(F1]
Er det pynt eller praktik, når vi pakker vores hunde ind i termo, før vi sender dem ud i det danske vintervejr? Eller er hunde i tøj blot et udtryk for en pyntesyg hundeejers misforståede godhed?
– Nogen skærer alle hunde over en kam og mener, at hundetøj er helt overflødigt, fordi hunden jo pr. definition har pels, men flere studier har vist, at der er visse kategorier af hunde, der kan have brug for et ekstra, isolerende varmelag ud over pelsen, svarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria.
Der er dog stor forskel på, hvilke hunde der har brug for overtøj, når det bliver koldt, forklarer hun:
– Mange tror, at de fleste voksne, fysisk modne og sunde hunde, bør kunne modstå den danske vinter uden at skulle iføres tøj, men der tager de fejl. Alt for ofte ser vi hunde i gadebilledet, der fryser, mens ejeren går med hue, vanter og varm vinterjakke.
Selv en hund med ”vejrbestandig” pels kan ind imellem også have fordel af lidt ekstra varme, mener hun:
– Efter en lang, våd tur i skoven kan et vandsugende eller varmende dækken på vej hjem i en kold bil være rart for de fleste, ligesom det kan gøre hele forskellen for f.eks. jagthunden, der først drøner igennem landskabet for at hente nedskudt fuglevildt, for derefter at sidde stille og vente i pauserne. Så om din hund har brug for tøj eller ej er ikke bare et spørgsmål om pynt eller praktik, understreger hun.
Se og mærk på din hund
Lotte Evers opfordrer til, at du bruger din logiske sans, når du skal vurdere, om din hund har brug for lidt ekstra isolering:
– Vi har igennem de sidste 50 år i stor stil importeret hunde fra alle verdenshjørner. Set i det perspektiv giver det sig selv, at det er nødvendigt at hjælpe nogle af vores hunde lidt på vej med en vinterjakke: En race, der oprindeligt stammer fra Kina, og som er født hårløs, kan ikke pludselig danne pels for at tilpasse sig den danske vinter, men omvendt ser vi også nationale racer som dansk/svensk gårdhund, der også har brug for overtøj, når temperaturen falder.
– Derfor skal du overveje, hvor din hunderace oprindeligt stammer fra: Er den skabt til at trække slæder igennem sne og kulde eller til at jage bytte igennem ørkensand? Men du bør samtidig mærke efter, om dens pels er tæt og kort, eller om du kan se direkte ned på huden, hvis du løfter lidt op i pelsen? Har du en hund, som ryster eller skutter sig, så snart den kommer udenfor, eller den står stille på gåturen, er det tydeligt, at den har brug til et ekstra lag, mener hun.
Disse fem hundetyper har brug for vinterhjælp
– ”Hunden Anno 2024” har dog ikke generelt udviklet sig til at være et skrøbeligt væsen, der partout skal pakkes ind i termo. Når en hund iføres tøj, skal det være for hundens skyld, ikke for menneskets, understreger hundeeksperten.
Overordnet peger hun på fem kategorier af hunde, som hun mener, kan have brug for tøj i kulden:
– Det, disse hunde har til fælles, er, at de har svært ved at danne og holde på kropsvarmen af sig selv, når de bliver udsat for lave temperaturer. Derfor bør vi hjælpe netop disse hunde med at holde sig varme og tørre. Så næste gang du trækker vinterjakken på, så tag et kig på hunden; måske det er på tide at udvide vintergarderoben - også til den firbenede i familien?
Læs herunder, hvilke fem kategorier af hunde, hundeeksperten anbefaler at bære vintertøj:
1. De kortpelsede
Fokus på pels: Kortpelsede og hårløse hunderacer har udviklet sig til at have en højere legemstemperatur end andre racer for at kunne modstå det høje varmetab, der kommer af den tynde, korte eller manglende pels.
Racer: F.eks. hunde med sparsom, kort eller glatliggende pels som f.eks. boxer, dansk-svensk gårdhund, glathåret gravhund, dalmatiner og fransk bulldog samt hunde, der for nylig er blevet tæt-trimmet, klippet eller barberet, som f.eks. pudler. Blandingshunde med kort pels hører også med i denne kategori.
2. De små og lavbenede
Fokus på størrelse og højde: Små hunderacer har en relativt stor overflade i forhold til deres kropsvægt. De opholder sig også tættere på jorden og er mere udsat for kulde den vej. Det betyder, at de skal producere meget mere energi og have et højere stofskifte for at holde varmen.
Racer: F.eks. små selskabshunde som chihuahua, papillon og bichon havanais samt lavbenede hunde som gravhunde og bassethunde, som har maven tæt ved jorden og dermed har svært ved at undgå nærkontakt med sne og vandpytter.
3. De meget slanke
Fokus på hundens huld: Meget slanke hunde, der ikke har så meget naturlig ”polstring” til at holde varmen på egen hånd, nyder en gåtur meget mere, hvis de får hjælp af et ekstra termolag. En del af disse racer mangler ikke bare fedtlaget, men har desuden sparsom, kort pels. De føles nærmest som vaskeskind, og det er der ikke meget varme i.
Racer: F.eks. greyhounds, whippets og italienske mynder samt hunde, der generelt er for tynde, vil også være udfordret her – uanset pelstykkelse.
4. De nyopererede og svage
Fokus på sundhedstilstand: Du bør også tage hundens sundhedstilstand i betragtning. Hunde, der går og skranter, hunde med svækket immunforsvar, hunde som lider af hypothyroidisme samt nyopererede hunde har brug for den ekstra hjælp, et dækken kan give, så de bruger energien på at komme sig i stedet for blot at holde varmen.
Racer: Alle.
5. Hvalpe og seniorer
Fokus på alder: Selv om man ikke kan se det på en begejstret hundehvalp, der oplever sne for første gang, kan små hvalpe have svært ved at regulere deres kropstemperatur. Det samme gælder vores trofaste, ældre hunde: Med alderen kommer ofte gigt, og gigtramte hunde kan få smerter i leddene, hvis de bliver kolde. Et lunt dækken beskytter mod ledstivhed forårsaget af kulden og minimerer smerter.
Racer: Alle.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mens vi stadig venter på, at hunde bliver sat ind i coronaopsporingen herhjemme, er man allerede langt i andre lande. I Frankrig har man netop færdiggjort et stort studie, der afslører, at hunde er fantastiske til at finde corona
Ligesom i England bliver amerikanske hunde nu trænet i at genkende lugten af Covid-19
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.