Øjne der løber, er et meget almindelig problem hos hunde, især hos visse racer. Det er ikke altid at man kan se selve tåreflådet hos hundene – nogle gange kan man kun se at hårene under øjet bliver misfarvet af tårevæsken og klistrer lidt sammen. Især på lyse hunde ses den rødbrune misfarvning tydeligt i pelsen. Rindende øjne kan være et symptom på mange forskellige problemer forbundet til hundens øje.
Hvis din hunds øjne løber, kan det skyldes:
1) Problemer med tårekirtlen
Hvis der er en infektion i tårekirtlen eller hvis sammensætningen af tårevæsken ikke er optimal, kan det få øjnene til at løbe. Tårevæsken skal have den rette sammensætning. Har den ikke det, kan den blive for tynd, og dens evne til at forblive i øjet kan blive dårlig.
2) Smerte, irritation eller infektion i øjet
Skader eller betændelse i øjet vil give en øget produktion af tårevæske og dermed vil øjet begynde at ’løbe’. Skader, irritation og betændelse i øjet kan eksempelvis komme som følge af, at noget ude fra ridser øjet, at der er fejlplacerede øjenhår, der irriterer eller ridser øjet, eller at øjenlågene ikke sidder rigtigt, og dermed ikke kan beskytte øjet med skidt og støv.
3) Problemer med tårekanalen
Nogle hunde fødes med en manglende udvikling af tårekanalsåbningen. Det ses især hos blandt andre Cocker Spaniel, imens de kortsnudede racer, kan have en trang og snoet tårekanal, som giver et dårlig afløb. Betændelse i øjet kan få tårekanalen til at stoppe til ved at slimhinden hæver op, og ved at puds sætter sig fast deri. Derudover kan skader i øjenområdet ødelægge tårekanalen.
Hvad kan man gøre?
Hvordan de rindende øjne behandles afhænger af årsagen. Har din hund problemer med at dens øjne løber i vand, vil det altid kræve en grundig øjenundersøgelse, for at finde ud af hvor problemet ligger. Nogle tilstande kan behandles med medicin og andre ved en operation, mens andre, som for smalle tårekanaler, ikke kan afhjælpes. Hos disse hunde, er det vigtigt at området omkring øjet jævnet renses, da huden under den fugtige pelse ofte ellers bliver irriteret og øm.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Fredag fik Danmark sin første Europamester i Lure Coursing nogensinde. Den dygtige hund er Eloy, som er en galgo espagnol
Netop nu er der godt gang i den i Stockholm. Du kan følge med på livestream
På Facebook fortæller Bygholm Dyrehospital om en usædvanlig patient forrige weekend. Heldigvis endte det hele godt
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.