Hvorfor fælder hunde?

24-07-2022 10:30, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunderacer fælder – nogle gange til stor frustration for den der skal svinge støvsugeren til dagligt. Mange hundeejere oplever også at problemet er særligt udtalt i foråret og efteråret. Men hvorfor sker det, og hvordan kan man begrænse mængden af hundehår derhjemme?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

De fleste hunderacer fælder – nogle hunde fælder lidt hele tiden, mens fældningen hos andre er mere årstidsbestemt. Hos disse hunde topper mængden af pels der falder af, i foråret og efteråret. Fældningen sker, da håret ikke kan leve for evigt og de derfor jævnligt skal udskiftes og fornys. Hos nogle racer, ser man også en tydelig forskel i tykkelsen af hundens sommer- og vinterpels, hvor den tynde sommerpels udskiftes med en varmere og tættere vinterpels, når temperaturen begynder at falde.

God pelspleje begrænser problemet

Fældning er en naturlig og uundgåelig proces, som man som hundeejer må lære at leve med. Der er dog lidt man kan gøre for at begrænse problemet. Ved god pelspleje og daglig strigling – især i perioder hvor hunden fælder meget – kan man fjerne de løse hår fra pelsen inden de spredes i hele huset, og dermed begrænse hvor meget hår hunden smider indenfor.

Fælder din hund meget?

Der er stor forskel på hvor meget hunde fælder og det afhænger til dels af deres genetik – således ser man, at nogle hunderacer smider store mængder af pels, mens andre kun fælder ganske lidt eller slet ikke.

Øget fældning kan dog også ses ved eksempelvis stress, allergi eller hormonelle ubalancer. I sådanne tilfælde vil man også ofte se en dårlig pelskvalitet og en tynd pels – nogle gange med skallede områder.

Derudover kan hundens pelskvalitet og fældning også påvirkes af hvilket foder den får. Gennem foderet får hunden de byggesten, den skal bruge til opbygge og vedligeholde kroppen, og herunder også pelsen. En mangel i eksempelvis vigtige proteiner, fedtsyrer og vitaminer, kan påvirke hundens pels. Fælder din hund meget, og har den eventuelt også en mat og tynd pels, er det derfor en god idé at få hunden undersøgt for sygdomme og få set på, om den får det den har brug for igennem sit foder.

 

 

 

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Er du klar til årets store hundefest?

31-10-2018 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne weekend afvikles årets sidste hundeudstilling, organiseret af Dansk Kennel Klub. Næsten 8.000 hunde fordelt over 264 forskellige racer vil lægge vejen forbi Messecenter Hernings store haller over weekenden. Her vil der altså være rig mulighed for at opleve alt fra stor til lille, fra jagthund til selskabshund, eller fra kort til lang pels. Det bliver kort sagt en sand hundefest med pomp og pragt

Forebyg HD med den rigtige kost

17-06-2012 08:22, af Tine Luther
De fleste ved, at en velafbalanceret kost giver hvalpen klare øjne, blank pels og masser af energi til leg og læring. Men ikke alle ved, at den også forebygger ”vokseværk” – invaliderende lidelser som hofteledsdysplasi.

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

Hunde fra hele verden i Vejen

13-06-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden lægger Vejen Idrætscenter græs til endnu en rekordstor hundeudstilling, organiseret af Dansk Kennel Klub. I alt er der tilmeldt 4.857 hunde af og op mod 235 forskellige racer - det er altså en oplagt mulighed for at opleve alverdens hunde i alle størrelser, former, farver og med og uden pels

Hunde, høj musik og højt humør i Herning

31-10-2019 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den kommende weekend, den 2. og 3. november, afholdes årets sidste hundeudstilling. Knap 8.000 hunde af 289 forskellige racer vil lægge poterne forbi Messecenter Hernings store haller og giver dig mulighed for at opleve alt fra stor til lille, fra jagthund til selskabshund og fra kort til lang pels. Det bliver kort sagt en sand hundefest med pomp og pragt

Den nye modedille – tøj af hundehår?

02-07-2016 12:00, af Kasper Larsson
De fleste hundeejere der har en langpelset hund, kender til fænomenet at finde en tot hår på størrelse med hunden selv. Eller ”vindhekse” af pels, der omdanner den netop støvsugede stue til et behåret westernlandskab. Men fortvivl ej – kreative sjæle har fundet anvendelse for totterne

Pels eller ikke pels

18-09-2021 11:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

A Star Is Born er en Xoloitzcuintle Standard på to og et halvt år. På trods af den lave alder, er hun allerede både dansk og svensk champion og i Store Ring i eftermiddag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt