Besvimelse, også kaldet synkope, kan forekomme hos hunde, men ses ikke så hyppigt som det gør hos mennesker. Hunde, i lighed med mennesker, kan besvime hvis der ikke kommer nok blod med ilt og næringsstoffer til hjernen.
Mennesker besvimer forholdsvis ofte, da vores hoved holdes et godt stykke over hjertet, og derfor kan kroppen nogle gange have svært ved at pumpe nok blod op til hjernen, når kredsløbet belastes.
Hundes hoved holdes næsten på niveau med hjertet, og derfor ses besvimelse hos hunde sjældent og er som regel altid forbundet med alvorlig sygdom.
Hvordan ser det ud, når hunden besvimer?
Når hunden besvimer, mister den bevidstheden og falder om, men oftest vil den genvinde bevidstheden ganske hurtigt. Episoden kan nogle gange forveksles med eksempelvis et epileptisk anfald eller et andet krampeanfald, men årsagen bag er en anden. Modsat kramper, vil kroppen være nærmest helt slap og stille, men der kan dog ses mindre muskelsitringer. Hunden kan også urinere eller defækere under episoden. Hundens gummer vil typisk også blive meget blege. Besvimelse vil ofte komme i forbindelse med at hunden udsættes for en fysisk belastning, eksempel hvis det løber eller bliver ophidset.
Hvorfor besvimer hunde?
En lang række sygdomme kan medføre en nedsat tilførsel af blod, ilt og næringsstoffer til hjernen. Især sygdomme, der påvirker hjertets pumpefunktion, vil kunne medføre besvimelse, herunder forstørret hjerte eller sygdomme i hjerteklapperne, men mange andre typer af sygdomme kan også udløse det.
Fremtiden for en hund, der besvimer
Langt de fleste sygdomme, der kan få hunde til at besvime, er alvorlige. Du bør derfor altid kontakte din dyrlæge, hvis du oplever, at din hund falder om og mister bevidstheden.
Prognosen for hunden, vil afhænge af hvilken sygdom, der er årsag til at hunden besvimer.
/Astrid Holtet, dyrlæge
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller