– Det er meget usædvanligt, at vi får tre hunde ind, der har spist chokolade på to døgn. Det plejer at være noget, der sker meget mere sporadisk engang i mellem, lyder det fra dyrlæge ved Randers Dyrehospital Lone Plum.
Ikke desto mindre var det netop, hvad de randrusianske dyrlæger oplevede i weekenden.
– To af hundene havde faktisk spist en ret stor portion chokolade. Heldigvis blev det opdaget hurtigt, så de kunne komme herind og få noget at kaste op på. Men det havde været kritisk, hvis ikke ejerne havde reageret. Hos den sidste hund var det først blevet opdaget, da den blev dårlig og kastede op. Så den var indlagt hos os i nogle timer, fortæller hun.
Påvirker nervesystemet
Men hvad er det egentlig, der sker, når hunde spiser chokolade og bliver syge af det?
– Det er jo koffein og theobromin, som hundene har en lavere tolerance overfor. Stofferne går ind og påvirker hundens nervesystem. Det kan give hunden øget hjertefrekvens, den får svært ved at holde på vandet, og den får diarre, kvalme og opkast, fortæller Lone Plum og fortsætter:
– Hvis hunden har fået en høj nok dosis, kan det ende i kramper og i værste fald, kan hunden dø af det.
Eftersom det er koffeinen og theobrominen, der er de store syndere, afhænger skaderne på hunden af, hvor koncentreret chokoladen har været, hvor meget den har spist og størrelsen af hunden.
– Sådan i grove træk kan man sige, at en hund på 10 kilo kan tåle at spise 7 gram ren kakao, 15 gram 80% mørk chokolade og 70-80 gram mælkechokolade, før den bliver syg, og skal man op, hvor hunden får kramper, skal den spise omkring det dobbelte, lyder det fra Lone Plum.
Kontakt dyrlægen
Flere har spurgt dyrlægerne i Randers om, hvordan det kan være, at der igen begynder at komme hunde ind med chokoladeforgiftninger.
– Før i tiden skete det sjældnere end i dag. Jeg tror, det hænger sammen med, at dengang jeg var barn, fandtes der ikke så meget mørk chokolade, og havde man mørk chokolade, smagte det ikke særlig godt. I dag kan man jo købe det med alle mulige lækre smage, så der ligger bare mere af det rundt omkring, siger hun.
Der findes flere steder på nettet, hvor man kan regne ud, om ens hund er i fare efter at have spist chokolade, men Lone Plum anbefaler dog, at man altid ringer til sin dyrlæge, hvis ens hund har spist chokolade. Han eller hun kan hjælpe med at opklare, om der er tale om skadelige mængder, men også om chokoladen har indeholdt andre dårlige ting.
– Er det nu en chokolade, der indeholder rosiner eller nødder, som heller ikke er gode for hunden, så kan det jo godt være noget skidt for hunden, selvom den måske bare har spist en smule mælkechokolade, siger Lone Plum.
Man kan ifølge den randrusianske dyrlæge ikke selv gøre noget for at hjælpe hunden, når skaden er sket. Men det kan dyrlægen.
– Der går faktisk 2 - 4 timer, før hunden bliver dårlig af chokoladen, så det gælder om at kontakte dyrlægen hurtigst muligt, så vi kan gribe ind, så tidligt i forløbet som muligt. Vi giver hunden en indsprøjtning, så hunden kaster op, og så giver vi den noget aktivt kul, som absorberer de skadelige stoffer i maven.
Herunder kan du selv prøve en af beregnerne fra nettet. (Husk at sætte enheder til kilo og gram)
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.
For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
Mange af de ting vi nyder at spise i forbindelse med julen, er ikke gode for vores hunde
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet