Kølervæske indeholder stoffet ethylenglukol. Drikker hunden kølervæske bliver den syg inden for kort tid, og forgiftningen kan være dødelig. Mange hunde vil drikke væsken, hvis de kan komme til det, da væsken smager sødt. Ofte kommer hunden i kontakt med væsken, hvis ejeren har spildt i forbindelse med påfyldning, eller hvis kølervæsken står opbevaret et sted, hvor hunden kan få fat i den.
Hvad sker der, hvis hunden drikker kølervæske?
Når hunden drikker kølervæsken, omdannes den til nogle giftige stoffer, der nedbryder hundens nyrer. Kort tid efter at hunden har indtaget væsken, og inden for de første tolv timer, kan man se at hunden begynder at kaste op, den slingrer, får hurtig hjertebanken og overfladisk vejrtrækning. Andre tydelige tegn er, at hunden bliver tørstig, begynder at tisse mere, og at dens kropstemperatur falder. Nogle hunde udvikler også kramper.
Efter et halvt til et helt døgn kan man se en forbigående forbedring af symptomerne, men oftest vender symptomerne hurtigt tilbage, og nogle hunde vil udvikle så mange symptomer, at de går i koma og dør. Hvis hunden kommer sig over den akutte krise, vil det tage mellem tre og fire uger, før hunden er kommet sig helt. Hunde, der overlever kan udvikle varige skader i deres nyrer.
Hurtig behandling forbedrer prognosen
Skaderne fra forgiftningen kan begrænses med den rette behandling, og derfor er det vigtigt at hunden kommer hurtigt til dyrlæge, hvis man mistænker, at den har drukket kølervæske. Jo hurtigere behandlingen igangsættes, jo bedre er prognosen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på
Har I en kontorhund på din arbejdsplads? Hvis ikke, så kan det være I skulle få én – et nyere amerikansk studie har nemlig vist, at tilstedeværelsen af en hund fremmer samarbejdet hos mennesker
Nyt studie viser, at hunde ligesom fugle orienterer sig efter jordens magnetfelt
Det er i år 20 år siden Show of Winners flyttede ud af København - fra K.B.Hallen på Frederiksberg til Frederiksborg Hallen i Hillerød. Inden da havde vi startet i Frederiksværk Hallen i 1981, og de efterfølgende år besøgt Cirkusbygningen, Falkoner Teatret og Østre Gasværk, men det er stadig med den samme glæde og forventning, vi byder velkommen til en spændende dag og aften i selskab med Danmarks smukkeste hunde, deres glade ejere og et feststemt publikum. Det er endnu en udgave af Show of Winners der ruller over scenen, og det sker for 39. gang.
Flere hundrede elefanter er fundet døde i Botswana de seneste måneder. Årsagen til de mange dødsfald er den samme, som hundeejere frygter i Danmark
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.