Kølervæske indeholder stoffet ethylenglukol. Drikker hunden kølervæske bliver den syg inden for kort tid, og forgiftningen kan være dødelig. Mange hunde vil drikke væsken, hvis de kan komme til det, da væsken smager sødt. Ofte kommer hunden i kontakt med væsken, hvis ejeren har spildt i forbindelse med påfyldning, eller hvis kølervæsken står opbevaret et sted, hvor hunden kan få fat i den.
Hvad sker der, hvis hunden drikker kølervæske?
Når hunden drikker kølervæsken, omdannes den til nogle giftige stoffer, der nedbryder hundens nyrer. Kort tid efter at hunden har indtaget væsken, og inden for de første tolv timer, kan man se at hunden begynder at kaste op, den slingrer, får hurtig hjertebanken og overfladisk vejrtrækning. Andre tydelige tegn er, at hunden bliver tørstig, begynder at tisse mere, og at dens kropstemperatur falder. Nogle hunde udvikler også kramper.
Efter et halvt til et helt døgn kan man se en forbigående forbedring af symptomerne, men oftest vender symptomerne hurtigt tilbage, og nogle hunde vil udvikle så mange symptomer, at de går i koma og dør. Hvis hunden kommer sig over den akutte krise, vil det tage mellem tre og fire uger, før hunden er kommet sig helt. Hunde, der overlever kan udvikle varige skader i deres nyrer.
Hurtig behandling forbedrer prognosen
Skaderne fra forgiftningen kan begrænses med den rette behandling, og derfor er det vigtigt at hunden kommer hurtigt til dyrlæge, hvis man mistænker, at den har drukket kølervæske. Jo hurtigere behandlingen igangsættes, jo bedre er prognosen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på
Ctenocephalides felis og Ctenocephalides canis – katteloppen og hundeloppen. Ikke de mest mundrette navn på to af de mest irriterende insekter, vi hundeejere kender. Men nu er varmen over os, og med varmen kommer alt dette rædselsfulde kryb, som kan forpeste livet for os og ikke mindst vores hunde
Vi er simpelthen vilde med folk, der gør lidt ekstra ud af deres kærlighed til hunde. Hvad gør du?
For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.
Mange hunde kan ikke håndtere ensomheden ved at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Derfor er træning og tålmodighed vigtigt, hvis man vil have en glad hund, der ikke hyler, når man tager ud for at handle. Få de bedste træningstips af Agria Dyreforsikring her
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.