Sygdommen bag vaccinationen - Leishmaniasis

21-10-2017 20:36, af Astrid Gerd Holtet

Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Leishmaniasis skyldes en infektion med en lille parasit, også kaldet for Leishmania. Parasitten overføres til mennesker og hunde via sandfluen, Phlebotomus papatasi. Den er derfor udbredt i lande, hvor sandfluen trives, heriblandt Nordafrika, Sydamerika, Sydeuropa og Asien. Får hunden konstateret smitten efter et ophold i udlandet, bør ejeren selv også opsøge læge og blive tjekket.

Ved smitte lægger parasitten sig i hundens celler. Det er forskelligt hvor syge hunde bliver, hvis de smittes med sygdommen. Nogle hundes immunforsvar når at bekæmpe sygdommen inden parasitten slår sig ned i cellerne, mens andre bliver syge. Enkelte hunde kan have parasitten i kroppen uden at udvise symptomer – disse hunde kaldes for raske smittebærere.

Symptomerne, der ses ved Leishmaniasis, er blandt andet hudforandring med tab af hår omkring næse, øjne og ud på ørene. Der kan også ses hudbetændelse, vægttab og hævede lymfeknuder. Senere i forløbet kan der komme kronisk nyresvigt, næseblod, blodmangel, ledbetændelse, diarré og oppustet bug. Symptomerne kan ses længe efter hunden er blevet smittet.

Sygdommen er svær at behandle, men hos mange hunde kan den holdes nede i længere perioder. Behandlingen kan være belastende for hundens nyrer. Oftest vil behandlingen være livslang og det er almindeligt at se tilbagefald. Sygdommen kan i sidste ende være dødelig.

Det er muligt at vaccinere mod sygdommen inden man rejser til lande hvor smitten er almindelig, og vaccinerede hunde vil have en nedsat risiko for at blive syge. Derudover kan man forebygge sygdommen ved at bruge myggemiddel, eller holde hunden inde om aftenen og natten.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

 

Læs også

Pas på Leishmaniasis, hvis din hund skal ud at rejse

19-07-2018 15:11, af Astrid Holtet

I lande omkring Middelhavet lever parasitten Leishmania, som kan give en livstruede sygdom hos hunde – så skal du rejse mod varmere himmelstrøg denne sommer og hunden skal med, bør du tage dine forholdsregler

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet