5 gode råd til at få din hund ned i vægt

18-11-2017 10:14, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Overvægt blandt hunde er et stigende problem, og opstår oftest som et resultat af et for højt energiindtag i forhold til aktivitetsniveau

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Overvægt kan have alvorlige konsekvenser for hunden, da det udover at begrænse hunden fysisk i forhold til leg og aktivitet, også øger risikoen for følgesygdomme såsom sukkersyge, hjertekarsygdomme, hudlidelser og slidgigt. Disse følgesygdomme kan ikke bare forringe hundens livskvalitet, men i værste grad også forkorte hundens levetid. Overvægt bør derfor altid undgås, men hvis man alligevel er endt op med en hund med lidt for meget på sidebenene, kommer der her 5 råd til hvordan du kan få din hund ned i vægt: 

1. Vej din hunds måltider. Mange hunde bliver fodret på øjemål, men har man en overvægtig hund som skal tabe sig, bør man afveje hvert måltid på en vægt og reducere kalorieindtaget med ca. 40%. På denne måde er det nemmere at kontrollere foderindtaget og derved undgå overfodring.

2. Foderskift.  Reduktion i hundens daglige foderindtag kan ofte resultere i, at hunden ikke føler sig mæt og dermed begynder at tigge meget. Det kan derfor anbefales at skifte til et light/vægtreducerende foder, som har et mindre energiindhold, idet disse produkter indeholder en lavere mængde fedt. Dette gør det muligt at fodre hunden en større mængde mad, hvorved den vil føle sig mere mæt. Selvom hunden får et vægtreducerende foder, er det stadig vigtigt at afveje den korrekte mængde foder som skal tildeles.

3. Motion. Ligesom når vi mennesker skal tabe os, er motion en god og effektiv måde at forbrænde kalorier på, og det samme gælder for vores firbenede venner. Implementer derfor motion i din hunds hverdag, som både kan være i form af træning, leg, svømning og løb.

4. Godbidder. Godbidder er tit syndere for mange ekstra kalorier, da de ofte ikke er modregnet hundens hovedmåltid(er). Det kan være svært at skære ned på forbruget af godbidder, da godbidder for mange hundeejere er en vigtig del af båndet mellem dem og hunden. Prøv derfor at give din hund en sundere form for godbidder, såsom gulerødder eller squash. Grøntsager indeholder langt færre kalorier end de fleste hundesnacks, og så er de tilmed rige på fibre som kan være med til at bidrage til hundens tarmsundhed.

5. Vær konsekvent. Det anbefales at hunden ikke taber sig mere en 1-2% af dens kropsvægt om ugen, da et hurtigt vægttab øger sandsynligheden for, at hunden blot tager alle kiloene på igen. Vægttabsprocessen kan derfor være lang, hvorfor det er vigtigt, at du er tålmodig og konsekvent omkring beslutningen om at sætte hunden på slankekur. Husk på, du bliver ikke en dårlig hundeejer af at sætte hunden på slankekur, og du vil med størst sandsynlighed ende ud med en sundere og gladere hund. Vis kærlighed og opmærksomhed til din hund i form af leg, kys og kram i stedet for godbidder, og involver alle i familien. Det nytter ikke noget, at du prøver at gøre alt for at din hund skal tabe sig, hvis resten af familien fodrer den med godbidder som de plejer. 

// Sandra Lund Brudlykke, Cand.scient. i Animal Science
// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.scient. i Animal Science

Info

Amanda og Sandra er begge uddannede kandidater i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. De har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Gør en forskel i julen

13-11-2010 10:31, af Anne Kristine Tollestrup
I går startede OPERATION X-MAS der handler om at indsamle foder og godbidder til hjemløse hunde og katte.

Sommer-godbidder til din hund

06-08-2016 15:30, af Kasper Larsson
Vi har fundet en række lækre sommersnacks, som din hund vil elske dig for. De er nemme at gå til og billige i indkøb.

Jonathan vil køre foder til Ukraine

27-02-2022 07:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags skrev vi om et internat i Ukraine, der manglede foder til deres dyr. Nu vil danske Jonathan Beck køre ned med en bilfuld foder

Må min hund spise gulerødder?

24-07-2017 12:33, af Anne Ekenberg

Ja, det må den. Gulerødder har længe fungeret som en snack til vore hunde, og selv om ikke alle hunde ligefrem spiser den, så elsker mange at gnave i den.

Nyt foder

24-07-2013 08:57, af Tine Luther
Nyt kornfrit gourmet måltid til hunde og katte lanceres af olivers.dk

Ny bog: Danske hundeejere skal lære om foder

16-05-2019 15:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Therese G. Horsbjerg udgiver i samarbejde med Bacterfield en bog, som skal guide danske hundeejere gennem den store foderjungle

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?