På søndag den 15. december vil det danske juniorhandlerlandshold repræsentere Danmark ved det nordiske mesterskab i juniorhandling. Konkurrencen finder sted i Stockholm som en del af den prestigefyldte Nordisk Vinder-udstilling, og Danmark stiller med et hold af dygtige unge talenter: Simone Riisgaard Kristiansen, Naya Kühne Andersen, Frederikke Dalgaard Petersen og Mathilde Bekker.
En unik konkurrenceoplevelse
Det nordiske mesterskab er en særlig konkurrence, der samler de bedste unge handlere fra hele Norden, og hvor hver juniorhandler skal fremvise en hund, de ikke kender på forhånd. Hver deltager ønsker tre hunderacer i prioriteret rækkefølge, og værtslandet stiller en hund til rådighed ud fra disse valg. De møder hunden kun en time inden konkurrencen, hvilket stiller store krav til handlernes evner og fleksibilitet.
— Jeg glæder mig rigtig meget til selve konkurrencen, fordi du står med en helt fremmed hund, man lige har mødt en time forinden. Jeg glæder mig selvfølgelig også til at få en god oplevelse med de andre piger, fortæller Naya Kühne Andersen.
Flere års erfaring blandt de unge talenter
Selvom nordisk mesterskab er en udfordring, er det ikke første gang for flere af deltagerne. Naya og Frederikke har begge været med tidligere. Frederikke er den mest erfarne på holdet og har deltaget hele tre gange tidligere.
— Det er altid en fantastisk oplevelse, og jeg glæder mig til endnu en gang at prøve kræfter med det, siger hun.
Naya ser også frem til at bygge videre på sine erfaringer fra de sidste to gange og håber at kunne bruge dem til at styrke holdets samlede indsats.
Mathilde deltog første gang som 11-årig og har drømt om at vende tilbage lige siden.
— Det var en fantastisk oplevelse, som jeg altid har ønsket at prøve igen, fortæller hun.
For Simone bliver det første gang, og hun glæder sig til at træde ind i den særlige atmosfære, der kendetegner konkurrencen.
Målrettet forberedelse og mental styrke
Forberedelsen til et nordisk mesterskab adskiller sig væsentligt fra træningen til almindelige udstillinger. Selvom de fleste juniorhandlere træner hver uge, så har der i tiden op til mesterskabet været skruet gevaldigt op for intensiteten.
— Når du træner til et nordisk mesterskab, er det på en anden måde end en almindelig udstilling. Her har du ofte fokus på at træne med én bestemt hund eller race, mens du til mesterskabet i bund og grund ikke ved, hvilken hund du får tildelt, hvordan den er eller opfører sig. Derfor skal du have et større overblik over flere racer, forklarer Frederikke og tilføjer:
— Jeg har terpet en masse racestandarder og været ude og træne med en masse hunde i forskellige racer, både trænede udstillingshunde og utrænede, for at finde de bedste ”værktøjer” til at håndtere dem i de situationer, der kan opstå i konkurrencen.
Hos de fire juniorhandlere går det igen, at de virkelig har terpet racestandarder, så de er bedst muligt forberedte på dommerens spørgsmål, og at de har fået trænet med mange forskellige hunde og racer. De er dog også alle enige om, at konkurrencen i Stockholm i høj grad også skal forberedes mentalt i deres hoved.
— Mesterskabet er meget mere mentalt, og man skal være klar på hvilken som helst udfordring, fordi du ikke ved, hvilken type hund eller race du ender med. Derfor skal du også være klar i hovedet til at kunne håndtere den hund, du får, lyder det fra Simone Riisgaard Kristiansen.
En kompleks konkurrence
Konkurrencen dømmes af Jitka Svobodová fra Tjekkiet og omfatter både en individuel og en holdkonkurrence. I den individuelle konkurrence tildeles guld, sølv og bronze til de tre bedste juniorhandlere, mens holdkonkurrencen afgøres på baggrund af de samlede point for hvert lands hold.
Konkurrencen bliver livestreamet af Handling Sverige, og du kan følge med søndag på deres Facebookside - find linket her.
Deltagernes prioriteter
De danske deltagere har ønsket følgende hunderacer som deres 1. prioritet:
For at være helt klar til mesterskabet har pigerne nøje udvalgt de ting, de ikke kan undvære:
Simone Riisgaard Kristiansen: Racestandarder på sine tre racevalg, forældres opbakning, showsuit.
Mathilde Bekker: Godbidder, showsuit, racestandarder på sine prioriteter og reserverace.
Frederikke Dalgaard Petersen: Showsuits, racestandarder, godt humør.
Naya Kühne Andersen: Showsuits/liner, racestandarder på sine prioriteter og reserverace, positiv energi og gå på mod.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Om en lille en time starter udstillingen i Herning, og når det hele går løs i Store Ring, kan du følge med hjemme fra sofaen
Mine vindruer er lige til at plukke. Grønne og saftige og fulde af smag bruger jeg dem i salaten sammen med rucola, feta og ristede pinjekerner. Vi elsker vindruer, men de er og bliver det rene gift for vores hunde.
Store Ring i Neumünster startede søndag med dansk succes, da Sille Uhrenholt vandt i juniorhandling
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.