For en uges tid siden blev der konstateret hundesyge i Skive. Men hvad er hundesyge egentlig for noget? Vi har snakket med dyrlæge Pia Kåber fra Skive Dyrehospital
På Skive Dyrehospitals facebookside har man siden 24. juni kunnet se et opslag, hvor man fra hospitalets side advarer om, at der er fundet hundesyge i nogle ræve i Skive.
Den oplysning forskrækker mange, da hundesyge er en grim sygdom. Dog skal man ikke bekymre sig, hvis ens hund er fuldt vaccineret., da vaccinen mod hundesyge er en del af det normale vaccinationsprogram. Man skal dog huske, at vaccinationen kun dækker i 3 år, hvorfor det kan være tid at forny den.
Man skal være mere opmærksom på hvalpe end på voksne hunde, da hvalpene ikke altid er færdige med basisvaccinationen.
Dyrlæge Pia Kåber uddyber her:
Hvad er symptomerne på hundesyge?
Hundesyge skyldes et virus, som udskilles fra det smittede dyr via spyt, næse/øjenflåd, opkast/diarre og andre sekreter.
Når hunden smittes optages virus via næsehulen til lymfeknuderne i halsen, det giver en let feber.
Fra lymfesystemet spredes virus til blodbanen ud til organerne – lunger, tarm, hjerne. Nu bliver hunden meget syg: Høj feber, tarmbetændelse, lungebetændelse og hjernebetændelse.
Der ses flåd fra øjne og næse, hoste, diarre og opkastning samt symptomer fra centralnervesystemet såsom rystelser, kramper og slutteligt død.
Hvor ofte støder I på sygdommen?
Hundesyge ses sjældent. I naturen ses sygdommen indimellem hos ræve og hos mink
Jeg har i mine 25 år som praktiserende dyrlæge ikke set sygdommen hos hunde.
Når vi vaccinerer dyrene, stimulerer vi immunsystemet, så der dannes antistoffer mod sygdomme. De vigtigste sygdomme, vi beskytter imod hos hunde, er hundesyge, smitsom leverbetændelse og parvo-diarre. Derfor kalder vi en vaccine, der beskytter mod disse tre sygdomme for en KERNE-vaccine.
I minkfarme vaccinerer landmanden mod hundesyge (her kaldes sygdommen hvalpesyge)
De vilde dyr (fx ræve, ulve, sæler) er reservoir for sygdommen, ligesom undslupne mink fra minkfarme. Derfor er der fortsat grund til at vaccinere vores hunde.
Er sygdommen lige farlig for alle hunde, der ikke er vaccinerede?
En hvalp har et umodent immunsystem og vil ofte blive syg i tilfælde af udsættelse for smitte en hund, der er syg eller har nedsat immunsystem (fx en tæve, der lige har født, en hund, der har skiftet ejer og dermed miljø, en hund, der har været i pension mm) vil have større risiko for at blive syg
En hund, der har et stærkt immunsystem kan i nogle tilfælde bekæmpe sygdommen i den indledende fase (første omgang let feber /lymfeknuder). Det afhænger også af mængden af virus, der udskilles fra det syge dyr.
Vi kender det fra forkølelse/influenza, hvor man nogle vintre klarer frisag, selvom kollegaerne lægger sig på stribe, og en anden vinter, hvor man selv er blevet influenza-forkølelses ramt flere gange.
Eller har vi blot oplevet en stigning i sædvanlige sæsonbetonede symptomer? Angsten for det uforklarlige spredte i sensommeren panik, ikke bare i Norge men også blandt danske hundeejere og i store dele af resten af hundeverdenen, da 43 hunde døde, og yderligere 207 blev syge af uforklarlig blodig diarré og opkast. Læs, hvad der er fake news og fakta i historien om den norske hundesygdom
Hundesyge er en alvorlig virussygdom i familie med mæslinger, der blandt andet findes hos hunde, ræve, ulve og mink. Der ses en meget høj dødelighed blandt de hunde, der smittes med den, og den er derfor en af de sygdomme, de fleste danske hunde bliver vaccineret for
Det, alle dyreejere frygter, er det sværeste øjeblik, når der skal træffes beslutning om det sidste farvel til hunden eller katten. Beslutningen om aflivning kan være en svær proces, som kræver forståelse for dyrets behov og livskvalitet og ofte må dyrlægen spørges til råds undervejs. Her kommer Agria Dyreforsikring med nogle gode råd om, hvordan du kan komme frem til den rigtige og ansvarlige beslutning
Fredag blev en mand blidt i armen af en hund i Skive, da han ville beskytte sin egen hund. Siden er der gået mange historier om den angribende hund. Historier som det lokale politi ikke kan genkende
Husker du udstillingen i Ballerup, hvor den 16-årige pumi Cookie blev udstillet efter 14 års pause fra udstillingsringene? Nu er Cookie desværre død
I en tilståelsessag er kvinde nu dømt for at have importeret og solgt hundehvalpe uden de nødvendige tilladelser.
En 81-årig kvinde og hendes hund blev fredag overfaldet af, hvad politiet kalder, to muskelhunde. Overfaldet kostede hendes hund livet
En kvinde efterlod sine fire hunde i en bil, mens hun var på restaurant. Da hun kom ud, var alle fire hunde døde
I fredags fandt en medarbejder fra Voice of Pets en død hundehvalp tæt på internatet. Nu efterlyser organisationen mere viden om hvalpen
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.