Hvad er albueledsdysplasi?

29-04-2018 15:52, af Astrid Gerd Holtet

Albueledsdysplasi, eller AD, er en fællesbetegnelse for en række vækstforstyrrelser i albueleddet, der kan medføre invaliderende gigtforandringer senere i hundens liv 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Albueleddet dannes af tre knogler, overarmsknoglen, spolebenet og albuebenet, og i albueledsdysplasi udvikles leddet ikke som det skal. Tilstanden er en fælles betegnelse for de tre tilstande; Fragmenteret Processus Coronoideus (FCP), Osteochondrose (OCD) og Ununited Anconeus Proces (UAP).

Fælles for disse tre er, at ved alle tre udvikler ledbrusken sig ikke som den skal, eller den bliver beskadiget som følge af forstyrrelser i det omkringliggende knoglevæv. Med tiden medføre albueledsdysplasi, at der udvikles gigtforandringer (arthrose) i det syge led.

Udviklingen af sygdommen er forbundet med hundens vækst, men symptomerne ses oftest først senere i livet. Sygdommen kan opdages tidligt inden symptomerne opstår ved at tage røntgenbilleder af den unge hunds albuer.

Sygdommen er forbundet med smerte, og med tiden kan symptomer som halthed eller stiv gang ses. Ofte vil stivheden eller haltheden være tydeligst når hunden har hvilet sig, og i takt med at den bevæger sig og leddet bliver varmt, kan stivheden og haltheden blive mindre eller forsvinde helt. Andre symptomer forbundet med smerten kan være adfærdsændringer, som eksempelvis aggression over for andre hunde, nedsat aktivitet og fravalg af leg.

Sygdommen ses hos mange racer, men er især almindelig hos store, hurtigt-voksende hunderacer. Den er i høj grad arvelig, og i avlsarbejdet hos mange racer arbejdes der målrettet på at mindske forekomsten af tilstanden.

Ud over hundens genetik, har fodring og miljøet også en betydning for hvorvidt den enkelte hund udvikler tilstanden. Eksempelvis kan fodring i hvalpetiden med foder, der har et forkert forhold af mineralerne calcium og fosfor, øge risikoen for at hundens vækst forstyrres.

Alle tre tilstande kan behandles ved hjælp af en operation – og opdages dysplasien tidligt, er prognosen relativt god. Udvikling af gigt i leddet vil gøre prognosen mere reserveret.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Plejehjem plages af hundelort

23-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Grenaa har man et stort problem med efterladte hundelorte i Posthaven som ligger lige op ad et ældrecenter

Citathistorie: Eva Bondes hund døde efter overfald i Grenaa

04-12-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eva Bonde i Stenvad ejer ikke længere en hund - den er død efter to af naboens hunde overfaldt den fredag morgen. Nu rejser spørgsmålet sig: Kunne nogen have gjort noget? Det skriver TV2østjylland

Træn Fido, før han skal være alene hjemme, og undgå en trist hund

28-11-2018 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde kan ikke håndtere ensomheden ved at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Derfor er træning og tålmodighed vigtigt, hvis man vil have en glad hund, der ikke hyler, når man tager ud for at handle. Få de bedste træningstips af Agria Dyreforsikring her

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

Folk undgår at lufte hund på Islands Brygge

29-06-2020 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Skrald og især glasskår får hundeejere til at gå udenom Islands Brygge, når de lufter deres hund

Lidt nemmere at rejse til Sverige og til Bornholm

14-04-2012 08:12, af Tine Luther
Det er atter muligt at foretage transitanmeldelse af sin hund via internettet.

Må min hund spise blåbær?

07-08-2017 13:43, af Anne Ekenberg

Har du tjekket, om du har blåbær tilbage på busken? Måske har hunden eller hønsene allerede været der og taget de søde, blå bær. For godt, det smager de. Og sunde er de også – også for vores hunde.

IGEN: Hund finder pølse med skrue

06-08-2021 08:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu er det desværre sket igen. En hund har fundet en godbid, som viste sig at indeholde en skrue. Heldigvis skete der ikke noget med hunden

P1 søger hundemenneske .... Opdatering: Hundemennesket er fundet

01-12-2020 11:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Elsker du din hund over alt på jorden, så er det måske lige dig P1 leder efter

Loppemidler kan være gift for fugle

27-04-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.