledes skal man reagere, hvis det ses sammen med andre tegn på sygdom, som eksempelvis nedstemthed eller opkast.

Hvad er årsagen til at hunden ikke vil spise?

Hvorfor en hund ikke spiser, kan umiddelbart være svært at finde ud af, da det er et symptom, der ses ved rigtig mange forskellige sygdomme. Derfor kan det kræve en del undersøgelser hos dyrlægen, før man finder frem til svaret.

Det første man skal finde ud af er, om hunden ikke spiser fordi den mangler appetit, eller fordi den ikke kan spise. Har hunden eksempelvis problemer med tænderne, brud på kæben eller noget der blokere i tarmen, kan den have svært ved at spise.

Hvis hunden reelt ingen appetit har, kan det skyldes en række forskellige sygdomme, herunder smerte, mave-tarmsygdomme, generelle infektioner og sygdomme i hormonbalancen eller i nervesystemet.

Hvad kan du selv gøre, hvis din hund ikke spiser?

1) Skift foder

Har du lige skiftet foder, kan du forsøge at se om det hjælper at skifte tilbage til det gamle foder. Nogle hunde skal også bruge nogle dage på at vende sig til et nyt foder.

2) Se hvad hunden ellers får at spise

Se om hunden spiser andet i løbet af dagen. Hvis hunden får godbidder, rester eller går på besøg hos naboen og får mad, kan det være den spiser så meget andre steder, at den ikke er sulten nok til at spise sin tørkost

3) Se på omgivelserne

Se på hvad der sker omkring hunden. Er der tæver i løbetid eller er der sket ændringer i jeres hverdag, der kan stresse hunden? Hvis ja, så bør appetitten vende tilbage, når tæverne forsvinder eller I ændrer på det, der stresser den.

Kontakt dyrlægen, hvis du er i tvivl

Hvis hunden, trods ændringer i foder og håndtering af stress, ikke kan genfinde appetitten, hvis du er i tvivl, eller hvis der ses andre sygdomstegn, bør du altid opsøge din dyrlæge. Hvalpe, hunde med kroniske sygdomme og gamle hunde kan ikke altid tåle at faste, og derfor bør du altid tjekke med din dyrlæge, hvis de holder op med at spise.

Læs også

Symptom – appetitløshed

07-10-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Manglende appetit hos hunde kan skyldes mange forskellige ting, både harmløse og alvorlige – vi ser lidt nærmere på årsagerne

Skal man coronateste sin hund?

09-02-2021 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Sydkorea kan man nu få testet sin hund for corona, men er det egentlig nødvendigt

Babesiose – en flåtbåren sygdom

24-06-2019 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Med engflåtens mulige indtog i Danmark følger en flåtbåren sygdom, Babesiose, som hundeejere skal være opmærksom på

10 gode grunde til at tage på hundeudstilling

17-06-2022 13:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvorfor skulle man dog tage på hundeudstilling, hvis man ikke er udstiller eller måske ikke har hund? Det får du her 10 grunde til

Hjælp os med at blive bedre

27-04-2021 15:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

10 gange om året udkommer Magasinet HUNDEN til alle DKK’s medlemmer. Vi vil rigtig gerne ramme så mange som muligt. Derfor søger vi hjælpere

12-årig hundelufter udsat for vold

04-03-2013 13:22, af Maja Golles
12-årig dreng blev grebet om struben, da han i går, søndag, var ude at lufte familiens hund.

Nye flotte ledlygter fra Orbiloc til tusmørket

15-08-2017 14:16, af Anne Ekenberg

I takt med at flere og flere bruger sikkerhedslys, når de er ude med deres hund, er der kommet øget fokus på lygternes kvalitet og fleksibilitet. Nu lancerer Orbiloc – der er kendt for sine kvalitets LED-sikkerhedslys – en ny, smart fastgørelses-enhed, der er udviklet i samarbejde med brugerne. Den nye Quick Mount Adjustable gør det endnu lettere at placere lygten sikkert på hundens halsbånd eller sele.

Er din hund dehydreret?

30-09-2016 16:07, af Kasper Larsson
Sommeren er ikke det eneste tidspunkt, hvor din hund kan blive dehydreret – der kan være en lang række helbredsmæssige årsager

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader