Anæmi hos hunde

19-01-2021 15:34, af Astrid Gerd Holtet

Mangel på røde blodceller – eller anæmi – er en alvorlig tilstand hos hunde, og kan skyldes en række forskellige sygdomme. Vi ser lidt nærmere på, hvad der kan være årsag til blodmangel

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I hundens blod findes nogle små celler, som kaldes for røde blodceller eller røde blodlegemer. De små røde blodceller har som funktion at transportere ilt rundt i hundens krop. De små celler sendes op til lungerne, hvor de fanger de små iltmolekyler fra indåndingsluften. Herfra bærer de ilten ud til kroppens mange celler, hvor ilten slippes og de røde blodceller vender tilbage til lungerne, for at hente mere ilt.

I nogle tilfælde kan hunde udvikle en mangel på røde blodceller, en tilstand, der også kaldes anæmi eller blodmangel. Når hunden mangler røde blodlegemer, kan den ikke længere transportere så meget ilt rundt i kroppen, og dette kan hurtigt medføre at hundens krop kommer i iltmangel.

Hvorfor får hunde anæmi?
En årsag til anæmi kan være at hunden har mistet en masse blod. Det kan være fra et sår i huden, hvilket er let at opdage. Det kan dog også være i form at indre blødninger, hvor hunden for eksempel bløder ud i bughulen eller brysthulen.

Ud over blødninger, kan en lang række sygdomme også forårsage en mangel på røde blodlegemer. Blodcellerne dannes i knoglemarven, og sygdomme i marven kan påvirke produktionen, så der ikke dannes nok røde blodceller. Der findes også nogle sygdomme, der får de røde blodceller til at gå i stykker inde i blodkarrene, og det vil også medføre anæmi

Symptomer på anæmi
Når en hund udvikler anæmi, kan der ses flere forskellige symptomer. Blandt de mest almindelige er:

  • Hunden virker træt og har et nedsat energiniveau
  • Hunden udvikler muskelsvaghed
  • Hunden er mindre aktiv end den plejer at være
  • Hunden puster eller hyperventilerer
  • Hundens gummer og andre slimhinder kan blive blege eller hvide

Fremtiden for en hund med anæmi
Fremtiden for en hund med anæmi afhænger af den underliggende årsag. Manglen på røde blodceller kan være kommet langsomt eller udvikle sig hurtigt. Den kan være mild med få symptomer, eller udtalt og livstruende. Er anæmien udtalt, kan en akut blodtransfusion være nødvendig for at sikre hundens overlevelse.

Oplever du symptomer på anæmi hos din hund, bør du straks kontakte en dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Fra bladet: Bob er en ganske særlig ønskehund

17-09-2020 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Asbjørn var mellem fem og otte år, led han af leukæmi. Mens den lille dreng røg ind og ud af hospitalet, havde han en ganske særlig ven derhjemme. Ønskefonden havde nemlig sørget for, at han fik sit største ønske om en hund opfyldt

Autoimmun hæmolytisk anæmi: En livstruende sygdom

11-03-2019 14:49, af Astrid Gerd Holtet

Autoimmun hæmolytisk anæmi er en livstruende sygdom, hvor hundens eget immunforsvar angriber hundens røde blodlegemer

Udseendet betyder mere, end vi tror

30-06-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom du måske vil påstå det modsatte, så betyder udseendet noget, både når du dater, og når du vælger hund

Er din hund sur på dig

11-05-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan en hund egentlig være sur på sin ejer i længere tid og hævne sig over en manglende gåtur eller for få godbidder. Nej, mener amerikaner. Hvad tror du?

Hunde er klogere end katte

05-01-2018 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundeejerne har nok aldrig rigtig været i tvivl om, at deres hund besidder større mentale evner end naboens kat. Nu er der endelig forskning, der rent faktisk bakker hundeejerne op 

Hund stjålet i Åbenrå

29-03-2011 10:34, af Anne Kristine Tollestrup
Lørdag blev en bichon frisétæve stjålet på gågaden i Åbenrå.

Kom forbi og få taget professionelt billede af din hund

12-02-2022 20:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Også søndag sidder vores fotografer klar til at tage billeder af din hund. Vi vil så gerne have, der kommer en masse forbi standen, og du kan også vinde noget

Folkemøde – nu med hund

13-08-2014 08:31, af Tine Luther
Bornholm er de sidste par år blevet kendt for det store Folkemøde. Men hundefolket har i årevis holdt sit eget ”folkemøde”, når de mødes til Dansk Kennel Klubs internationale udstilling. I den kommende weekend den 16. og 17. august går det løs igen. Her mødes knap 1.600 hunde og ejere fra hele 17 lande. Flest fra Danmark og Sverige, men også så langt væk fra som USA og Angola.

Din hund skal til dyrlægen - også når den er rask

27-11-2017 16:00, af dyrlæge Line Diemer, FAMILIEDYRLÆGERNE

Korrekt forebyggelse kan mindske risikoen for sygdom hos din hund. Derfor er det en god ide, med jævne mellemrum, at tage hunden med til sundhedseftersyn hos dyrlægen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?