At være schweisshund og schweisshundefører

11-08-2017 14:03, af Anne Ekenberg

Når vilde dyr påkøres, skambides eller skamskydes, men overlever, er det vigtigt at finde dyret så hurtigt som muligt, så det ikke går en lang og tragisk død i møde. Til dette arbejde har vi heldigvis vores dygtige schweissfører og deres fantastiske hunde.

Copyright Ridehesten.com

Schweissfører er godkendt af Naturstyrelsen

Schweissarbejdet er eftersøgning af anskudte og påkørt vildt. Det er organiseret i Schweiss-registret under Naturstyrelsen og har eksisteret i ca. 40 år. Schweisshundefører findes der ca. 200 af, og med deres specialtrænede hunde kan de opspore påkørt og anskudt vildt. Alle Schweiss-registrets hundeførere, som er frivillige og ulønnede, er godkendte af Naturstyrelsen til at løse denne opgave. Det betyder, at de har lov til at eftersøge og aflive såret vildt på privat grund uden tilladelse fra ejeren.

Den ruhårede hønsehunde bruges meget som schweisshund. Foto: Shutterstock

Hvordan bliver du schweissfører?

Du og din hund skal bestå med 1. præmie på et spor, som er 400 m langt og er 20 timer gammelt. Hundeføreren skal selvfølgelig have jagttegn, men også have jagterfaring med hjortevildt. Ansøgning sender du til Naturstyrelsen, som i samråd med hundekoordinatorerne udvælger ansøgere.

Ansøgeren skal herefter gennem en kvalifikationstest. Kvalifikationstesten er Schweissudvalgets mulighed for at få indblik i, hvad ansøgeren kan klare på en simuleret eftersøgning: Hvor god er hunden, hvor god er føreren, og hvor gode er de sammen til at klare de udfordringer, de kommer ud for? Hvis parret består testen, bliver hundeføreren indkaldt til et to-dages kursus, hvorefter han/hun bliver udnævnt til schweisshundefører.

To år på prøve og en god start

En hundefører alene ikke afslutte en eftersøgning, hvor dyret med sikkerhed er anskudt, uden at finde dyret. Her skal hundeføren ringe efter hjælp fra en erfaren kollega. På denne måde får den nye hundeførere en god start.

Ruhåret hønsehund topper listen over schweisshunde

Ruhåret hønsehund er antalsmæssig den største race, efterfulgt af labrador, Bayersk Bjergschweisshund og Hannoveraner.

Labrador retriever kommer ind på andenpladesn som schweisshund efter ruhåret hønsefund. Foto: Shutterstock

Hvem skal du kontakte, hvis uheldet er ude?

Du ringer selv efter en schweisshundefører, hvis du er jæger. Har du ikke har nummeret på en schweisshundefører, kan du heldigvis sende en sms til 1220 med teksten HUND og postnummeret, hvor du befinder dig. Så modtager du en sms med oplysning om de tre nærmeste schweisshundeførere.

Hvis du er bilist og har brug for en schweisshund, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. De kontakter så den nærmeste schweisshundefører med oplysning om påkørselstedet.

På Schweiss-registrets hjemmeside kan du læse meget mere

Læs også

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Indog lancerer nyt og forbedret hundetelt

27-10-2023 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Miriam fra Indog Elite Center har mange års erfaringer med træning og udstyr til hunde. Tilbage i maj måned fik hun en ide til forbedringer på de populære hundetelte, der bruges når vores hunde er med til konkurrencer eller på farten. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet