Hunde elsker disse aromaer

04-07-2022 08:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk studie peger på, hvilke aromaforbindelser hunde foretrækker i deres foder

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde er ikke just kendt for at være kræsne. Men faktisk betyder det noget for hunde, hvordan maden ser ud, smager og især dufter. Det har tidligere studier på området slået fast.

Studie fra American Chemical Society har forsøgt at finde de aromaer, der betyder mest for hunde, når de skal vælge foder. 

Forskerne brugte seks typer af hundefoder, som de fodrede nogle hunde med. Herefter sammenlignede de foderets aromaforbindelser med mængden af indtaget foder.

Helt konkret lod de seks voksne beagler få hver en af de seks typer foder. Beaglerne fik en time til at spise så meget, de kunne og ville, før foderet igen blev fjernet fra dem.

Forsøget viste, at der af tre af fodertyperne blev spist to til fire gange så meget, som af de tre andre.

Ud fra dette identificerede forskerne 12 aromamolekyler, som enten havde en positiv eller negativ virkning på mængden af foderindtag.

Herefter tilsatte forskerne en af de 12 aromaer i en skål lugtfri mad. Hundene fik så muligheden for en for en at vælge den lugtfri mad eller maden med en af de 12 aromaer i.

Resultatet blev, at forskerne kunne konkludere, at hundene foretrak foder, der indeholder E)-2-hexenal, som mennesker associerer med en ubehagelig, fed lugt. Derudover var de også glade for 2-furfurylthiol, der har en røget lugt og 4-methyl-5-thiazoleethanol, der har en kødagtig lugt.

Til gengæld var hundene ikke begejstrede for (E)-2-octenal, der har en lidt anderledes ubehagelig, fed lugt.

Da dette studie kun omhandlede beagler, fastslår forskerne, at der kan være forskelle ved andre racer, ligesom flere hunde generelt skal testes for at få valide resultater. Dog er forskerne ikke i tvivl om, at deres resultater kan være et pejlemærke for hundefoderproducenter.

Så hvis din hund bliver kulret næste gang, du griller kød og spæk på din havegrill, så ved du nu hvorfor.

Læs også

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Hjælp til forfrosne hunde i Københavnsområdet

26-12-2010 11:04, af Tine Luther
I samarbejde med Projekt Hus Forbi indsamles dækkener, tæpper, foder mm. til de hjemløses hunde

Konkurrence: Du kan stadig nå det

23-09-2019 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Indtil i morgen klokken 12 kan du nå at deltage i vores store konkurrence, hvor du kan vinde foder fra Essential

Må min hund spise hindbær?

21-07-2017 06:28, af Anne Ekenberg

Hindbær – de skønne, røde bær sammensat af bittesmå frugter, som hver især indeholder et frø, er vidunderlige her i juli måned, hvor de er lige til at plukke. En herlig ingrediens i tærter og marmelade eller blandet med andre frugter til en lække smoothie. Vi mennesker nyder hindbær – nogle gange udtalt himbær, hvilket stammer fra gammel tid – men er de sunde for vores hunde?

Fagligt: Fodring af hunden gennem forskellige livsfaser

15-04-2020 08:09, af Rikke Risum

Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund

Må min hund spise agurker?

21-07-2017 12:17, af Anne Ekenberg

Ja, det må den godt. Agurker indeholder mestendels vand. Faktisk er 96% af agurken vand, men agurken er også rig på kalium samt C-vitamin. Og så er den fattig på kalorier. Vi kender alle den herlige, knasende fornemmelse ved at spise frisk agurk, og den holder mange hunde også af.

Må min hund spise vindruer og rosiner?

29-07-2017 13:00, af Anne Ekenberg

Mine vindruer er lige til at plukke. Grønne og saftige og fulde af smag bruger jeg dem i salaten sammen med rucola, feta og ristede pinjekerner. Vi elsker vindruer, men de er og bliver det rene gift for vores hunde.

Ny hovedsponsor for Winter Wonder Show

09-11-2023 11:11, af Anne Cecilie Sohl

Danmarks største kæde indenfor foder, plejeprodukter og alt andet tilbehør, Maxi Zoo, er blevet ny hovedsponsor for det årlige Winter Wonder Show, der løber af stablen den kommende weekend i Herning Messecenter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?