Lave temperaturer kan give kuldeskader

02-01-2021 08:51, af Astrid Gerd Holtet

Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Vinteren er over os, men de hårde frostgrader har indtil nu holdt sig på afstand. Men hvis kulden rammer Danmark, er der risiko for kuldeskader hos hundene. Nogle hunde har en tyk pels, der kan holde dem varme, selv ved meget lave temperaturer. Disse hunde får sjældent problemer med kuldeskader. Mindre hunde, og hunde med tynd pels, har derimod lettere ved at få problemer, når temperaturen falder.

Hvad er kuldeskader?

Kuldeskader opstår, hvis cellerne i hundens krop udsættes for alt for lave temperaturer, og typisk rammes hundens ekstremiteter, som poter, øre og haletip, først. Når hundens kropsoverflade udsættes for kulde, begynder de små blodkar at trække sig sammen. Blodet, der normalt er med til at holde hundens overflade varm, forsvinder, og der sker en hurtig afkøling af området. Udsættes cellerne for temperaturer under frysepunktet, kan der dannes iskrystaller. Disse krystaller er ødelæggende for cellerne, og de begynder dermed at gå i stykker. Når det sker, opstår kuldeskaderne.

Hvordan ses kuldeskader?

Når en kuldeskade først opstår, ses det at huden bliver hvid, hård og kold, og nogle gange kan der også ses blisterdannelse i området. Efter noget tid bliver det ødelagte område rødt eller blåt, og der ses en klar grænse mellem den raske og ødelagte hud. Med tiden går huden fra at være rødlig eller blålig, til at blive sort. Den ødelagte hud kan til sidst falde af.

Hvad kan man gøre hvis ens hund får frostskader?

Mistænker du, at din hund har fået kuldeskader, bør du altid kontakte din dyrlæge og få hjælp. Derudover kan du forsøge at holde hunden varm ved hjælp af din kropsvarme eller tæpper. Den ødelagte hud er meget skrøbelig, og du skal derfor holde dig fra at massere eller klemme huden, da det kan forværre skaden.

For at undgå problemer med kuldeskader, bør du være særlig opmærksom i perioder med lave temperaturer, især hvis du har en lille hund eller en hund med tynd pels. Er hunden i bevægelse øges blodcirkulationen, og risikoen for frostskader mindskes. Ligger den derimod stille, har kroppen sværere ved at holde temperaturen oppe i ekstremiteterne. Hunde der opholder sig længe i slukkede biler eller i hundegårde, er derfor i øget risiko for at få skader.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Pas på hunden ved tø-is på søer mv.

18-12-2012 08:07, af Maja Golles
Nu smelter sne og is i hele landet, og bor du et sted, hvor der har været et tykt lag is på sø, fjord eller hav, så vær ekstra opmærksom på, at hunden ikke begiver sig ud på "tynd is"

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

Hvordan skærmer du din hund mod kulden

27-02-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er koldt derude. Hunde fryser også. Her er lidt inspirationsbilleder til, hvordan du kan beskytte hunden mod kulden

Hund og to damer gik gennem isen

27-01-2014 09:59, af Tine Luther
Advarsel: Selvom vi har haft frost i en periode, kan man ikke regne med, at isen på søer mv. kan bære. Det måtte en lille hund og to damer sande forleden.

Dit bedste vinterbillede

01-12-2021 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er første december og mange steder er sneen faldet. Lad os se dit bedste vinterbillede med hunden

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

Sne igen: Har vores hunde virkelig brug for tøj?

09-02-2024 09:39, af Anne Cecilie Sohl

Er det nødvendigt at pakke sin hund ind i jakke eller dækken, når den skal ud i koldt eller sneklædt landskab? Eller er hunde iført tøj blot et udtryk for hundeejerens forfængelighed? 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt