Vejsalt er hårdt for hundepoterne

26-11-2017 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Frosten har for alvor ramt landet - og med frost kommer vejsalt. Det kan være hårdt for hundepoterne – vi ser på, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund igennem vinteren!  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når frost og sne dækker Danmark, så spredes der vejsalt i kilovis hver dag. Det hjælper os til at færdes sikkert i den kolde tid, men desværre er saltet temmelig hårdt for hundenes poter, og det kan ende med at gøre de daglige gåture smertefulde.

Problemerne opstår, fordi saltet udtørrer huden på poterne, og får den til at sprække. Den bliver øm, rød og irriteret, og kommer saltet ind i sprækkerne, kan det være forbundet med udtalt smerte. I nogle tilfælde kan irritationen i huden ende i en hudbetændelse, der kræver behandling hos dyrlægen.

Har din hund problemer med poterne, kan det blandt andet ses ved, at huden mellem trædepuderne bliver rød eller at hunden halter - især når den færdes på saltede overflader. Er poterne generede, vil mange hunde slikke meget på dem, hvilket kan forværre irritationen.  

Heldigvis er der flere ting man kan gøre for at hjælpe hunden igennem den salte vinter:

1) Brug potevoks inden gåturen

Smør din hunds poter med en god potevoks inden hver gåtur. En god voks lægger en hinde over huden, som beskytter den mod sne, salt og is. Samtidigt giver den fugt til huden, og mindsker dermed risikoen for at den tørrer ud og sprækker.

2) Vask saltet af efter hver gåtur

Vask din hunds poter i lunkent vand efter hver gåtur, så salt, grus og sjap opløses – og tør dem grundigt efterfølgende. Smør eventuelt poterne med potevoks igen for at tilføje huden ekstra fugt.

3) Klip håret mellem trædepuderne

Nogle hunde har meget hår imellem trædepuderne. Når hunden går, kan sne og vand samle sig til hårde isklumper, der hænger fast i håret, og disse klumper kan trykke og give yderlig smerte. Det kan derfor være en fordel at klippe håret mellem trædepuderne hos disse hunde.

4) Undgå det værste vejsalt

Der er typisk nogle områder, hvor der saltes mere end andre. Overvej hvor du går, og se om du kan undgå de fortove og stier med mest salt.

5) Tjek din hunds poter for sår

Vær særlig opmærksom på, hvorvidt din hund har sår eller rifter på poterne. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge en let vandtæt sko indtil såret er helet, for at undgå at saltet kommer i kontakt med det åbne sår.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

  

Læs også

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Pas på din hund om vinteren

10-11-2016 15:34, af Kasper Larsson
Kong vinter har igen fået magten over det danske vejr – med alt hvad det indebærer af kulde, sne og salt på vejene. Men hvordan passer du bedst på din hund i det kolde og våde vintervejr?

Ny bog: ”Der findes hunde…”

30-08-2011 13:34, af Tine Luther
En ny børnebog med skægge illustrationer fortæller om menneskets bedste ven og alle dens forskellige størrelser, faconer og sindelag. Bogen er udgivet i samarbejde med Dansk Kennel Klub.

Nye regler for indførsel af hunde til Norge

04-04-2013 14:01, af Tine Luther
Den 1. maj 2013 ændres reglerne for hunde, der bringes ind i Norge.

Hvem vinder København?

16-09-2015 10:02, af Tine Luther
Ikke færre end 143 forskellige hunderacer kan man se i den kommende weekend, hvor knap 3.400 hunde fra ind- og udland kæmper om at blive ”Københavnsvinder” og ”Best in Show” på Dansk Kennel Klubs udstilling i Hillerød. Samtidig afholdes konkurrencer i flere hundesportsgrene, som kan få almindelige hundeejere til at glippe med øjnene – for når man selv har svært ved bare at få hunden til at gå pænt i snor, kan det synes som de utroligste ting, hundeførerne kan få deres hunde til.

Beskyt kæledyrene mod forgiftninger i påsken

17-04-2019 15:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at påsken er det tidspunkt på året, hvor flest hunde dør af forgiftning. Også kattene er udsatte, da de ofte spiser af påskens blomster og dekorationer. Påsken er altså blandt de højtider, hvor der er særlig grund til at holde øje med, hvad Fido og Felix putter i munden

Hundeskov på vej i Taulov

08-07-2014 12:49, af Nina Marie Villadsen
Fremover skal der være plads til at tumle for både børn og hunde i Taulov, og derfor er der sat penge af til legeplads og hundeskov

Tre mænd dømt for ulovlig indsmugling og salg af hunde

07-09-2022 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vestre Landsret slog torsdag fast, at tre mænd skulle dømmes for ulovlig indsmugling og salg af hundehvalpe fra Polen

Den svenske elgjagt beskæftiger masser af hunde

03-09-2012 12:45, af Tine Luther
Jagt|
I dag går elgjagten i Nordsverige ind – sydsvenskerne må vente en uge endnu. Elgjagten er højdepunkt for mange af Sveriges ca. 150.000 jagthunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse