Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Copyright Ridehesten.com
Agria og SKK Forskningsfond har finansieret en undersøgelse, der giver værdifuld indsigt i hundes fysiske aktiviteter og de mest almindelige skader og deres risikofaktorer. Her ses en hund forcere en forhindring i hundesportsgrenen agility. Foto: Agria Dyreforsikring

Sammen med sit forskerhold har Ann Essner, forsker og specialfysioterapeut i veterinærmedicin, undersøgt forskellige skader hos svenske sportshunde. Undersøgelsen, som er finansieret af Agria og SKK Forskningsfonden, har til formål at forbedre sundheden og sikkerheden for hunde.

Ifølge undersøgelsen har over 59 procent af de aktive svenske hunde på et tidspunkt lidt af en eller flere skader. Af disse skader blev 38 procent diagnosticeret af dyrlæger, dvs. at det tyder på, at flere af skaderne blev håndteret af hundeejerne selv enten alene eller med hjælp fra andre veterinærfaglige specialister.
Dette er uden tvivl noget, danske sportshunde også er udsat for og er vigtig viden for både hundeejerne, men også dyrlæger, fysioterapeuter og andre, der er i kontakt med hunde, der dyrker sport i større eller mindre grad. 

– Skader på muskler, led og hud er de mest almindelige skader. Poterne, herunder trædepuderne, kløer og tæer, er de mest almindelige skadesområder, siger Ann Essner.

Ud over tåskader blev der noteret et højere antal skader lokaliseret til ryg, knæled, skulderled, hoved og uspecificerede muskelskader.

Copyright Ridehesten.com
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Foto: Agria Dyreforsikring

Risikofaktorer identificeret
Undersøgelsen inkluderede også deltagernes syn på, hvordan konkurrenceregler og udstyr kan forbedres for at reducere risikoen for skader hos hundene. Der var et klart ønske om, at konkurrenceelementerne og bedømmelseskriterierne skulle tilpasses hundens kropsvægt, størrelse og kapacitet.

Den evidensbaserede undersøgelse giver værdifuld indsigt i hundes fysiske aktiviteter og de mest almindelige skader og deres risikofaktorer. Den understreger også vigtigheden af at tilpasse konkurrenceforhold og træningsrutiner for at skabe et sikkert og sundt miljø for konkurrerende hunde.

Forskerholdet identificerede flere faktorer, der giver indsigt i hundes fysiske aktiviteter og de mest almindelige skader:

  • Alder og race er risikofaktorer
    Alder er en væsentlig risikofaktor hos sportshunde, da der er en sammenhæng mellem hundenes alder og skader. Sandsynligheden for, at hunden havde haft en skade, var højere blandt ældre hunde. Derudover viste undersøgelsen, at racer som malinois og border collie er særligt sårbare. Årsagen kan være, at disse racer er overrepræsenterede i højintensive hundesportsgrene, hvor hunden har et højt fysisk engagement.
     
  • Aktivitetsniveau og træning
    Cirka 70 procent af hundene fik mindst en times daglig motion med lav intensitet. Størstedelen gennemgik også mindst en times højintensiv træning om ugen ud over sportstræning. Den samlede fysiske aktivitet var i gennemsnit 16,5 timer om ugen. Ud over træning i konkurrencedisciplinerne arrangeret af den svenske brugshundeklub deltog sportshundene også i andre aktiviteter såsom træk- og næsearbejde.
     
  • Skader i forbindelse med træning og leg
    Skader opstod ikke kun under træning (25 %) og konkurrence (7 %), men også i andre miljøer, f.eks. i skoven.
     
  • Tilpasning af regler og udstyr
    Et konkret eksempel på tilpasningsmuligheder, foreslået af undersøgelsens deltagere, er at tilpasse vægten på apportbukke efter hundens kropsvægt. Lignende tilpasninger er tidligere implementeret i den svenske brugshundeklub.

Undersøgelsen, der omfattede omkring 1.600 hunde af forskellige racer, blev gennemført som en digital undersøgelse i 2024.

Læs også

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

FANTASTISK: Danmark har fået en ny verdensmester

12-05-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag sikrede Michael Eifer og Echo sig verdensmesterskabet i lydighed klasse 1 for belgiske hyrdehunde. Det er første gang nogensinde en dansker vinder et VM for belgiske hyrdehunde

Hunde reducerer stress hos studerende: Få dyrlægens gode råd til køb af hund

22-09-2020 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven har en positiv effekt på studerendes stress- og energiniveau, viser forskning. Men særligt som ung er det afgørende, at man køber den rigtige hund, der passer ind i et travlt studieliv, fastslår  dyrlæge

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

I karantæne? Sådan kommer du og din hund i bedre humør

26-03-2020 12:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er i hvert fald én i familien, som værdsætter, at visse arbejdspladser og skoler holder lukket i disse virustider – nemlig hunden. Nu hvor meget tid bruges i hjemmet, kan hundeejere benytte lejligheden til at udvikle forholdet til deres hund. Her kommer Agria Dyreforsikring med tips og råd til, hvordan du nemt kan aktivere hunden mellem de daglige gåture

Julen er farlig for hunde

11-12-2018 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

December er typisk en måned, hvor Agria Dyreforsikring ser mange skader på kæledyr. Disse skader og sygdomme kunne være undgået, hvis ejerne var mere opmærksomme på julens faldgruber. Hunde- og katteejere kan med fordel notere sig disse farer, så det ikke er deres kæledyr, som får julen ødelagt.

Er din hund teenager

13-05-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning fra Newcastle University tyder på, at hunden ligesom mennesket bliver en anelse mere trodsig, når puberteten slår ind

Crufts: Flyball kombinerer fart, præcision og holdånd

08-03-2025 08:37, af Cecilie Friis Amstrup

Har du hørt om Flyball? En tempofyldt hundesport, hvor firbenede atleter konkurrerer i en hæsblæsende stafet over spring i et forsøg på at slå modstanderholdet 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?