Gennem hundens blodkar transporteres dens røde blodlegemer rundt i hele kroppen. De røde blodlegemer er celler, der er specialiserede i at bære ilt rundt, og er essentielle for at hundens krop kan fungere.
Hos nogle hunde sker det, at hundens eget immunforsvar begynder at ødelægge de røde blodlegemer, en tilstand der kaldes for autoimmun hæmolytisk anæmi. Når blodlegemerne ødelægges, kan hunden ikke længere transportere ilten rundt i kroppen, og den bliver alvorlig syg.
Symptomer på autoimmun hæmolytisk anæmi
En hund med autoimmun hæmolytisk anæmi vil udvise tegn på blod- og iltmangel. Blandt de mest almindelige symptomer er:
Hvorfor får hunden autoimmun hæmolytisk anæmi?
Overordnet set opdeles autoimmun hæmolytisk anæmi i to grupper; en primær form og en sekundær form.
Ved den primære form rettes immunsystemet mod helt almindelige og raske blodlegemer. Ved denne form findes der ikke en underliggende årsag, og sygdommen opstår formentlig som følge af en fejl i immunsystemet.
Ved den sekundære form angriber immunsystemet blodlegemer, hvis overfladestruktur på en eller anden måde er ændret. Celleoverfladen kan ændre sig som følge af skader, der blandt andet kan opstå ved infektioner, kræft eller behandling med visse typer medicin.
Nogle racer er i særlig øget risiko for at udvikle sygdommen. Det gælder blandt andet old english sheepdog, irsk setter, langhåret gravhund, amerikansk cockerspaniel, schæfer og puddel.
Fremtiden for en hund med autoimmun hæmolytisk anæmi
Autoimmun hæmolytisk anæmi er en alvorlig sygdom, der hurtigt kan blive livstruende. Jo tidligere sygdommen opdages og behandles, jo bedre er prognosen.
Fremtidsudsigterne for en hund med autoimmun hæmolytisk anæmi afhænger dog også af den bagvedliggende årsag. Kan årsagen findes og behandles, vil prognosen være bedre. Kan der ikke findes nogen årsag, kan livslang immundæmpende medicin være nødvendig for nogle hunde.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mangel på røde blodceller – eller anæmi – er en alvorlig tilstand hos hunde, og kan skyldes en række forskellige sygdomme. Vi ser lidt nærmere på, hvad der kan være årsag til blodmangel
Da Asbjørn var mellem fem og otte år, led han af leukæmi. Mens den lille dreng røg ind og ud af hospitalet, havde han en ganske særlig ven derhjemme. Ønskefonden havde nemlig sørget for, at han fik sit største ønske om en hund opfyldt
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.