Dette mærkelige år, som startede med hidtil usete vandmængder, og nu isolerer os fra hinanden er ikke færdig med at give. Således kan man på grund af den våde vinter regne med ekstra mange flåter.
En flåt er ikke farlig i sig selv, men den kan bære rundt på sygdomme som overføres, når den suger blod, og som kan være ubehagelige eller endda farlige for både dyr og mennesker. Den mest kendte sygdomsfremkaldende bakterie, flåten kan overføre, er Borrelia-bakterien, som findes i flåtens tarm. Når flåten suger blod, vandrer bakterien op og bliver spyttet ind i mennesket eller dyret, flåten suger blod fra. Hos mennesker kan borreliose forårsage træthed, stivhed, ansigtslammelser og generelle smerter. Hos hunde kan den give feber, hævede led, haltheder og på længere sigt nyreproblemer. Flåten kan også overføre andre sygdomme til kæledyrene som Anaplasma, flåtbåren hjernebetændelse (TBE) samt ”hundemalaria”(Babesiose).
Men hvad gør du, hvis en flåt har sat sig på din hund? Her får du fem gode råd
1. Hunden skal være rolig
Det er vigtigt, at hunden sidder roligt, når du skal fjerne flåten. Pludselige og uforudsete bevægelser, kan gøre det svært at få fat i flåten, eller få flåten til at gå i stykker under fjernelsen, så kæberne bliver siddende i hunden. Få eventuelt en hjælper til at holde hunden.
2. Grib fat under flåtens krop
Grib ikke fat i flåtens bagkrop, men grib i stedet under kroppen tæt ved hunden. Brug gerne neglene til at få fat under bagkroppen. På den måde er der større sandsynlighed for at flåten ikke går i stykker ved fjernelsen. Der findes en række flåttænger, der hjælper til fjernelsen af flåter.
3. Fjern flåten i en lang, sej og glidende bevægelse
Når du trækker i flåten, skal det helst var en fast, men rolig og glidende bevægelse. Pludselige og for hårde ryg, kan få flåten til at gå i stykker.
4. Følg ikke gamle husråd
Der findes en lang række gamle husråd, som ikke giver en effektiv fjernelse. Undlad eksempelvis at smøre flåten med smør eller brænde bagkroppen med en cigaret.
5. Hold øje med området
Når flåten er fjernet, bør du holdet øje med hunden og området, hvor flåten blev fjernet fra. Da flåten kan overføre sygdomme, bør du i tiden efter din hund har haft en flåt, holde øje med hvorvidt den viser tegn på sygdom, som fx høj feber eller nedsat aktivitet.
Her kan du se et kort, hvor du kan finde den aktuelle risiko for flåter
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunden. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen
2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser.
Frosten har for alvor ramt landet - og med frost kommer vejsalt. Det kan være hårdt for hundepoterne – vi ser på, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund igennem vinteren!
De kolde temperaturer, sne og is er noget, man som hundeejer skal være særligt opmærksom på. Det skyldes blandt andet, at vejsalt kan resultere i skader på hundens poter, og derfor er det ifølge chefdyrelæge vigtigt, at man kender til, hvordan man forebygger problemet.
Pynt, pjat eller nødvendigt. Mennesker har brug for overtøj, men gælder det samme for hunde, eller er al overtøjet blot et udtryk for hundeejeres kærlighed til dyremode?
Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde
Når temperaturen falder, kan det være farligt for hunde at blive efterladt i kolde biler. Sørg for at beskytte din firbenede ven mod vinterens bidende kulde.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.