En af leverens vigtigste funktioner er at rense blodet for en lang række giftstoffer. Derudover har den, blandt andet, også en vigtig funktion i optagelsen og omsætningen af nærringstoffer. Sygdommen portosystemisk shunt er en tilstand i leveren, som oftest giver problemer hos unge hunde. De påvirkede hunde har en unormal karstruktur i og omkring leveren, der medfører at blodet kan gå uden om leverens vigtige funktioner. Det betyder blandt andet at hundens blod ikke renses tilstrækkeligt for giftstoffer, og at hunden kan have svært ved at udnytte de næringsstoffer den indtager gennem sit foder.
Portosystemisk shunt er en lidelse, som hunden kan fødes med, og symptomerne ses oftest hurtigt. Hunde kan dog også udvikle en portosystemisk shunt i forbindelse med alvorlige skader på leveren.
Symptomer på portosystemisk shunt
Hunde med portosystemisk shunt, vil udvikle en række symptomer. De kan dog være diffuse og svære at genkende. Blandt de mest almindelige symptomer er:
Symptomerne kan komme og gå, og ses især i forbindelse med indtagelse af foder – ofte et par timer efter at hunden har spist. Hunde med portosystemisk shunt er i øget risiko for at udvikle blæresten.
Fremtiden for en hund med portosystemisk shunt
Portosystemisk shunt er en alvorlig sygdom. I nogle tilfælde er det muligt at lukke for de kar, der fører blodet uden om leveren. Hunde, hvor operationen foretages og er vellykket, kan få et velfungerende liv efterfølgende.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Når det er mørkt og koldt udenfor, kan det være svært at komme afsted til hundetræning, men med lidt træning i hjemmet hver dag, kan du komme langt – her får du fem tips til at få inkorporeret træningen i din hverdag
Det er blevet populært at medbringe kæledyr på ferier, viser tendensen hos en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler AniCura. I den forbindelse er det vigtigt at få vaccineret sin hund i god tid, ligesom der også er flere retningslinjer og rejsekrav, kæledyrsejere bør undersøge grundigt inden afrejse, lyder anbefalingen
Hunde er nysgerrige, så når de ser et pindsvin griber de gerne fat i det. Det er hverken sjovt for pindsvin, hund eller hundeejer. Her er nogle råd til, hvordan man kan undgå
Op til 60% af danske hunde- og katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …
Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet