Erantissen (Eranthis hyemalis) spirer i disse dage frem i mange villahaver rundt omkring i landet, og varsler forårets komme. Den lille forårsblomst er let genkendelig med sine solgule kronblade og den grønne krave. Planten har en knoldformet jordstængel – og det er netop den, der kan give problemer. Hele planten er giftig, men i roden findes giftstofferne i særlig høj koncentration, og derfor er hunde – og især hvalpe, der graver meget i jorden og tygger i det de finder - i særlig risiko for at blive forgiftet.
Erantissens indeholder to forskellige stoffer der begge har en effekt, der minder om den der ses ved noget hjertemedicin, og som blandt andet påvirker hjertets rytme. Indtaget i for store mængder kan de være livsfarlige. Lignende stoffer findes blandt andet i planten Fingerbøl (Digitalis), dog her i væsentlig højere koncentrationer.
Hvis hunde spiser tilstrækkelige mængder af planten, vil de første symptomer være kvalme og utilpashed, og senere kan man se opkast, diarré og en langsom hjerterytme.
Er man i tvivl om hvorvidt ens hund har spist Erantis, bør man kontakte sin dyrlæge hurtigst muligt, for kommer hunden til dyrlæge umiddelbart efter, at den har indtaget planten, kan den få et brækmiddel, der får den til at kaste planten op igen, og dermed undgå at forgiftningen udvikler sig. Det er en god idé at handle hurtigt, for er forgiftningen først indtrådt, findes der ingen reel modgift.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Tobak indeholder nikotin, som er giftigt og påvirker nervesystemet. Tobaksrester efterladt rundt omkring, kan give forgiftninger, især hos små hunde og hundehvalpe
Thuja er en almindelig stedsegrøn plante i Danmark, og den indeholder et stof, der er giftigt for både mennesker og hunde
I mange danske hjem, vil julestjerner pynte i den kommende juletid. Planten indeholder dog nogle giftstoffer, som kan give problemer, hvis hunden spiser den
Efteråret er godt i gang, og kastanjerne rammer jorden. De er sjove for børn, men giftige for hunde
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.