Overvægt kan have alvorlige konsekvenser for hunden, da det udover at begrænse hunden fysisk i forhold til leg og aktivitet, også øger risikoen for følgesygdomme såsom sukkersyge, hjertekarsygdomme, hudlidelser og slidgigt. Disse følgesygdomme kan ikke bare forringe hundens livskvalitet, men i værste grad også forkorte hundens levetid. Overvægt bør derfor altid undgås, men hvis man alligevel er endt op med en hund med lidt for meget på sidebenene, kommer der her 5 råd til hvordan du kan få din hund ned i vægt:
1. Vej din hunds måltider. Mange hunde bliver fodret på øjemål, men har man en overvægtig hund som skal tabe sig, bør man afveje hvert måltid på en vægt og reducere kalorieindtaget med ca. 40%. På denne måde er det nemmere at kontrollere foderindtaget og derved undgå overfodring.
2. Foderskift. Reduktion i hundens daglige foderindtag kan ofte resultere i, at hunden ikke føler sig mæt og dermed begynder at tigge meget. Det kan derfor anbefales at skifte til et light/vægtreducerende foder, som har et mindre energiindhold, idet disse produkter indeholder en lavere mængde fedt. Dette gør det muligt at fodre hunden en større mængde mad, hvorved den vil føle sig mere mæt. Selvom hunden får et vægtreducerende foder, er det stadig vigtigt at afveje den korrekte mængde foder som skal tildeles.
3. Motion. Ligesom når vi mennesker skal tabe os, er motion en god og effektiv måde at forbrænde kalorier på, og det samme gælder for vores firbenede venner. Implementer derfor motion i din hunds hverdag, som både kan være i form af træning, leg, svømning og løb.
4. Godbidder. Godbidder er tit syndere for mange ekstra kalorier, da de ofte ikke er modregnet hundens hovedmåltid(er). Det kan være svært at skære ned på forbruget af godbidder, da godbidder for mange hundeejere er en vigtig del af båndet mellem dem og hunden. Prøv derfor at give din hund en sundere form for godbidder, såsom gulerødder eller squash. Grøntsager indeholder langt færre kalorier end de fleste hundesnacks, og så er de tilmed rige på fibre som kan være med til at bidrage til hundens tarmsundhed.
5. Vær konsekvent. Det anbefales at hunden ikke taber sig mere en 1-2% af dens kropsvægt om ugen, da et hurtigt vægttab øger sandsynligheden for, at hunden blot tager alle kiloene på igen. Vægttabsprocessen kan derfor være lang, hvorfor det er vigtigt, at du er tålmodig og konsekvent omkring beslutningen om at sætte hunden på slankekur. Husk på, du bliver ikke en dårlig hundeejer af at sætte hunden på slankekur, og du vil med størst sandsynlighed ende ud med en sundere og gladere hund. Vis kærlighed og opmærksomhed til din hund i form af leg, kys og kram i stedet for godbidder, og involver alle i familien. Det nytter ikke noget, at du prøver at gøre alt for at din hund skal tabe sig, hvis resten af familien fodrer den med godbidder som de plejer.
// Sandra Lund Brudlykke, Cand.scient. i Animal Science
// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.scient. i Animal Science
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. juli
Hvis man laver en søgning på ”hund + broccoli” får man et hav af svar, for der er næsten lige så mange meninger, som der er søgesresultater. Og svaret er da også lidt blandet. Broccoli indeholder nemlig giftstoffet isothiocyanat. Så kan vores hunde egentlig tåle broccoli?
Rød, gul, grøn – som et trafiklys lyser de op i maden. Rå eller stegte smager de godt – de røde og gule peberfrugter er mine favoritter, da sukkerindholdet er lidt højere end i de grønne peberfrugter. Sukker… Vi elsker det, og mange hunde er også glade for det. Men er peberfrugter nu godt for vores hunde?
Hunde er fantastiske. Det ved vi. I Balle ved Silkeborg er der en hund, der nok får lidt ekstra godbidder de næste par dage
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.
Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse