Bliv klar til nytårsaften

14-11-2022 09:42, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

For mange hunde er årsskiftet forbundet med stress og angst. Er din hund en af dem, så kan du allerede nu tage fat i problemet, så nytårsaften 2022 kan blive en bedre oplevelse  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det' sørme, det' snart december, og med det følger ikke bare julen, men også årets afslutning og masser af fyrværkeri til stor gene for bange hunde. Men der er råd for en god nytårsaften med din hund. 

For nogle hunde er fyrværkeriet nytårsaften så voldsom en oplevelse, at flere af dem udvikler lydfobier efterfølgende. Har hunden først udviklet et reel angst over for fyrværkeri, kan den let blive bange for andre høje lyde, som eksempelvis torden - og lydfobier kan dermed forringe hundens livskvalitet, ikke bare omkring d. 31. december, men hele året. Reagerede din hund på fyrværkeriet sidste år, er det derfor vigtigt, at tage fat i problemet.

Lydfobier kan trænes væk, men det kan tage lang tid og kræve meget arbejde. Derfor skal man i gang hurtigst muligt. 

Væn din hund til fyrværkeri
Kernen i træningen er, at hunden skal finde ud af, at der ikke sker noget ubehagelig, når bragene lyder – men er man først blevet bange for noget, kan dette godt tage lidt tid.

En af de måder man kan vænne sin hund til skuddene, er ved at træne med en CD eller lydfil. Det giver en mulighed for at skue ned for volumen, og gå stille og roligt frem. Der findes en masse CD’er og lydfiler med fyrværkerilyde til netop dette.

Sådan gør du:

1) Find nogle rolige og behagelige omgivelser at arbejde i, hvor hunden er glad og afslappet.

2) Sæt CD’en eller lydfilen til at spille på en så lav volumen, at hunden kun lige præcis kan høre det. Den må IKKE virke bange. Giv gerne din hund godbidder imens lyden spiller.

3) Når hunden slapper helt af, og er HELT ligeglad med lyden, kan du skrue en smule op. Du må IKKE skrue så meget op, at hunden bliver forskrækket. Giv fortsat gerne godbidder, imens lyden spiller.

3) Når hunden igen slapper helt af, skruer du en smule mere op – og dette gentager du, indtil du kan spille lyden på fuld volumen.

VIGTIGT: Du skal ikke nå alle trinene på én dag

Bliver hunden bange, er du gået for hurtigt frem, og du bliver nødt til at gå et par trin tilbage eller starte helt forfra.

Husk, at der også findes flere og flere steder uden fyrværkeri, hvor I og hundene kan opholde jer over nytåret.

Lider din hund af udtalt lydfobi, bør du altid kontakte en hundetræner eller dyrlæge, der kan vejlede dig i, hvordan du bedst hjælper din hund.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Pas på hunden i varmen

06-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på

Hund skambidt og ejer snydt med falsk navn

24-06-2013 14:02, af Maja Golles
Hund blev skambidt i sidste uge og døde efterfølgende af sine skader. Ejeren til gerningshunden oplyste falsk navn og adresse

Blind hund støttes af sin bror

26-01-2013 08:44, af Tine Luther
En slædehund, der er blevet blind, kan stadig trække slæden – med støtte fra sin seende bror.

Er hunden din nye løbemakker?

07-12-2017 16:24, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere nyder at løbe med deres hund – vi ser på, hvad der er vigtigt at huske, når I træner sammen

Hundediarre i Nordsjælland kan smitte mennesker og dyr

06-04-2018 14:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bor man i den nordlige del af Sjælland er der risiko for, at ens hund får en slem omgang diarre. Dårligdommen smitter ikke kun hunde. Mennesker kan også blive ramt

Yolo døde, da ejer efterlod den uden mad eller vand

08-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En uhyggelig sag om hundemishandling hærger netop nu England. En kvinde på 28 efterlod sin hund alene uden mad eller vand. Hunden Yolo døde en rædselsfuld død

Hund spiste næsten hundrede sten

01-03-2013 10:30, af Tine Luther
Efter en strandtur blev en labrador vag. Et dyrlægetjek forklarede årsagen: Hundens mave var fuld af sten.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt