Kølervæske indeholder stoffet ethylenglukol. Drikker hunden kølervæske bliver den syg inden for kort tid, og forgiftningen kan være dødelig. Mange hunde vil drikke væsken, hvis de kan komme til det, da væsken smager sødt. Ofte kommer hunden i kontakt med væsken, hvis ejeren har spildt i forbindelse med påfyldning, eller hvis kølervæsken står opbevaret et sted, hvor hunden kan få fat i den.
Hvad sker der, hvis hunden drikker kølervæske?
Når hunden drikker kølervæsken, omdannes den til nogle giftige stoffer, der nedbryder hundens nyrer. Kort tid efter at hunden har indtaget væsken, og inden for de første tolv timer, kan man se at hunden begynder at kaste op, den slingrer, får hurtig hjertebanken og overfladisk vejrtrækning. Andre tydelige tegn er, at hunden bliver tørstig, begynder at tisse mere, og at dens kropstemperatur falder. Nogle hunde udvikler også kramper.
Efter et halvt til et helt døgn kan man se en forbigående forbedring af symptomerne, men oftest vender symptomerne hurtigt tilbage, og nogle hunde vil udvikle så mange symptomer, at de går i koma og dør. Hvis hunden kommer sig over den akutte krise, vil det tage mellem tre og fire uger, før hunden er kommet sig helt. Hunde, der overlever kan udvikle varige skader i deres nyrer.
Hurtig behandling forbedrer prognosen
Skaderne fra forgiftningen kan begrænses med den rette behandling, og derfor er det vigtigt at hunden kommer hurtigt til dyrlæge, hvis man mistænker, at den har drukket kølervæske. Jo hurtigere behandlingen igangsættes, jo bedre er prognosen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på
Sidste år var der et stort problem med hunde og hugorme. Nu er tiden ved at være inde igen til at man skal passe ekstra på sin hund
Findes der kræsne hunde, eller er det noget man som ejer selv får sin hund til at være? En klar foderstrategi eller et foderskift er ting, man kan overveje for at komme kræsenheden til livs
350 glade hunde og løbere kastede sig ud i sjove udfordringer til Virbac HPM Dirty Paws løbet søndag den 22. september i den genåbnede fynske park.
Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.