Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Copyright Ridehesten.com
"Bekymringen for vores kæledyr er et udtryk for det bånd, der har udviklet sig mellem mennesker og deres kæledyr, og det understreger den betydningsfulde rolle vores dyr har fået i vores liv," mener Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring. Foto: AdobeStock

En ny undersøgelse, foretaget af Extreme på vegne af Agria Dyreforsikring, viser, at 60 procent af de danske hunde- og katteejere bekymrer sig mere om deres dyr end om deres familiemedlemmer på to ben - og de yngre kæledyrsejere er de mest bekymrede, viser undersøgelsen.

– Det kan måske være overraskende for nogen, at så mange kæledyrsejere er mere bekymrede for deres kæledyr, end de er for deres tobenede familiemedlemmer. Men det understreger den betydningsfulde rolle vores kæledyr spiller i vores daglige liv, hvor bekymringen ofte er et resultat af det bånd, der udvikler sig mellem mennesker og deres kæledyr, mener Lotte Evers, der er marketingchef i Agria og selv både hunde- og katteejer. Hun tilføjer:

– Der også et element af ansvar involveret. Når man beslutter at dele sit liv med en hund eller kat, påtager man sig ansvaret for dens velfærd, hvilket inkluderer at sørge for dens fysiske og mentale sundhed.

Som svar på Agrias undersøgelse udtrykker 56 procent af de danske kæledyrsejere, at det, de er allermest bekymrede om i forhold til deres kæledyr, er, om deres dyr er syge eller har smerter.

De efterfølgende tre største bekymringer for danske kæledyrsejere er koncentreret om deres dyrs mentale sundhed, herunder dyrets adfærd og om dyret evt. kan være understimuleret. På femtepladsen over kæledyrsejernes største bekymringer er fedme. 

Agrias undersøgelse viste desuden, at størstedelen af dem, der udtrykker bekymring over deres kæledyr, tilhører den yngste gruppe af dyreejere, dvs. personer i alderen 18 til 39 år. Denne demografi viser bl.a. næsten dobbelt så stor bekymring om, hvorvidt deres hunde eller katte er understimulerede som dyreejerne i de øvrige aldersgrupper.

Danske katteejere bekymrer sig generelt en smule mindre end hundeejerne, men årsagerne til bekymringerne er de samme, uanset om husstanden har en kat eller en hund.

Her søger dyreejerne råd
Når der er brug for gode råd, er det dyrlægen, der er danske kæledyrsejeres foretrukne rådgiver. Syv ud af ti dyreejere i alderen 18 – 54 år henvender sig primært til deres dyrlæge, når bekymringer opstår. Måske ikke så overraskende er de ældste dyreejere, i alderen 55 – 74 år, de mest autoritetstro: Her er det hele 86 procent, der primært henvender sig til deres dyrlæge frem for at søge råd andetsteds. Mange, specielt i den yngste gruppe, søger desuden vejledning fra venner og familie, mens det er bemærkelsesværdigt, at det overvejende er de 40-54-årige samt i højere grad katteejerne frem for hundeejerne, der foretrækker at søge information online.

Derudover bruger omkring hver tiende digitale dyrlægetjenester, og ca. 5 procent rådfører sig med deres dyrs opdrætter.

– Det bedste man som kæledyrsejer kan gøre, hvis man er bekymret, er at tage kontrol over sin bekymring ved at lære at aflæse dyrenes adfærd, og derefter implementere de tiltag, man vurderer kan være nødvendige i den givne situation og søge hjælp og vejledning, hvis man er i tvivl, siger Lotte Evers.

Herunder får du de danske kæledyrsejeres tre største bekymringer – og Lotte Evers´ råd til, hvad du kan gøre for at mindske din bekymring og give dit dyr større livskvalitet:

1. Helt op til 57% bekymrer sig om, hvorvidt deres dyr er sygt eller har smerter

– Naturligvis kan vores kæledyr blive syge eller have ondt. Hvis der ikke er fysiske tegn, vil hunden eller katten ofte ændre adfærd, siger Lotte Evers.

– Hvis du lærer de tidlige tegn på ændring i dit dyrs fysiske og mentale tilstand, er det typisk nemmere at håndtere bekymringen. Hunde er ofte gode til at fortælle os, hvis de ikke har det godt. Små tegn, du kan være opmærksom på, er, om hunden trækker sig fra ??familien eller ændrer adfærd overfor hundevennerne. Måske er den mere passiv, når den er vågen, eller den sover mere end normalt. Spiser og drikker hunden som den plejer? Ændret appetit er endnu et tegn på, at noget ikke er helt i orden, forklarer Lotte Evers.

Katte kan være sværere at læse. Dels fordi vores udekatte tilbringer mange af deres vågne timer udendørs, dels fordi katte bevidst undgår at vise sig svage.

– Syge eller skadede katte bliver som regel mindre aktive og kan miste interessen for lege og fysisk kontakt, de sover mere, og deres sociale adfærd kan ændre sig - enten vil de helst være tæt på deres mennesker hele tiden, eller også går de væk og vil være i fred. Andre tegn kan være, at katten går fra maden eller pludselig bliver urenlig.

2. 30% er bekymrede for deres dyrs mentale sundhed, 27% for understimulering og 16% for adfærdsproblemer

– En aktiv hund er en glad hund. Det samme gælder i vidt omfang for katten. Forskellige hunderacer er oprindeligt fremavlet til at hjælpe mennesket med at udføre forskellige opgaver - fælles for dem alle er, at de ønsker at udføre et job, og de ønsker at have et positivt samarbejde og nærvær fra deres mennesker. De hunde, der ikke får trænet hjernen nok,får for lidt motion eller for lidt opmærksomhed fra ejeren, kan blive understimulerede og heraf følger ofte adfærdsproblemer. Katten er ikke samarbejdende på samme måde, men katte, der ikke har adgang til udendørsaktiviteter eller daglig hjernegymnastik, er mere tilbøjelige til at blive understimulerede end katte, der har mulighed for at vælge, hvordan de kommer og går. For katte, der kun bor indendørs, bør katteejeren tage ansvar for at sikre, at de har adgang til aktivitet og stimulering, f.eks. i form af kradsestolper, planlagt legetid med familien og aktiveringslegetøj, siger Lotte Evers.

3. 14% er bekymrede for, om deres dyr er overvægtigt

– Som hund, så ejer – men det ordsprog gælder faktisk også for katten, for ligesom vi mennesker kan både hund og kat nemt komme til at tage et par kilo på, hvis de i en periode lever lidt for mageligt og bevæger sig mindre. Overvægt hos vores kæledyr er et stigende problem, og i takt med at vægten stiger, stiger risikoen for at udvikle sundhedsmæssige problemer også. Præcis som hos mennesker lever overvægtige hunde og katte ofte kortere liv og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme hjertekarsygdomme, diabetes og slidgigt, siger Lotte Evers.

– Det kan være svært at give en tommelfingerregel for, hvor meget den enkelte hund eller kat bør veje, for idealvægten varierer afhængig af race og størrelse. Derfor er det bedste, du kan gøre, hvis du vil vurdere dit dyrs ”tykkelse”, er at se og mærke på dyret: Hvis du ikke kan mærke ribbenene og se en let markeret talje, vejer dit dyr sandsynligvis for meget. Alternativt må du have hunde eller katten en tur på vægten, så du kan følge udviklingen lidt mere nøje.

Undersøgelsen blev udført i november 2023 af Xtreme Insight på vegne af Agria. 854 danske hunde- og katteejere deltog i undersøgelsen.

Læs også

Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Mest populære hunderacer i 2023

26-01-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Omkring hver femte danske familie har en hund i husstanden, hvilket gør de firbenede væsener til danskernes foretrukne kæledyr. Ifølge opgørelser fra Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub er det forsat labrador retrieveren, der topper listen som den mest populære hunderace i 2023, men der er også nye racer, der har sneget sig ind blandt favoritterne.

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

KLUMME: Hunde holder sammen på sammenholdet

14-09-2020 08:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i disse dage

Amerikansk fokus på sundhed

04-12-2012 09:56, af Tine Luther
Den amerikanske kennelklubs fond ”AKC Canine Health Foundation” arbejder for, at hunde – gennem forskning – kan sikres længere og sundere liv. Som led i at samle ind til fonden er der blevet produceret en kort video, der fortæller om fonden og de tiltag, den blandt andet støtter.

Ny sygdom registreret i Sverige

27-08-2011 08:54, af Tine Luther
Man har for første gang fundet bakterien brucella canis i en svensk tæve. Brucella kan forårsage aborter og sterilitet hos hunde og kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker.

Forebyg lopper nu

20-10-2015 12:33, af Tine Luther
Efter sommerens høje luftfugtighed er der øget risiko for, at der er kommet lopper i dit hjem. Hunde får kattelopper, og hvis du ikke forebygger loppeangreb, kan dit hjem i løbet af få uger blive invaderet af tusindvis af lopper. De er i sig selv irriterende, men de kan desuden give allergi.

NOSTALGI: Når det er varmt

24-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I 1969 gik man også op i, hvordan hunde havde det, når det var varmt. Her får du et uddrag af en artikel, som indeholder lidt råd, der ikke alle holder i dag

Endnu en ny fredagsquiz

25-01-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Kennelklubben har været i gang med den store quizhammer. Vi har fået lov at publicere quizzen. Denne fredag får du første del af den store quiz om hunde. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.