Hold hovedpinepillerne væk fra hunden

28-02-2022 08:24, af Astrid Holtet

Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.

Copyright Ridehesten.com
Shutterstock

Ibuprofen er det aktive stof i mange af de hovedpinepiller, der sælges i håndkøb i Danmark, og de er at finde i mange danske hjem. Det er også et af de lægemidler, der er årsag til forgiftninger hos hunde i Danmark. Hunde kan ikke tåle særligt store mængder af stoffet, og blot få hundrede gram kan være dødeligt for de mindre hunde.

Mave-tarm problemer
Indtager hunde mindre mængder ibuprofen, vil der som regel opstå problemer i hundens mave-tarm-kanal. Stoffet forstyrrer produktionen af vigtige dele af tarmslimhinden, og kan derfor give irritation af væggen i mavesækken og i tarmen. I mildere tilfælde kan det medføre opkast og i voldsommere tilfælde kan hunden udvikle et blødende mavesår. Nogle mavesår kan bløde så meget, at blodtransfusion kan være nødvendigt.

Indtager hunden store mængder af ibuprofen, vil det begynde at påvirke hundens nyrer, og kan i sidste ende resultere i nyresvigt.

Symptomer på forgiftning med ibuprofen
Blandt de mest almindelige symptomer på forgiftning med ibuprofen, er;

  • Hunden kaster op, evt. med blod i opkastet
  • Hunden får diarré – det kan have et mørkt udseende, som følge af fordøjet blod
  • Hunden mister appetitten
  • Hunden bliver dehydreret
  • Hunden viser tegn på ondt i maven
  • Hundens gummer bliver blege

Symptomerne kan udvikle sig hurtigt, og hunden kan blive alvorligt syg indenfor få timer. Symptomerne kan dog også først vise sig flere dage efter indtagelsen.

Der findes ikke noget egentligt helbredende behandling, hvis stofferne først er kommet fra tarmen og ud i hundens krop. Opdager man, at ens hund har spist ibuprofen, bør man altid kontakte en dyrlæge med det samme. Behandles hunden indenfor de første par timer efter indtagelse, kan optagelsen fra tarmsystemet i nogle tilfælde forhindres.

Du bør aldrig give din hund medicin uden først at have forhørt dig hos en dyrlæge.

Læs også

Tre Gode råd: Sådan giver du hunden piller

25-11-2022 10:20, af Astrid Gerd Holtet

Langt de fleste hundeejere oplever at skulle give deres hund medicin i form af piller, på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Her får du tre gode råd til hvordan du gør, når medicinen skal gives

Palshof om nytår: Indret jer efter hunden

02-11-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr  til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde

Antibiotikaresistens – hvorfor er det et problem?

22-04-2022 15:08, af Astrid Holtet

I disse år er der et stort fokus på problemer med antibiotikaresistens – men hvorfor er det også vigtigt for hundeejere at kende til problemet, og hvilken betydning kan antibiotikaresistens have for hunden?

Hold øje med forbindingen

15-06-2022 12:37, af Astrid Holtet

Hvad skal du holde øje med, hvis din hund kommer hjem fra dyrlægen med en forbinding

Giv bidskader den opmærksomhed de fortjener

01-03-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

I veterinær praksis står dyrlæger og veterinærsygeplejersker i frontlinjen for farlige dyrebid. Bag hver flænge lurer en potentiel fare for infektioner og alvorlige komplikationer, der kræver akut og præcis behandling. Desværre afslører en undersøgelse fra Den Danske Dyrlægeforening, at den vigtige opfølgning ofte mangler, og konsekvenserne kan være store.

Hjælp hunden når den skal til dyrlæge

08-12-2017 17:30, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan ikke fortælle os, hvordan de har det, og derfor er de afhængige af, at vi kan formidle deres problemer, når vi tager dem til dyrlægen – så hvordan forbereder du dig bedst, når din hund skal undersøges? 

Pemphigus – når kroppen angriber sig selv

21-05-2019 08:00, af Astrid Holtet

Pemphigus er en autoimmun sygdom i hundens hud, hvor kroppen angriber sig selv og forårsager alvorlig skade

Thuja er giftig for hunde

04-10-2022 12:15, af Astrid Gerd Holtet

Thuja er en almindelig stedsegrøn plante i Danmark, og den indeholder et stof, der er giftigt for både mennesker og hunde

AniCura og Donnas Dyreklinik i Grønland indgår samarbejde

23-10-2018 14:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

AniCura Dyrehospitaler i Danmark har indgået et samarbejde med den eneste praktiserende dyreklinik på Grønland, Donnas Dyreklinik, i Nuuk. AniCuras vision om at skabe fremtidens dyrlægebehandling kommer nu også de grønlandske kæledyr til gode

Pas på koralkirsebær

01-10-2021 15:28, af Astrid Holtet

Koralkirsebær er en almindelig stueplante i mange danske hjem og den kan give alvorlige forgiftninger hos hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

IKEA lancerer ny kollektion til de firbenede familiemedlemmer

07-10-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Nye instruktører startede deres rejse hos DKK

04-10-2024 09:31, af Cecilie Friis Amstrup

Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.