Leishmaniasis skyldes en infektion med en lille parasit, også kaldet for Leishmania. Parasitten overføres til mennesker og hunde via sandfluen, Phlebotomus papatasi. Den er derfor udbredt i lande, hvor sandfluen trives, heriblandt Nordafrika, Sydamerika, Sydeuropa og Asien. Får hunden konstateret smitten efter et ophold i udlandet, bør ejeren selv også opsøge læge og blive tjekket.
Ved smitte lægger parasitten sig i hundens celler. Det er forskelligt hvor syge hunde bliver, hvis de smittes med sygdommen. Nogle hundes immunforsvar når at bekæmpe sygdommen inden parasitten slår sig ned i cellerne, mens andre bliver syge. Enkelte hunde kan have parasitten i kroppen uden at udvise symptomer – disse hunde kaldes for raske smittebærere.
Symptomerne, der ses ved Leishmaniasis, er blandt andet hudforandring med tab af hår omkring næse, øjne og ud på ørene. Der kan også ses hudbetændelse, vægttab og hævede lymfeknuder. Senere i forløbet kan der komme kronisk nyresvigt, næseblod, blodmangel, ledbetændelse, diarré og oppustet bug. Symptomerne kan ses længe efter hunden er blevet smittet.
Sygdommen er svær at behandle, men hos mange hunde kan den holdes nede i længere perioder. Behandlingen kan være belastende for hundens nyrer. Oftest vil behandlingen være livslang og det er almindeligt at se tilbagefald. Sygdommen kan i sidste ende være dødelig.
Det er muligt at vaccinere mod sygdommen inden man rejser til lande hvor smitten er almindelig, og vaccinerede hunde vil have en nedsat risiko for at blive syge. Derudover kan man forebygge sygdommen ved at bruge myggemiddel, eller holde hunden inde om aftenen og natten.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
I lande omkring Middelhavet lever parasitten Leishmania, som kan give en livstruede sygdom hos hunde – så skal du rejse mod varmere himmelstrøg denne sommer og hunden skal med, bør du tage dine forholdsregler
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.