Forgiftninger: 5 potentielle farer i en almindelig husholdning

16-02-2021 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hjemmet er der, hvor man bør føle sig tryg og hvor man kan slappe af, men en del af de ting, der er at finde i en normal dansk husholdning, kan være farlige for vores firbenede familiemedlemmer. Vi ser lidt nærmere på fem almindelige forgiftninger, som hundeejere bør være opmærksomme på.

1. Giftige madvarer

En række madvarer som mennesker kan tåle, er giftige for hunde. Chokoladeforgiftninger er blandt de mest almindelige og alvorligste madrelaterede forgiftninger, der ses hos hunde. Derudover er almindelige madvarer som blandt andet vindruer, rosiner og flere typer af nødder også giftige for hunde. Noget sukkerfrit slik indeholder derudover sødestoffet xylitol, der også kan give akutte forgiftninger. Mange hunde synes at disse madvarer er velsmagende, og vil spise dem, hvis de får lejlighed til det.

2. Håndkøbsmedicin

Flere typer af håndkøbsmedicin til mennesker, er giftige for hunde. Smertestillende medicin, som eksempelvis ibuprofen, er blandt de mest almindelige medicinrelaterede forgiftninger, der ses hos hunde.

3. Giftige planter

Flere almindelige stueplanter og afskårne blomster er giftige for hunde. Nogle af de mest almindelige planter, der kan give anledning til forgiftninger, er liljer, julestjerne, rhododendron.

4. Kølervæske

I mange danske garager står der kølervæske opbevaret. Desværre er væsken velsmagende for hundene, der kan finde på at drikke det, hvis de får mulighed for det. Kølervæske giver en akut og livstruende forgiftning, og bør derfor altid holdes væk fra områder hunden har adgang til.

5. Nikotin

Nikotin påvirker hundens nervesystem og kan, selv i forholdsvis små mængder, være dødeligt. Nikotin findes i flere danske hjem, enten i tobak, i nikotinplastre eller i nikotintyggegummi, og især nikotintyggegummiet kan give problemer, da det kan være velsmagende for hundene.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har indtaget noget, der er giftigt, bør du altid kontakte din dyrlæge med det sammen.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hold jul med din hund på Rold Gl. Kro

14-12-2024 10:57, af Cecilie Friis Amstrup

Drømmer du om en juleaften fyldt med hygge, ro og nærvær – og hvor din firbenede ven er en naturlig del af festen? På Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, kan du fejre jul midt i den smukke natur ved Rold Skov og samtidig give din hund en oplevelse i verdensklasse.

Dobbelt så mange nikotinforgiftede hunde på ét år

13-12-2024 10:36, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreforsikringsselskabet Agria har på et år registreret dobbelt så mange tilfælde af nikotinforgiftning blandt hunde sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig advarer selskabets direktør om ”et nok ikke ubetydeligt mørketal: Der er formentlig endnu flere hunde, der reelt er blevet forgiftede, uden at nikotin- eller snusforgiftning blev identificeret eller anmeldt som årsag”.

Fire unge handlerstjerner rejser mod nordisk mesterskab

12-12-2024 09:38, af Cecilie Friis Amstrup

Danmark sender fire dygtige juniorhandlere til det prestigefyldte nordiske mesterskab, hvor de vil konkurrere med hunde, de aldrig har mødt før. Spænding, samarbejde og talent sættes på prøve.

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Hundene reddede mig fra at gå i hundene

02-09-2017 12:06, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre år siden blev Marianne Teglborg diagnosticeret med brystkræft. Alligevel underviser hun i ringtræning hver uge, fordi samværet med hundene og hundeejerne giver hende et liv væk fra sygdommen. De sidste to år har næsten hele ringtræningsholdet deltaget i Stafet For Livet og samlet penge ind til Kræftens Bekæmpelse

Er din labrador også sulten?

16-07-2016 15:00, af Kasper Larsson
Som hundeejer ved man, at de fleste hunde er meget glade for mad. Men de heldige indehavere af en labrador ved, at denne race er ekstra madglad

Din hund skal til dyrlægen - også når den er rask

27-11-2017 16:00, af dyrlæge Line Diemer, FAMILIEDYRLÆGERNE

Korrekt forebyggelse kan mindske risikoen for sygdom hos din hund. Derfor er det en god ide, med jævne mellemrum, at tage hunden med til sundhedseftersyn hos dyrlægen

Hundesyge: Husk vaccinationen

02-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom

Depression rammer også kæledyr

16-12-2017 19:26, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Kæledyr får os i bedre humør, når vi er triste. Men kæledyr kan også selv blive nedtrykte. Derfor udskriver danske dyrlæger antidepressiv medicin. Men medicin er dog ikke den eneste mulighed for at muntre kæledyret op, forklarer dyrlæge. Ofte er små ændringer i hverdagen nok

Hunden smager med næsen

22-08-2011 13:57, af Tine Luther
Hunden smager ikke meget på sin mad – men det har en naturlig forklaring.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

56 golden retrievere fejrede jul i Gludsted

09-12-2024 13:21, af Cecilie Friis Amstrup

Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.

Fire unge handlerstjerner rejser mod nordisk mesterskab

12-12-2024 09:38, af Cecilie Friis Amstrup

Danmark sender fire dygtige juniorhandlere til det prestigefyldte nordiske mesterskab, hvor de vil konkurrere med hunde, de aldrig har mødt før. Spænding, samarbejde og talent sættes på prøve.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekorddag i Mariager for Canicross adventsløb

03-12-2024 13:58, af Cecilie Friis Amstrup

Med 165 tilmeldte satte årets adventsløb ny standard for Canicross i Danmark. Udfordrende ruter, stærkt fællesskab og en debuterende stafet sikrede en dag fyldt med action, glæde og ros fra deltagere og tilskuere.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.