Bliv klar til nytårsaften

14-11-2022 09:42, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

For mange hunde er årsskiftet forbundet med stress og angst. Er din hund en af dem, så kan du allerede nu tage fat i problemet, så nytårsaften 2022 kan blive en bedre oplevelse  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det' sørme, det' snart december, og med det følger ikke bare julen, men også årets afslutning og masser af fyrværkeri til stor gene for bange hunde. Men der er råd for en god nytårsaften med din hund. 

For nogle hunde er fyrværkeriet nytårsaften så voldsom en oplevelse, at flere af dem udvikler lydfobier efterfølgende. Har hunden først udviklet et reel angst over for fyrværkeri, kan den let blive bange for andre høje lyde, som eksempelvis torden - og lydfobier kan dermed forringe hundens livskvalitet, ikke bare omkring d. 31. december, men hele året. Reagerede din hund på fyrværkeriet sidste år, er det derfor vigtigt, at tage fat i problemet.

Lydfobier kan trænes væk, men det kan tage lang tid og kræve meget arbejde. Derfor skal man i gang hurtigst muligt. 

Væn din hund til fyrværkeri
Kernen i træningen er, at hunden skal finde ud af, at der ikke sker noget ubehagelig, når bragene lyder – men er man først blevet bange for noget, kan dette godt tage lidt tid.

En af de måder man kan vænne sin hund til skuddene, er ved at træne med en CD eller lydfil. Det giver en mulighed for at skue ned for volumen, og gå stille og roligt frem. Der findes en masse CD’er og lydfiler med fyrværkerilyde til netop dette.

Sådan gør du:

1) Find nogle rolige og behagelige omgivelser at arbejde i, hvor hunden er glad og afslappet.

2) Sæt CD’en eller lydfilen til at spille på en så lav volumen, at hunden kun lige præcis kan høre det. Den må IKKE virke bange. Giv gerne din hund godbidder imens lyden spiller.

3) Når hunden slapper helt af, og er HELT ligeglad med lyden, kan du skrue en smule op. Du må IKKE skrue så meget op, at hunden bliver forskrækket. Giv fortsat gerne godbidder, imens lyden spiller.

3) Når hunden igen slapper helt af, skruer du en smule mere op – og dette gentager du, indtil du kan spille lyden på fuld volumen.

VIGTIGT: Du skal ikke nå alle trinene på én dag

Bliver hunden bange, er du gået for hurtigt frem, og du bliver nødt til at gå et par trin tilbage eller starte helt forfra.

Husk, at der også findes flere og flere steder uden fyrværkeri, hvor I og hundene kan opholde jer over nytåret.

Lider din hund af udtalt lydfobi, bør du altid kontakte en hundetræner eller dyrlæge, der kan vejlede dig i, hvordan du bedst hjælper din hund.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

13-årigs hund skræmte mulig gerningsmand bort

07-02-2013 11:27, af Tine Luther
En fynsk pige blev i går antastet af en ukendt mand. Hun blev bange – men hendes hund jog manden bort. Politiet søger vidner til episoden.

Forgiftninger hos hunde – hvad skal du gøre?

04-02-2018 10:55, af Astrid Gerd Holtet

Der findes en række ting, der er giftige for hunde og som kan være livsfarlige for dem at indtage – vi ser lidt på nogle af de mest almindelige forgiftninger og på, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude

Citathistorie: Eva Bondes hund døde efter overfald i Grenaa

04-12-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eva Bonde i Stenvad ejer ikke længere en hund - den er død efter to af naboens hunde overfaldt den fredag morgen. Nu rejser spørgsmålet sig: Kunne nogen have gjort noget? Det skriver TV2østjylland

Nabo redder hund fra brand

13-10-2020 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad byder man verdens bedste nabo? Svaret kendes ikke, men her er en nabo, der i den grad kandiderer til titlen som verdens bedste nabo

 

Tyske forskere sætter spørgsmålstegn ved hypotese om hundens domesticering

29-10-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer

Schæferhund reddede miniaturehest fra voldsmænd

02-10-2020 15:28, af Annika Knudsen Lorentsen

I tirsdags var en lille miniaturehoppe udsat for et voldsom overgreb, da der var tyve der brød ind hos hendes ejere - men heldigvis kom familiens schæferhund hende til undsætning

Uldtotten Max er en ægte dyrehelt

30-10-2015 08:26, af Tine Luther
Den lille hund Max er kåret til ugevinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt. Max forhindrede gigtsyge Kathrine Nielsen i at ende i en kørestol, da hun som barn fik konstateret den smertefulde sygdom kronisk leddegigt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.