Pas på chokoladen i december

26-12-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde kan ikke tåle chokolade, eller mere præcist, så kan hunde ikke tåle theobromin – et stof tilstede i the, chokolade og cola. Den store mængde sukker og fedt i chokolade gør dog, at hunde gladeligt spiser af det, hvis de får muligheden - men får de for meget, kan det være livsfarligt.

Den giftige theobromin findes i forskellige mængder i chokolade, alt efter hvilken slags chokolade man har fat i. Generelt er det sådan, at der er mere theobromin i kakaopulver og mørk chokolade, end der er i mælkechokolade eller hvid chokolade. Selv forholdsvis små mængder af stoffet kan dog give problemer, og derfor bør al chokolade holdes væk fra hunden.

Nogle af de første symptomer, der ses ved chokoladeforgiftning er ophidselse, hyperaktivitet og nervøsitet. Derudover kan hunden få opkast og diarré, og det kan ses at den tisser og drikker mere end den plejer. Ved alvorlig forgiftninger, kan der også ses bevægelsesforstyrrelser, feber og kramper – og i sidste ende kan hunden gå i koma og dø. Nogle hunde udvikler også rytmeforstyrrelser i hjertet, der kan være livsfarlige.

Hvad skal du gøre, hvis din hund har spist chokolade?

Har din hund spist chokolade, bør du kontakte en dyrlæge hurtigst muligt, da hurtig behandling er vigtig. De første par timer ligger chokoladen nemlig stadig i mavesækken, og her er det muligt at give hunden et brækmiddel. Dermed kan den kaste den spiste chokolade op inden chokoladen kommer videre fra mavesækken.

Er der gået så lang til at chokoladen ikke længere ligger i mavesækken, kan man give hunden aktivt kul, som kan absorbere en del af giftstofferne. Derudover kan dyrlægen hjælpe hunden med støttende behandling. Udvikler hunden eksempelvis rytmeforstyrrelser eller kramper, kan disse behandles med forskellige typer af medicin, der kan øge hundens chancer for at overleve forgiftningen.

Så hold godt øje med hvor du lægger julegodterne, og hjælp din hund sikkert igennem december!

Læs også

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Julemad er ikke hundemad

23-12-2022 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Mange af de ting vi nyder at spise i forbindelse med julen, er ikke gode for vores hunde

Påskens fristelser er gift for hunde

13-04-2022 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Påskeferien er over os, og selvom vi igen i år ikke kan samle hele familien om påskebordet, vil de fleste nok holde fast i at spise den traditionelle påskemad. Vi kommer fortsat til at nyde påskebordets udvalg, og mon ikke der også sniger sig lidt chokolade indenbords? Men mens vi guffer maden i os, er det vigtigt at holde øje med, om hundesnuden også tager del i lækkerierne

Højsæson for lopper på vej

16-08-2020 13:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Regn og fugt er optimale væktsbetingelser for lopper. Forebyg mod lopper på din hund  og undgå problemer i det fugtige efterår. Heldigvis er der både hjælp og gode råd at hente for alle hundeejere

Menneske og hund - Et venskab gennem tusindvis af år

24-02-2020 12:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie afslører, at venskabet mellem hunde og mennesker opstod tidligere end man hidtil har troet

Politihund forhindrede selvmord

31-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tidligere på sommeren var politiassistent Karsten Hav og hans hund Thor på en lidt speciel opgave, der takket være den dygtige hund endte lykkeligt

Hundevenlig ferie på Vemmetofte Camping

09-10-2017 11:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Vemmetofte Strand Camping er et ferieparadis for din hund. Stedet har egen legeplads til hunde, et hundebad og fælles gåture, fordi de vil skabe en feriemulighed for hele familien

Norsk hund skudt på klos hold

13-08-2014 13:50, af Tine Luther
På en afstand af 15 meter fik en norsk hundeejer den skrækkelige oplevelse at se sin border collie blive skudt.

Kærlighed giver pote (kortfilm)

22-11-2021 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi ved alle, at menneskets bedste ven er vores hund. I ”Kærlighed giver pote” – er det en whippet, der hedder ”Bella”

Hund med forkert fly

19-03-2013 13:09, af Maja Golles
Ejer flyttede til Phoenix, men hunden kom med et forkert fly og havnede i stedet for USA i Irland

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.