Kolde morgener venter i februar: Hjælp hunden godt gennem vinteren

06-02-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trods det milde vintervejr kan de kolde februarmorgener være en strabadserende omgang for danskernes foretrukne kæledyr. Få dyrlægens råd til, hvordan du bedst hjælper din hund gennem vinteren

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Vinteren viser sig fra sin milde side, men selvom vi mennesker sagtens kan holde varmen med halstørklæde og en god jakke, kan det knibe for danskernes foretrukne kæledyr, hunden. Ifølge dyrlæge Esther E. Lauridsen er det netop nu særdeles vigtigt at være opmærksom på, om din bedste ven trives i vintervejret.

– Mens mange større hunde som newfoundlændere eller sanktbernhardshunde med en tyk pels ikke har nogen problemer med vintervejret i Danmark, så kan årstiden sagtens drille chihuahuaer og mange andre små hunderacer. Men uanset størrelse og pelstykkelse er det vigtigt, at have øje for, hvordan den enkelte hund har det, siger dyrlæge Esther E. Lauridsen.

Dyrlægen giver her sine bedste råd til, hvordan du bedst hjælper din firbenede ven godt gennem vinteren:

 

Vær opmærksom på din hund
Uanset størrelsen på hunden og tykkelsen på pelsen og den isolerende underuld er der andre faktorer, der påvirker, om din hund fryser. For eksempel kan såvel hvalpe som ældre hunde have sværere ved at holde varmen, og er din hund plaget af gigt, bør du ligeledes være ekstra opmærksom. Generelt bør du kigge efter hundens velbefindende – står den og ryster, eller spæner den glad omkring, når den er ude? Har den det koldt, er det en god idé at gå flere, men kortere ture med hunden end normalt, og man kan også anskaffe sig en hundejakke.

 

Hold hunden tør og ren
Efter en frisk gåtur bør man altid vaske og tørre hundens poter grundigt, særligt når der ligger salt på veje og fortove, som ellers nemt kan udtørre og lave revner i trædepuderne. Potevoks kan mindske risikoen for revner, og nogle hunde kan også have gavn af sokker, der både giver varme og hjælper mod snavs og salt. Tør også pelsen, når I kommer ind, hvis hunden er våd, så den hurtigt bliver varm igen.

 

Aktivér hunden indendørs
Alle hunde har brug for aktivering, og derfor er det om vinteren, hvor de fleste hunde er mere indendørs end normalt, vigtigt at finde alternative måder at stimulere den på. I stedet for at give hunden sin mad i en skål, kan du prøve at sprede foderet rundt i huset. På den måde kan den bruge et kvarter på nysgerrig søgen, hvor den bruger hjernen og bliver stimuleret mentalt. Du kan også lave meget hundetræning indenfor, husk blot, at det i så fald skal være rolig stimulering, der ikke gejler hunden unødvendigt op, så I alligevel må ud i vintervejret og brænde krudt af

Læs også

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

Vejsalt er smertefuldt for poterne

10-12-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunden. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen

Mild vinter giver flere flåter: Sådan holder du kæledyrene fri

10-04-2022 10:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Med en lun januar efterfulgt af en fugtig februar har den danske vinter skabt perfekte vilkår for flåterne. Sådan holder du dine kæledyr fri for blodsugerne.

Sådan beskytter du din hunds poter i vinterkulden

14-01-2024 09:02, af Anne Cecilie Sohl

De kolde temperaturer, sne og is er noget, man som hundeejer skal være særligt opmærksom på. Det skyldes blandt andet, at vejsalt kan resultere i skader på hundens poter, og derfor er det ifølge chefdyrelæge vigtigt, at man kender til, hvordan man forebygger problemet.

Hund og to damer gik gennem isen

27-01-2014 09:59, af Tine Luther
Advarsel: Selvom vi har haft frost i en periode, kan man ikke regne med, at isen på søer mv. kan bære. Det måtte en lille hund og to damer sande forleden.

Lave temperaturer kan give kuldeskader

02-01-2021 08:51, af Astrid Gerd Holtet

Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde

 

Er din hunds pels tyk nok til vinteren?

24-01-2020 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Pynt, pjat eller nødvendigt. Mennesker har brug for overtøj, men gælder det samme for hunde, eller er al overtøjet blot et udtryk for hundeejeres kærlighed til dyremode?

2020 bliver et stort flåtår

03-05-2020 10:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flåterne har ikke bare været tidligt på færde i år, der kommer også ekstra mange af dem på grund af den våde vinter. Derfor skal man som hundeejer være opmærksom

Vejsalt er hårdt for hundepoterne

26-11-2017 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Frosten har for alvor ramt landet - og med frost kommer vejsalt. Det kan være hårdt for hundepoterne – vi ser på, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund igennem vinteren!  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde