Lave temperaturer kan give kuldeskader

02-01-2021 08:51, af Astrid Gerd Holtet

Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Vinteren er over os, men de hårde frostgrader har indtil nu holdt sig på afstand. Men hvis kulden rammer Danmark, er der risiko for kuldeskader hos hundene. Nogle hunde har en tyk pels, der kan holde dem varme, selv ved meget lave temperaturer. Disse hunde får sjældent problemer med kuldeskader. Mindre hunde, og hunde med tynd pels, har derimod lettere ved at få problemer, når temperaturen falder.

Hvad er kuldeskader?

Kuldeskader opstår, hvis cellerne i hundens krop udsættes for alt for lave temperaturer, og typisk rammes hundens ekstremiteter, som poter, øre og haletip, først. Når hundens kropsoverflade udsættes for kulde, begynder de små blodkar at trække sig sammen. Blodet, der normalt er med til at holde hundens overflade varm, forsvinder, og der sker en hurtig afkøling af området. Udsættes cellerne for temperaturer under frysepunktet, kan der dannes iskrystaller. Disse krystaller er ødelæggende for cellerne, og de begynder dermed at gå i stykker. Når det sker, opstår kuldeskaderne.

Hvordan ses kuldeskader?

Når en kuldeskade først opstår, ses det at huden bliver hvid, hård og kold, og nogle gange kan der også ses blisterdannelse i området. Efter noget tid bliver det ødelagte område rødt eller blåt, og der ses en klar grænse mellem den raske og ødelagte hud. Med tiden går huden fra at være rødlig eller blålig, til at blive sort. Den ødelagte hud kan til sidst falde af.

Hvad kan man gøre hvis ens hund får frostskader?

Mistænker du, at din hund har fået kuldeskader, bør du altid kontakte din dyrlæge og få hjælp. Derudover kan du forsøge at holde hunden varm ved hjælp af din kropsvarme eller tæpper. Den ødelagte hud er meget skrøbelig, og du skal derfor holde dig fra at massere eller klemme huden, da det kan forværre skaden.

For at undgå problemer med kuldeskader, bør du være særlig opmærksom i perioder med lave temperaturer, især hvis du har en lille hund eller en hund med tynd pels. Er hunden i bevægelse øges blodcirkulationen, og risikoen for frostskader mindskes. Ligger den derimod stille, har kroppen sværere ved at holde temperaturen oppe i ekstremiteterne. Hunde der opholder sig længe i slukkede biler eller i hundegårde, er derfor i øget risiko for at få skader.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Sne og kulde: Sådan får du bedst din hund gennem vinteren

19-01-2016 09:42, af Tine Luther
Vinteren har for alvor ramt Danmark. Og selvom de fleste hunde synes, at det hvide drys på græs og veje er sjovt, så skal du alligevel tage et par forholdsregler, når du skal lufte din firbenede ven i det kolde vejr. Agria Dyreforsikring giver dig her de fem bedste råd til, hvordan du uden besvær kan hygge dig i kulden med din hund.

Dit bedste vinterbillede

01-12-2021 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er første december og mange steder er sneen faldet. Lad os se dit bedste vinterbillede med hunden

Kolde morgener venter i februar: Hjælp hunden godt gennem vinteren

06-02-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trods det milde vintervejr kan de kolde februarmorgener være en strabadserende omgang for danskernes foretrukne kæledyr. Få dyrlægens råd til, hvordan du bedst hjælper din hund gennem vinteren

Fem gode råd til at få trænet med din hund

29-12-2020 10:46, af Astrid Gerd Holtet

Når det er mørkt og koldt udenfor, kan det være svært at komme afsted til hundetræning, men med lidt træning i hjemmet hver dag, kan du komme langt – her får du fem tips til at få inkorporeret træningen i din hverdag 

Hvornår er det for koldt at lufte hund

16-01-2022 09:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rygterne siger, at kulden snart rammer Danmark igen. Hvordan er det nu lige med at lufte hund i kulde

Vejsalt er hårdt for hundepoterne

26-11-2017 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Frosten har for alvor ramt landet - og med frost kommer vejsalt. Det kan være hårdt for hundepoterne – vi ser på, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund igennem vinteren!  

Hvordan skærmer du din hund mod kulden

27-02-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er koldt derude. Hunde fryser også. Her er lidt inspirationsbilleder til, hvordan du kan beskytte hunden mod kulden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader