Klassisk rabies, som også kaldes hundegalskab, er en livsfarlig sygdom, som også kan smitte til mennesker.
Ifølge Statens Serum Institut, har sygdommen ikke været set i Danmark siden 1982, og sjældent i vores del af Europa, hvor tilfælde primært er forbundet med ulovligt importerede og uvaccinerede kæledyr. Sygdommen er dog et stort problem på verdensplan, og skønnes at være årsag til 35.000-40.000 menneskers død om året. Den nært beslægtede flagermuserabies (også kaldet European Bat Lyssa Virus) ses i den danske flagermusebestand, og kan ligeledes smitte på tværs af arter.
Symptomer på rabies
Rabies smitter fra spyt over i blodbanen, og smittes hunden med rabies, angriber virussen derefter nervesystemet og hjernen – og hjernevævet ødelægges. Det kan give en lang række symptomer, herunder blandt andet:
Fra hunden bliver smittet med rabies og til den begynder at vise symptomer, kan der gå lang tid. Ofte ses symptomerne indenfor de første tre måneder, men det kan tage helt op til et år inden sygdommen bliver tydelig. Når hunden først har udviklet symptomer, går der typisk mellem fem og femten dage før hunden dør af sygdommen.
Fremtiden for en hund med rabies
Fremtiden for en hund med rabies er dårlig, da sygdommen ikke kan behandles og hunden altid ender med at dø af sygdommen. Det er heldigvis muligt at forebygge sygdommen ved hjælp af en vaccination. Denne vaccination er nødvendig, hvis du skal ud og rejse med din hund.
Da rabies kan smitte til mennesker, er det altafgørende at du straks søger lægehjælp, hvis du mistænker at du er blevet bidt af et dyr med rabies.
/Astrid Holtet, dyrlæge
(Kilde: Statens Serum Institut)
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Oplev hundesportens mest glamourøse aften, når Danmarks smukkeste hunde konkurrerer i Brøndby Hallen på lørdag ved Show of Winners.
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Hund nummer 25.000 registreret i DKK i 2021 er en Alpenländische Dachsbracke - en i Danmark stort set ukendt hunderace. Racen stammer fra Østrig og er allerede siden 1932 i Østrig anerkendt som schweisshund(eftersøgningshund til opsporing af anskudt eller påkørt vildt).
Mens andre lande i Asien bevæger sig mod en mere vestlig fortolkning af det at have hund, så går Nordkorea i den stik modsatte retning
Tak er som bekendt et fattigt ord, men det er lige netop det ord, Michael og Jesper Sambleben trænger til at sige, efter deres hund Osvald blevet fundet efter 15 dage på flugt
I weekenden bliver der holdt Hund i Fokus i Vejen. DKK har i den grad lagt sig i selen for at give alle en god oplevelse. Læs bare her, hvad du kan glæde dig til
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet