Besvimelse, også kaldet synkope, kan forekomme hos hunde, men ses ikke så hyppigt som det gør hos mennesker. Hunde, i lighed med mennesker, kan besvime hvis der ikke kommer nok blod med ilt og næringsstoffer til hjernen.
Mennesker besvimer forholdsvis ofte, da vores hoved holdes et godt stykke over hjertet, og derfor kan kroppen nogle gange have svært ved at pumpe nok blod op til hjernen, når kredsløbet belastes.
Hundes hoved holdes næsten på niveau med hjertet, og derfor ses besvimelse hos hunde sjældent og er som regel altid forbundet med alvorlig sygdom.
Hvordan ser det ud, når hunden besvimer?
Når hunden besvimer, mister den bevidstheden og falder om, men oftest vil den genvinde bevidstheden ganske hurtigt. Episoden kan nogle gange forveksles med eksempelvis et epileptisk anfald eller et andet krampeanfald, men årsagen bag er en anden. Modsat kramper, vil kroppen være nærmest helt slap og stille, men der kan dog ses mindre muskelsitringer. Hunden kan også urinere eller defækere under episoden. Hundens gummer vil typisk også blive meget blege. Besvimelse vil ofte komme i forbindelse med at hunden udsættes for en fysisk belastning, eksempel hvis det løber eller bliver ophidset.
Hvorfor besvimer hunde?
En lang række sygdomme kan medføre en nedsat tilførsel af blod, ilt og næringsstoffer til hjernen. Især sygdomme, der påvirker hjertets pumpefunktion, vil kunne medføre besvimelse, herunder forstørret hjerte eller sygdomme i hjerteklapperne, men mange andre typer af sygdomme kan også udløse det.
Fremtiden for en hund, der besvimer
Langt de fleste sygdomme, der kan få hunde til at besvime, er alvorlige. Du bør derfor altid kontakte din dyrlæge, hvis du oplever, at din hund falder om og mister bevidstheden.
Prognosen for hunden, vil afhænge af hvilken sygdom, der er årsag til at hunden besvimer.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.