Schweissfører er godkendt af Naturstyrelsen
Schweissarbejdet er eftersøgning af anskudte og påkørt vildt. Det er organiseret i Schweiss-registret under Naturstyrelsen og har eksisteret i ca. 40 år. Schweisshundefører findes der ca. 200 af, og med deres specialtrænede hunde kan de opspore påkørt og anskudt vildt. Alle Schweiss-registrets hundeførere, som er frivillige og ulønnede, er godkendte af Naturstyrelsen til at løse denne opgave. Det betyder, at de har lov til at eftersøge og aflive såret vildt på privat grund uden tilladelse fra ejeren.
Den ruhårede hønsehunde bruges meget som schweisshund. Foto: Shutterstock
Hvordan bliver du schweissfører?
Du og din hund skal bestå med 1. præmie på et spor, som er 400 m langt og er 20 timer gammelt. Hundeføreren skal selvfølgelig have jagttegn, men også have jagterfaring med hjortevildt. Ansøgning sender du til Naturstyrelsen, som i samråd med hundekoordinatorerne udvælger ansøgere.
Ansøgeren skal herefter gennem en kvalifikationstest. Kvalifikationstesten er Schweissudvalgets mulighed for at få indblik i, hvad ansøgeren kan klare på en simuleret eftersøgning: Hvor god er hunden, hvor god er føreren, og hvor gode er de sammen til at klare de udfordringer, de kommer ud for? Hvis parret består testen, bliver hundeføreren indkaldt til et to-dages kursus, hvorefter han/hun bliver udnævnt til schweisshundefører.
To år på prøve og en god start
En hundefører alene ikke afslutte en eftersøgning, hvor dyret med sikkerhed er anskudt, uden at finde dyret. Her skal hundeføren ringe efter hjælp fra en erfaren kollega. På denne måde får den nye hundeførere en god start.
Ruhåret hønsehund topper listen over schweisshunde
Ruhåret hønsehund er antalsmæssig den største race, efterfulgt af labrador, Bayersk Bjergschweisshund og Hannoveraner.
Labrador retriever kommer ind på andenpladesn som schweisshund efter ruhåret hønsefund. Foto: Shutterstock
Hvem skal du kontakte, hvis uheldet er ude?
Du ringer selv efter en schweisshundefører, hvis du er jæger. Har du ikke har nummeret på en schweisshundefører, kan du heldigvis sende en sms til 1220 med teksten HUND og postnummeret, hvor du befinder dig. Så modtager du en sms med oplysning om de tre nærmeste schweisshundeførere.
Hvis du er bilist og har brug for en schweisshund, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. De kontakter så den nærmeste schweisshundefører med oplysning om påkørselstedet.
På Schweiss-registrets hjemmeside kan du læse meget mere
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr
Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus arbejder hundeadfærdsinstruktører målrettet med træning, der styrker hundenes selvtillid og giver dem de bedste forudsætninger for en ny start
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet