Kølervæske indeholder stoffet ethylenglukol. Drikker hunden kølervæske bliver den syg inden for kort tid, og forgiftningen kan være dødelig. Mange hunde vil drikke væsken, hvis de kan komme til det, da væsken smager sødt. Ofte kommer hunden i kontakt med væsken, hvis ejeren har spildt i forbindelse med påfyldning, eller hvis kølervæsken står opbevaret et sted, hvor hunden kan få fat i den.
Hvad sker der, hvis hunden drikker kølervæske?
Når hunden drikker kølervæsken, omdannes den til nogle giftige stoffer, der nedbryder hundens nyrer. Kort tid efter at hunden har indtaget væsken, og inden for de første tolv timer, kan man se at hunden begynder at kaste op, den slingrer, får hurtig hjertebanken og overfladisk vejrtrækning. Andre tydelige tegn er, at hunden bliver tørstig, begynder at tisse mere, og at dens kropstemperatur falder. Nogle hunde udvikler også kramper.
Efter et halvt til et helt døgn kan man se en forbigående forbedring af symptomerne, men oftest vender symptomerne hurtigt tilbage, og nogle hunde vil udvikle så mange symptomer, at de går i koma og dør. Hvis hunden kommer sig over den akutte krise, vil det tage mellem tre og fire uger, før hunden er kommet sig helt. Hunde, der overlever kan udvikle varige skader i deres nyrer.
Hurtig behandling forbedrer prognosen
Skaderne fra forgiftningen kan begrænses med den rette behandling, og derfor er det vigtigt at hunden kommer hurtigt til dyrlæge, hvis man mistænker, at den har drukket kølervæske. Jo hurtigere behandlingen igangsættes, jo bedre er prognosen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på
For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.
Forskning fra Schweiz afslører, at hunde slet ikke er så ærlige som man går og tror. Faktisk har de ikke noget imod at lyve, hvis det er til deres fordel
Har du en særlig hundehistorie, så kan du måske hjælpe Pedigree
I sommermånederne har vores bloggere fortalt om deres sommerferier med hunde. Nu vil vi se og høre din historie
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.