Sygdommen bag vaccinationen - Leishmaniasis

21-10-2017 20:36, af Astrid Gerd Holtet

Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Leishmaniasis skyldes en infektion med en lille parasit, også kaldet for Leishmania. Parasitten overføres til mennesker og hunde via sandfluen, Phlebotomus papatasi. Den er derfor udbredt i lande, hvor sandfluen trives, heriblandt Nordafrika, Sydamerika, Sydeuropa og Asien. Får hunden konstateret smitten efter et ophold i udlandet, bør ejeren selv også opsøge læge og blive tjekket.

Ved smitte lægger parasitten sig i hundens celler. Det er forskelligt hvor syge hunde bliver, hvis de smittes med sygdommen. Nogle hundes immunforsvar når at bekæmpe sygdommen inden parasitten slår sig ned i cellerne, mens andre bliver syge. Enkelte hunde kan have parasitten i kroppen uden at udvise symptomer – disse hunde kaldes for raske smittebærere.

Symptomerne, der ses ved Leishmaniasis, er blandt andet hudforandring med tab af hår omkring næse, øjne og ud på ørene. Der kan også ses hudbetændelse, vægttab og hævede lymfeknuder. Senere i forløbet kan der komme kronisk nyresvigt, næseblod, blodmangel, ledbetændelse, diarré og oppustet bug. Symptomerne kan ses længe efter hunden er blevet smittet.

Sygdommen er svær at behandle, men hos mange hunde kan den holdes nede i længere perioder. Behandlingen kan være belastende for hundens nyrer. Oftest vil behandlingen være livslang og det er almindeligt at se tilbagefald. Sygdommen kan i sidste ende være dødelig.

Det er muligt at vaccinere mod sygdommen inden man rejser til lande hvor smitten er almindelig, og vaccinerede hunde vil have en nedsat risiko for at blive syge. Derudover kan man forebygge sygdommen ved at bruge myggemiddel, eller holde hunden inde om aftenen og natten.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

 

Læs også

Pas på Leishmaniasis, hvis din hund skal ud at rejse

19-07-2018 15:11, af Astrid Holtet

I lande omkring Middelhavet lever parasitten Leishmania, som kan give en livstruede sygdom hos hunde – så skal du rejse mod varmere himmelstrøg denne sommer og hunden skal med, bør du tage dine forholdsregler

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.