Hjælp - min hund vil ikke spise!

09-12-2017 10:21, af Astrid Gerd Holtet

Kortere eller længere perioder med manglende appetit hos hunden er noget mange hundeejere oplever i løbet af hundens liv. Nogle gange er det forbigående og ganske harmløst, andre gange er det udtryk for sygdom. Hvad skal du så holde øje med, når din hund ikke vil spise sin mad?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Manglende appetit hos hunde i kortere perioder er ikke unormalt og ofte gange harmløst. Det kan eksempelvis skyldes et foderskift, hvor ændring i foderets smag, tekstur eller duft gør at hunden vælger det fra. Tæver kan også udvikle kortere perioder med ændret appetit i forbindelse med løbetider, og hanhunden kan miste appetitten, hvis der er løbske tæver i nabolaget. Denne kortvarige type af nedsat appetit, er typisk harmløs hos den ellers raske hund. Appetitten skulle gerne komme tilbage, hvis man vender tilbage til det gamle foder, når tæven komme ud af løbetiden, eller når der ikke længere er løbske tæver i nærheden.

Længerevarende appetitløshed kan dog være problematisk idet det kan give for store vægt- og muskeltab. Generel stress eller angst kan også mindske appetitten. Hvis der tages hånd om den stresspåvirkning hunden udsættes for, bør appetitten vende tilbage. 

Appetitløshed kan også skyldes sygdom, og det er derfor vigtigt at man holder øje med hvor meget hunden spiser, og reagerer hvis det står på i længere tid. Ligeledes skal man reagere, hvis det ses sammen med andre tegn på sygdom, som eksempelvis nedstemthed eller opkast.

Hvad er årsagen til at hunden ikke vil spise?

Hvorfor en hund ikke spiser, kan umiddelbart være svært at finde ud af, da det er et symptom, der ses ved rigtig mange forskellige sygdomme. Derfor kan det kræve en del undersøgelser hos dyrlægen, før man finder frem til svaret.

Det første man skal finde ud af er, om hunden ikke spiser fordi den mangler appetit, eller fordi den ikke kan spise. Har hunden eksempelvis problemer med tænderne, brud på kæben eller noget der blokere i tarmen, kan den have svært ved at spise.

Hvis hunden reelt ingen appetit har, kan det skyldes en række forskellige sygdomme, herunder smerte, mave-tarmsygdomme, generelle infektioner og sygdomme i hormonbalancen eller i nervesystemet.

Hvad kan du selv gøre, hvis din hund ikke spiser?

1) Skift foder

Har du lige skiftet foder, kan du forsøge at se om det hjælper at skifte tilbage til det gamle foder. Nogle hunde skal også bruge nogle dage på at vende sig til et nyt foder.

2) Se hvad hunden ellers får at spise

Se om hunden spiser andet i løbet af dagen. Hvis hunden får godbidder, rester eller går på besøg hos naboen og får mad, kan det være den spiser så meget andre steder, at den ikke er sulten nok til at spise sin tørkost

3) Se på omgivelserne

Se på hvad der sker omkring hunden. Er der tæver i løbetid eller er der sket ændringer i jeres hverdag, der kan stresse hunden? Hvis ja, så bør appetitten vende tilbage, når tæverne forsvinder eller I ændrer på det, der stresser den.

Kontakt dyrlægen, hvis du er i tvivl

Hvis hunden, trods ændringer i foder og håndtering af stress, ikke kan genfinde appetitten, hvis du er i tvivl, eller hvis der ses andre sygdomstegn, bør du altid opsøge din dyrlæge. Hvalpe, hunde med kroniske sygdomme og gamle hunde kan ikke altid tåle at faste, og derfor bør du altid tjekke med din dyrlæge, hvis de holder op med at spise.

Læs også

Symptom – appetitløshed

07-10-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Manglende appetit hos hunde kan skyldes mange forskellige ting, både harmløse og alvorlige – vi ser lidt nærmere på årsagerne

Spektakulær sag: Hund er også forsvundet

18-05-2020 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sagen om den forsvundne Eddie Karl-Johan Christensen fra Frederikshavn er hunden også forsvundet

Hund død af stød

05-12-2012 12:39, af Tine Luther
En hund fra Randers tissede på lygtepæl og fik så meget strøm gennem sig, at den døde.

Virkelighedens Lassie er en basset

24-04-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Benjamin Thorsen fredag skulle ud at nyde solen i skoven, blev det en skovtur han sent kommer til at glemme. Det skyldes især en flot indsats af hans hund, Malte

Dagens læserfoto: Fri leg på gulvet

29-12-2020 07:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Der er masser af legetøj at kaste sig over, når man er hund, men denne nova scotia duck tolling retriever foretrækker et paprør. Billedet er taget af Malene Rørvig

Gilpa

Calve-Legg Perthes – en sygdom i lårbenshovedet

25-01-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Ved Calve-Legg Perthes ødelægges hundens lårbensknogle og med tiden nedbrydes hundens hofteled

Hund spiste næsten hundrede sten

01-03-2013 10:30, af Tine Luther
Efter en strandtur blev en labrador vag. Et dyrlægetjek forklarede årsagen: Hundens mave var fuld af sten.

Hundene lægger vejen forbi Vejen

16-06-2022 12:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den kommende weekend d. 17.-19. juni afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling hos Vejen Idrætscenter. Knap 2.000 hunde og deres ejere lægger vejen forbi hver dag for at konkurrere om at blive dagens bedste hund; det prestigefyldte ”Best in Show”

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.