Schweissfører er godkendt af Naturstyrelsen
Schweissarbejdet er eftersøgning af anskudte og påkørt vildt. Det er organiseret i Schweiss-registret under Naturstyrelsen og har eksisteret i ca. 40 år. Schweisshundefører findes der ca. 200 af, og med deres specialtrænede hunde kan de opspore påkørt og anskudt vildt. Alle Schweiss-registrets hundeførere, som er frivillige og ulønnede, er godkendte af Naturstyrelsen til at løse denne opgave. Det betyder, at de har lov til at eftersøge og aflive såret vildt på privat grund uden tilladelse fra ejeren.
Den ruhårede hønsehunde bruges meget som schweisshund. Foto: Shutterstock
Hvordan bliver du schweissfører?
Du og din hund skal bestå med 1. præmie på et spor, som er 400 m langt og er 20 timer gammelt. Hundeføreren skal selvfølgelig have jagttegn, men også have jagterfaring med hjortevildt. Ansøgning sender du til Naturstyrelsen, som i samråd med hundekoordinatorerne udvælger ansøgere.
Ansøgeren skal herefter gennem en kvalifikationstest. Kvalifikationstesten er Schweissudvalgets mulighed for at få indblik i, hvad ansøgeren kan klare på en simuleret eftersøgning: Hvor god er hunden, hvor god er føreren, og hvor gode er de sammen til at klare de udfordringer, de kommer ud for? Hvis parret består testen, bliver hundeføreren indkaldt til et to-dages kursus, hvorefter han/hun bliver udnævnt til schweisshundefører.
To år på prøve og en god start
En hundefører alene ikke afslutte en eftersøgning, hvor dyret med sikkerhed er anskudt, uden at finde dyret. Her skal hundeføren ringe efter hjælp fra en erfaren kollega. På denne måde får den nye hundeførere en god start.
Ruhåret hønsehund topper listen over schweisshunde
Ruhåret hønsehund er antalsmæssig den største race, efterfulgt af labrador, Bayersk Bjergschweisshund og Hannoveraner.
Labrador retriever kommer ind på andenpladesn som schweisshund efter ruhåret hønsefund. Foto: Shutterstock
Hvem skal du kontakte, hvis uheldet er ude?
Du ringer selv efter en schweisshundefører, hvis du er jæger. Har du ikke har nummeret på en schweisshundefører, kan du heldigvis sende en sms til 1220 med teksten HUND og postnummeret, hvor du befinder dig. Så modtager du en sms med oplysning om de tre nærmeste schweisshundeførere.
Hvis du er bilist og har brug for en schweisshund, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. De kontakter så den nærmeste schweisshundefører med oplysning om påkørselstedet.
På Schweiss-registrets hjemmeside kan du læse meget mere
Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes hund Shadow imponerede ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing med dedikation, glæde og præcis træning.
Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling.
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Danmark sender fire dygtige juniorhandlere til det prestigefyldte nordiske mesterskab, hvor de vil konkurrere med hunde, de aldrig har mødt før. Spænding, samarbejde og talent sættes på prøve.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Med 165 tilmeldte satte årets adventsløb ny standard for Canicross i Danmark. Udfordrende ruter, stærkt fællesskab og en debuterende stafet sikrede en dag fyldt med action, glæde og ros fra deltagere og tilskuere.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund