Parvovirius er en virussygdom, der angriber tarmene hos hunde, og som spredes mellem hundene via afføringen. En syg hund kan udskille virussen inden symptomerne ses, og i op til 2 uger efter. Virussen er modstandsdygtig og kan leve i omgivelserne i meget lang tid, så ud over at smitten kan spredes fra hund til hund, kan den også spredes under sko, bildæk, og andre ting der kommer i kontakt med virussen efter den er udskilt.
Der ses høj feber, nedsat almentilstand samt voldsom opkast og blodig diarré. Opkast og diarréen medfører oftest en livstruende væskemangel. I unge individer kan der tilmed ses betændelse i hjertemuskulaturen, men det er dog forholdsvist sjældent.
Der findes ingen reel behandling for en infektion med parvovirius, men syge hunde kan gives en støttende behandling med blandt andet væske, der gives direkte ind i blodårene. Da sygdommen er meget smitsom, skal syge hunde holdes i isolation, for at hindre spredning til andre.
Alle hunde kan smittes med parvovirus, men især hvalpe og svækkede individer er særligt udsatte. De fleste hunde i Danmark er vaccineret mod infektionen, men der ses alligevel udbrud af sygdommen med jævne mellemrum.
Når hvalpen drikker råmælk fra moderen, får de en naturlig beskyttelse i form af moderens antistoffer, hvis moderen er vaccineret. De er i så fald godt beskyttet mod sygdommen indtil ca. seks ugers alderen, hvorefter beskyttelsen begynder at aftage. Hvalpe har derfor en sårbar periode fra de er seks uger og indtil deres vaccination er trådt i kraft og kan beskytte dem. I denne periode skal hvalpeejerne være særlig opmærksomme på hvilke hunde, hvalpen kommer i kontakt med.
Sygdommen er alvorlig og potentiel livstruende, men med den rette behandling kommer en del af de syge hunde sig igen. Jo yngre hunden er når den bliver smittet, jo større risiko er der dog for alvorlige komplikationer.
Dette er femte artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme som vi kan vaccinere vores hunde imod – næste gang ser vi på smitsom leverbetændelse.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom
Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis
Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.