5 gode råd til at få din hund ned i vægt

18-11-2017 10:14, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Overvægt blandt hunde er et stigende problem, og opstår oftest som et resultat af et for højt energiindtag i forhold til aktivitetsniveau

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Overvægt kan have alvorlige konsekvenser for hunden, da det udover at begrænse hunden fysisk i forhold til leg og aktivitet, også øger risikoen for følgesygdomme såsom sukkersyge, hjertekarsygdomme, hudlidelser og slidgigt. Disse følgesygdomme kan ikke bare forringe hundens livskvalitet, men i værste grad også forkorte hundens levetid. Overvægt bør derfor altid undgås, men hvis man alligevel er endt op med en hund med lidt for meget på sidebenene, kommer der her 5 råd til hvordan du kan få din hund ned i vægt: 

1. Vej din hunds måltider. Mange hunde bliver fodret på øjemål, men har man en overvægtig hund som skal tabe sig, bør man afveje hvert måltid på en vægt og reducere kalorieindtaget med ca. 40%. På denne måde er det nemmere at kontrollere foderindtaget og derved undgå overfodring.

2. Foderskift.  Reduktion i hundens daglige foderindtag kan ofte resultere i, at hunden ikke føler sig mæt og dermed begynder at tigge meget. Det kan derfor anbefales at skifte til et light/vægtreducerende foder, som har et mindre energiindhold, idet disse produkter indeholder en lavere mængde fedt. Dette gør det muligt at fodre hunden en større mængde mad, hvorved den vil føle sig mere mæt. Selvom hunden får et vægtreducerende foder, er det stadig vigtigt at afveje den korrekte mængde foder som skal tildeles.

3. Motion. Ligesom når vi mennesker skal tabe os, er motion en god og effektiv måde at forbrænde kalorier på, og det samme gælder for vores firbenede venner. Implementer derfor motion i din hunds hverdag, som både kan være i form af træning, leg, svømning og løb.

4. Godbidder. Godbidder er tit syndere for mange ekstra kalorier, da de ofte ikke er modregnet hundens hovedmåltid(er). Det kan være svært at skære ned på forbruget af godbidder, da godbidder for mange hundeejere er en vigtig del af båndet mellem dem og hunden. Prøv derfor at give din hund en sundere form for godbidder, såsom gulerødder eller squash. Grøntsager indeholder langt færre kalorier end de fleste hundesnacks, og så er de tilmed rige på fibre som kan være med til at bidrage til hundens tarmsundhed.

5. Vær konsekvent. Det anbefales at hunden ikke taber sig mere en 1-2% af dens kropsvægt om ugen, da et hurtigt vægttab øger sandsynligheden for, at hunden blot tager alle kiloene på igen. Vægttabsprocessen kan derfor være lang, hvorfor det er vigtigt, at du er tålmodig og konsekvent omkring beslutningen om at sætte hunden på slankekur. Husk på, du bliver ikke en dårlig hundeejer af at sætte hunden på slankekur, og du vil med størst sandsynlighed ende ud med en sundere og gladere hund. Vis kærlighed og opmærksomhed til din hund i form af leg, kys og kram i stedet for godbidder, og involver alle i familien. Det nytter ikke noget, at du prøver at gøre alt for at din hund skal tabe sig, hvis resten af familien fodrer den med godbidder som de plejer. 

// Sandra Lund Brudlykke, Cand.scient. i Animal Science
// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.scient. i Animal Science

Info

Amanda og Sandra er begge uddannede kandidater i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. De har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Danskernes kæledyr bliver også tykke i julen

19-12-2014 17:11, af Tine Luther
BJØRNETJENSTE: Danskerne elsker at forkæle deres hund eller kat med godbidder i julen. Men i virkeligheden kan andebryst i foderskålen blive startskuddet til overvægt, gigt og gangbesvær.

Nyt foder

24-07-2013 08:57, af Tine Luther
Nyt kornfrit gourmet måltid til hunde og katte lanceres af olivers.dk

Må min hund spise hindbær?

21-07-2017 06:28, af Anne Ekenberg

Hindbær – de skønne, røde bær sammensat af bittesmå frugter, som hver især indeholder et frø, er vidunderlige her i juli måned, hvor de er lige til at plukke. En herlig ingrediens i tærter og marmelade eller blandet med andre frugter til en lække smoothie. Vi mennesker nyder hindbær – nogle gange udtalt himbær, hvilket stammer fra gammel tid – men er de sunde for vores hunde?

Julehjælp

21-11-2010 11:27, af Tine Luther
30 mindre velstillede familier i Danmark kan i år få tilsendt en hundejulegave, der består af 2-3 kilo hundefoder, legetøj, godbidder samt en lille overraskelse, der eksempelvis kan være en line, et halsbånd eller en lygte.

Blog: Vis din hund verden og den vil elske dig for det - Zacho del 2

06-01-2023 12:55, af John Frank Ahm

Vi er på genbrugspladsen, Zacho og jeg, hvor vi kigger på maskiner, biler og mennesker der smider deres affald i containere. Han er nysgerrig og vil egentligt bare tættere på det hele, også gravemaskinen for at se hvad det er for noget. Vi sætter os på god afstand og spiser godbidder mens han er helt opslugt af alt det der sker omkring ham. Efter at have kigget på det hele i omkring 5 minutter kører vi igen

Hvad er spiserørsforstørrelse?

02-10-2021 10:23, af Astrid Holtet

Spiserørsforstørrelse kaldes også for mega-oesophagus og kan gøre det svært for hunden at synke sit foder

 

I Istanbul hjælper de gadehunde

06-07-2016 18:00, af Kasper Larsson
Et firma ved navn Pugedon hjælper gadehunde i Istanbul med at få mad og vand. De har opfundet en genial flaskeautomat, hvor emballage bliver omsat til foder for de hjemløse hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.