Sygdommen bag vaccinationen – Parvovirus

07-10-2017 13:40, af Astrid Gerd Holtet

Nedstemthed, høj feber, opkast og blodig diarré er alle sammen symptomer på den frygtede sygdom forårsaget af en virus kaldet parvovirus, men hvad ligger der bag symptomerne?

Copyright Ridehesten.com
Foto:Shutterstock

Parvovirius er en virussygdom, der angriber tarmene hos hunde, og som spredes mellem hundene via afføringen. En syg hund kan udskille virussen inden symptomerne ses, og i op til 2 uger efter. Virussen er modstandsdygtig og kan leve i omgivelserne i meget lang tid, så ud over at smitten kan spredes fra hund til hund, kan den også spredes under sko, bildæk, og andre ting der kommer i kontakt med virussen efter den er udskilt.

Der ses høj feber, nedsat almentilstand samt voldsom opkast og blodig diarré. Opkast og diarréen medfører oftest en livstruende væskemangel. I unge individer kan der tilmed ses betændelse i hjertemuskulaturen, men det er dog forholdsvist sjældent.

Der findes ingen reel behandling for en infektion med parvovirius, men syge hunde kan gives en støttende behandling med blandt andet væske, der gives direkte ind i blodårene. Da sygdommen er meget smitsom, skal syge hunde holdes i isolation, for at hindre spredning til andre.

Alle hunde kan smittes med parvovirus, men især hvalpe og svækkede individer er særligt udsatte. De fleste hunde i Danmark er vaccineret mod infektionen, men der ses alligevel udbrud af sygdommen med jævne mellemrum.

Når hvalpen drikker råmælk fra moderen, får de en naturlig beskyttelse i form af moderens antistoffer, hvis moderen er vaccineret. De er i så fald godt beskyttet mod sygdommen indtil ca. seks ugers alderen, hvorefter beskyttelsen begynder at aftage. Hvalpe har derfor en sårbar periode fra de er seks uger og indtil deres vaccination er trådt i kraft og kan beskytte dem. I denne periode skal hvalpeejerne være særlig opmærksomme på hvilke hunde, hvalpen kommer i kontakt med.

Sygdommen er alvorlig og potentiel livstruende, men med den rette behandling kommer en del af de syge hunde sig igen. Jo yngre hunden er når den bliver smittet, jo større risiko er der dog for alvorlige komplikationer.

Dette er femte artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme som vi kan vaccinere vores hunde imod – næste gang ser vi på smitsom leverbetændelse.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge 

Læs også

Hundesyge: Husk vaccinationen

02-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom

Sygdommen bag vaccinationen - Leishmaniasis

21-10-2017 20:36, af Astrid Gerd Holtet

Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund