Hvad er albueledsdysplasi?

29-04-2018 15:52, af Astrid Gerd Holtet

Albueledsdysplasi, eller AD, er en fællesbetegnelse for en række vækstforstyrrelser i albueleddet, der kan medføre invaliderende gigtforandringer senere i hundens liv 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Albueleddet dannes af tre knogler, overarmsknoglen, spolebenet og albuebenet, og i albueledsdysplasi udvikles leddet ikke som det skal. Tilstanden er en fælles betegnelse for de tre tilstande; Fragmenteret Processus Coronoideus (FCP), Osteochondrose (OCD) og Ununited Anconeus Proces (UAP).

Fælles for disse tre er, at ved alle tre udvikler ledbrusken sig ikke som den skal, eller den bliver beskadiget som følge af forstyrrelser i det omkringliggende knoglevæv. Med tiden medføre albueledsdysplasi, at der udvikles gigtforandringer (arthrose) i det syge led.

Udviklingen af sygdommen er forbundet med hundens vækst, men symptomerne ses oftest først senere i livet. Sygdommen kan opdages tidligt inden symptomerne opstår ved at tage røntgenbilleder af den unge hunds albuer.

Sygdommen er forbundet med smerte, og med tiden kan symptomer som halthed eller stiv gang ses. Ofte vil stivheden eller haltheden være tydeligst når hunden har hvilet sig, og i takt med at den bevæger sig og leddet bliver varmt, kan stivheden og haltheden blive mindre eller forsvinde helt. Andre symptomer forbundet med smerten kan være adfærdsændringer, som eksempelvis aggression over for andre hunde, nedsat aktivitet og fravalg af leg.

Sygdommen ses hos mange racer, men er især almindelig hos store, hurtigt-voksende hunderacer. Den er i høj grad arvelig, og i avlsarbejdet hos mange racer arbejdes der målrettet på at mindske forekomsten af tilstanden.

Ud over hundens genetik, har fodring og miljøet også en betydning for hvorvidt den enkelte hund udvikler tilstanden. Eksempelvis kan fodring i hvalpetiden med foder, der har et forkert forhold af mineralerne calcium og fosfor, øge risikoen for at hundens vækst forstyrres.

Alle tre tilstande kan behandles ved hjælp af en operation – og opdages dysplasien tidligt, er prognosen relativt god. Udvikling af gigt i leddet vil gøre prognosen mere reserveret.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Plejehjem plages af hundelort

23-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Grenaa har man et stort problem med efterladte hundelorte i Posthaven som ligger lige op ad et ældrecenter

Citathistorie: Eva Bondes hund døde efter overfald i Grenaa

04-12-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eva Bonde i Stenvad ejer ikke længere en hund - den er død efter to af naboens hunde overfaldt den fredag morgen. Nu rejser spørgsmålet sig: Kunne nogen have gjort noget? Det skriver TV2østjylland

Træn Fido, før han skal være alene hjemme, og undgå en trist hund

28-11-2018 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde kan ikke håndtere ensomheden ved at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Derfor er træning og tålmodighed vigtigt, hvis man vil have en glad hund, der ikke hyler, når man tager ud for at handle. Få de bedste træningstips af Agria Dyreforsikring her

Vågen vovse vækker villaejer

04-07-2016 15:30, af Kasper Larsson
En 39 årig mand tog selv teten, da han natten til mandag opdagede en ubuden gæst på sin matrikel. Mandens hund gjorde forarbejdet.

Hund adopterer 9 forældreløse ællinger

30-05-2018 09:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren er en dejlig hund, og Fred fra England er blandt de dejligste i racen. I hvert fald har han et omsorgsgen, som er større end de fleste andre hundes

Pas på: Hjertelungeorm på Djursland

14-04-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ulykkelig hundeejer har fået konstateret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Derfor advarer hun nu andre hundeejere

Hjælp hunden når den skal til dyrlæge

08-12-2017 17:30, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan ikke fortælle os, hvordan de har det, og derfor er de afhængige af, at vi kan formidle deres problemer, når vi tager dem til dyrlægen – så hvordan forbereder du dig bedst, når din hund skal undersøges? 

Kan vi læse hundens følelser?

22-02-2022 08:50, af Astrid Gerd Holtet

Menneskers kulturelle ophav påvirker vores evne til at aflæse hundes følelser, langt mere end personlig erfaring med hunde, viser nyt tysk-engelsk studie

NY køb hund hjemmeside

21-04-2012 08:29, af Tine Luther
Nu sker der noget nyt. DKK har "indviet" en ny hjemmeside Køb hund for at gøre det lettere for hvalpekøberne at få øje på DKK's hunde.

Masser af hundesport på Store Hestedag

16-08-2021 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kunne du godt tænke dig at gå til en sport med din hund, men har du svært ved at vælge, så kom til Store Hestedag, hvor du kan få smagsprøver på flere forskellige sportsgrene 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.