Pas på chokoladen i december

26-12-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde kan ikke tåle chokolade, eller mere præcist, så kan hunde ikke tåle theobromin – et stof tilstede i the, chokolade og cola. Den store mængde sukker og fedt i chokolade gør dog, at hunde gladeligt spiser af det, hvis de får muligheden - men får de for meget, kan det være livsfarligt.

Den giftige theobromin findes i forskellige mængder i chokolade, alt efter hvilken slags chokolade man har fat i. Generelt er det sådan, at der er mere theobromin i kakaopulver og mørk chokolade, end der er i mælkechokolade eller hvid chokolade. Selv forholdsvis små mængder af stoffet kan dog give problemer, og derfor bør al chokolade holdes væk fra hunden.

Nogle af de første symptomer, der ses ved chokoladeforgiftning er ophidselse, hyperaktivitet og nervøsitet. Derudover kan hunden få opkast og diarré, og det kan ses at den tisser og drikker mere end den plejer. Ved alvorlig forgiftninger, kan der også ses bevægelsesforstyrrelser, feber og kramper – og i sidste ende kan hunden gå i koma og dø. Nogle hunde udvikler også rytmeforstyrrelser i hjertet, der kan være livsfarlige.

Hvad skal du gøre, hvis din hund har spist chokolade?

Har din hund spist chokolade, bør du kontakte en dyrlæge hurtigst muligt, da hurtig behandling er vigtig. De første par timer ligger chokoladen nemlig stadig i mavesækken, og her er det muligt at give hunden et brækmiddel. Dermed kan den kaste den spiste chokolade op inden chokoladen kommer videre fra mavesækken.

Er der gået så lang til at chokoladen ikke længere ligger i mavesækken, kan man give hunden aktivt kul, som kan absorbere en del af giftstofferne. Derudover kan dyrlægen hjælpe hunden med støttende behandling. Udvikler hunden eksempelvis rytmeforstyrrelser eller kramper, kan disse behandles med forskellige typer af medicin, der kan øge hundens chancer for at overleve forgiftningen.

Så hold godt øje med hvor du lægger julegodterne, og hjælp din hund sikkert igennem december!

Læs også

Pas på påskefarerne for din hund

11-04-2025 07:41, af Cecilie Friis Amstrup

Påsken byder på hygge og god mad, men for din hund gemmer højtiden desværre også på skjulte farer

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Julemad er ikke hundemad

23-12-2022 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Mange af de ting vi nyder at spise i forbindelse med julen, er ikke gode for vores hunde

Alle kunne vise deres hund frem

17-06-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag formiddag kunne alle komme og få bedømt deres hund. Det tilbud benyttede mange sig af

Heltehunden Whisky med de ni liv: Afsnit 2: Tæt på aflivning

15-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Whisky er en ganske særlig hund. Selvom han kun er to år, har hans ejer Amanda Madsen allerede brugt en mindre formue på operationer og lignende. Det er der en ganske særlig grund til. Følg vores lille serie om Whisky her i efterårsferien

Hund lå død i mikrobølgeovn

18-07-2012 08:24, af Nina Marie Villadsen
Efter en ferie kom en amerikansk familie hjem til et makabert fund – familiens hund lå død i mikrobølgeovnen

Taler du med din hund? Du er hverken skør eller ensom – men derimod intelligent

06-04-2017 15:11, af Kasper Larsson
Ny forskning viser at det, at tale med sine kæledyr er tegn på intelligens

Skuespiller forsvarede hund mod vold

21-03-2014 13:51, af Tine Luther
Skuespilleren Liam Neeson gik heltemodigt ind og forsvarede en hund, som tre unge mænd var i gang med at stene i Central Park, New York.

Lad ikke din hund slikke dig i ansigtet – det kan være farligt!

11-07-2016 08:47, af Kasper Larsson
Der er mange måder at vise kærlighed på – hunde viser den gerne ved at slikke sin ejer i ansigtet, og det skal man passe på med! Det kan i værste fald betyde et langt hospitalsophold

Julekalender: Montys jul - afsnit 9

09-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke alle, der forstår Monty. Sådan er det nok at være hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.