Rindende øjne hos hunde

19-12-2017 08:28, af Astrid Gerd Holtet

Øjne der løber er et almindelig problem hos hunde – men hvad kan det skyldes? Vi ser nærmere på rindende øjne! 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Øjne der løber, er et meget almindelig problem hos hunde, især hos visse racer. Det er ikke altid at man kan se selve tåreflådet hos hundene – nogle gange kan man kun se at hårene under øjet bliver misfarvet af tårevæsken og klistrer lidt sammen. Især på lyse hunde ses den rødbrune misfarvning tydeligt i pelsen. Rindende øjne kan være et symptom på mange forskellige problemer forbundet til hundens øje.

Hvis din hunds øjne løber, kan det skyldes:

1) Problemer med tårekirtlen

Hvis der er en infektion i tårekirtlen eller hvis sammensætningen af tårevæsken ikke er optimal, kan det få øjnene til at løbe. Tårevæsken skal have den rette sammensætning. Har den ikke det, kan den blive for tynd, og dens evne til at forblive i øjet kan blive dårlig.

2) Smerte, irritation eller infektion i øjet

Skader eller betændelse i øjet vil give en øget produktion af tårevæske og dermed vil øjet begynde at ’løbe’. Skader, irritation og betændelse i øjet kan eksempelvis komme som følge af, at noget ude fra ridser øjet, at der er fejlplacerede øjenhår, der irriterer eller ridser øjet, eller at øjenlågene ikke sidder rigtigt, og dermed ikke kan beskytte øjet med skidt og støv.

3) Problemer med tårekanalen

Nogle hunde fødes med en manglende udvikling af tårekanalsåbningen. Det ses især hos blandt andre Cocker Spaniel, imens de kortsnudede racer, kan have en trang og snoet tårekanal, som giver et dårlig afløb. Betændelse i øjet kan få tårekanalen til at stoppe til ved at slimhinden hæver op, og ved at puds sætter sig fast deri. Derudover kan skader i øjenområdet ødelægge tårekanalen. 

Hvad kan man gøre?

Hvordan de rindende øjne behandles afhænger af årsagen. Har din hund problemer med at dens øjne løber i vand, vil det altid kræve en grundig øjenundersøgelse, for at finde ud af hvor problemet ligger. Nogle tilstande kan behandles med medicin og andre ved en operation, mens andre, som for smalle tårekanaler, ikke kan afhjælpes. Hos disse hunde, er det vigtigt at området omkring øjet jævnet renses, da huden under den fugtige pelse ofte ellers bliver irriteret og øm.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Danmarks første fertilitetsklinik for hund og kat

27-04-2014 09:09, af Tine Luther
Flere og flere vil have dyrlægens hjælp til at lave hundehvalpe og kattekillinger. Derfor laver Dyrlægegruppen Frijsenborg nu Danmarks første fertilitetsklinik for hund og kat. Klinikken bliver udstyret med alt lige fra sædbank til fødestue.

DKK's registreringstal steg med 10 procent i 2020

26-01-2021 14:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Corona-pandemiens hjemmearbejde og isolation fik mange til at beslutte sig for at få hund i 2020. I DKK har det betydet en stigning i antallet af nyregistrerede hunde på ti procent - trods et fald i importer på ni procent. Sammenlagt er det den største stigning siden 2008

Hund druknet på Djursland. Ejer efterlyses

22-04-2020 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hundelufter fandt mandag en død hund skyllet op på stranden i Grenå. Hun bragte den til dyrlægen, men den er ikke chippet

Din første hund

12-04-2020 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Den første hund er som den første kærlighed. Derfor vil vi gerne høre din historie

Flåter verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme

26-05-2012 09:08, af Tine Luther
Sommertid er lig med masser af træning og spændende aktiviteter uden for sammen med din hund. Men der er god grund til at være ekstra opmærksom på flåter. De små dyr kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og hunde, og disse sygdomme kan få alvorlige konsekvenser – også for din hunds evner på træningspladsen. Alle hundeejere opfordres derfor til at tage en række forholdsregler mod flåtbid.

Agern er giftige for hunde

09-09-2021 15:26, af Astrid Gerd Holtet

Med efteråret kommer også agern – men egetræernes nødder er desværre giftige for vores firbenede venner. Spiser de for mange, kan det ende med livstruende lever- eller nyreskader. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, hvis hunden spiser agern

Besøgshund i børnehave

24-08-2011 14:36, af Tine Luther
Hund støtter børn i en norsk børnehave

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.