Sygdommen bag vaccinationen – Hundesyge

17-09-2017 12:51, af Astrid Gerd Holtet

Hundesyge er en alvorlig virussygdom i familie med mæslinger, der blandt andet findes hos hunde, ræve, ulve og mink. Der ses en meget høj dødelighed blandt de hunde, der smittes med den, og den er derfor en af de sygdomme, de fleste danske hunde bliver vaccineret for

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Da en stor del af den danske hundebestand løbende vaccineres mod sygdommen, er det heldigvis ikke en vi ser så tit, men en gang imellem dukker den op, som sporadiske tilfælde eller reelle udbrud rundt omkring i Danmark. Bliver hunden smittet med hundesyge, kan det ske fra andre hunde, men også fra vilde ræve eller mink, og er hunden først blevet syg, er sandsynligheden for at den kommer sig igen lille.

Hvad skal man kigge efter?

De første tegn på hundesyge ligner almindelige forkølelsessymptomer med feber, nedsat appetit, træthed og flåd fra øjne og næse. En gang imellem kan der også ses opkast og diarre i denne fase af sygdommen.

Efter et par dage vil feberen kortvarigt falde, men en ny temperaturstigning vil hurtigt ses sammen med tydelig grønligt flåd fra både næse og øjne. Her kan samtidigt forekomme alvorlige følgesygdomme, som for eksempel lungebetændelse eller tarmbetændelse. Senere i forløbet kan hundens trædepuder blive fortykkede og hårdere, hvilket på engelsk har givet sygdommen navnet ”Hard Pad Disease”, altså ”de hårde trædepuders sygdom”.

Sidst i forløbet vil sygdommen slå sig på nervesystemet, og der vil opstå dødelige lammelser og kramper, og hunden kan ligeledes udvikle lysfølsomhed og adfærdsændringer.

Hvordan bliver hunden smittet?

Årsagen til smitten er en virus, som det syge dyr udskiller gennem spyt, tåreflåd, afføring og urin, og når virussen er udskilt, kan den smitte andre hunde. Det kan ske ved at en ny hund kommer i kontakt med den syge hund, men det kan også ske ved at virussen spredes til omgivelserne – det kunne for eksempel ske at den raske hund, trådte i urin fra den syge hund og efterfølgende lagde sig hjem og slikkede sine poter rene. Ligeledes kan mennesker komme til at sprede smitten via skosåler eller bildæk, og på den måde kan smitten hurtigt sprede sig i et område.

Hvad kan man gøre?

Er hunden først blevet syg med hundesyge, er der ikke meget man kan gøre, da der ikke findes en reel behandling. Hvis der kommer følgesygedomme som lungebetændelse eller tarmbetændelser, kan disse behandles, og man kan forsøge at hjælpe hunden igennem forløbet med væske eller anden støttende behandling. I sidste ende er det dog hundens eget immunsystem, som skal bekæmpe virussen, og i mange tilfælde tabes kampen desværre.

Den høje dødelighed er en af årsagerne til at hundesyge hører til de sygdomme, som det anbefales alle hunde at blive vaccineret imod. Vaccinationen for hundesyge findes de fleste af de kombinationsvacciner, der finde på markedet.

Dette er anden artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme som vi kan vaccinere vores hunde imod – næste gang ser vi på kennelhoste.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge og underviser på veterinærsygeplejerskeuddannelsen 

Læs også

Hundesyge: Husk vaccinationen

02-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom

Sygdommen bag vaccinationen - Leishmaniasis

21-10-2017 20:36, af Astrid Gerd Holtet

Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Disse grøntsager kan din hund tåle - og disse kan den ikke

22-01-2025 08:10, af Cecilie Friis Amstrup

Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dansk nationalrace anerkendt i USA

24-01-2025 08:08, af Cecilie Friis Amstrup

Den dansk/svenske gårdhund har fået fuld anerkendelse af den Amerikanske Kennel Club (AKC). Anerkendelsen åbner dørene til konkurrencer på alle niveauer i USA og markerer en vigtig sejr for racens fremtid uden for Skandinavien.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Kom i form med din hund

21-01-2025 08:39, af Cecilie Friis Amstrup

Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet