Sammen med sit forskerhold har Ann Essner, forsker og specialfysioterapeut i veterinærmedicin, undersøgt forskellige skader hos svenske sportshunde. Undersøgelsen, som er finansieret af Agria og SKK Forskningsfonden, har til formål at forbedre sundheden og sikkerheden for hunde.
Ifølge undersøgelsen har over 59 procent af de aktive svenske hunde på et tidspunkt lidt af en eller flere skader. Af disse skader blev 38 procent diagnosticeret af dyrlæger, dvs. at det tyder på, at flere af skaderne blev håndteret af hundeejerne selv enten alene eller med hjælp fra andre veterinærfaglige specialister.
Dette er uden tvivl noget, danske sportshunde også er udsat for og er vigtig viden for både hundeejerne, men også dyrlæger, fysioterapeuter og andre, der er i kontakt med hunde, der dyrker sport i større eller mindre grad.
– Skader på muskler, led og hud er de mest almindelige skader. Poterne, herunder trædepuderne, kløer og tæer, er de mest almindelige skadesområder, siger Ann Essner.
Ud over tåskader blev der noteret et højere antal skader lokaliseret til ryg, knæled, skulderled, hoved og uspecificerede muskelskader.
Risikofaktorer identificeret
Undersøgelsen inkluderede også deltagernes syn på, hvordan konkurrenceregler og udstyr kan forbedres for at reducere risikoen for skader hos hundene. Der var et klart ønske om, at konkurrenceelementerne og bedømmelseskriterierne skulle tilpasses hundens kropsvægt, størrelse og kapacitet.
Den evidensbaserede undersøgelse giver værdifuld indsigt i hundes fysiske aktiviteter og de mest almindelige skader og deres risikofaktorer. Den understreger også vigtigheden af at tilpasse konkurrenceforhold og træningsrutiner for at skabe et sikkert og sundt miljø for konkurrerende hunde.
Forskerholdet identificerede flere faktorer, der giver indsigt i hundes fysiske aktiviteter og de mest almindelige skader:
Undersøgelsen, der omfattede omkring 1.600 hunde af forskellige racer, blev gennemført som en digital undersøgelse i 2024.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.
Vil din hund redde dig, hvis du kommer i nød? Måske, siger nyt studie fra Argentina, også selvom hunden ikke er trænet til det
Folk med udviklingshandicap kan have svært ved at skabe sociale relationer, men ny forskning viser at hunde kan hjælpe dem med at komme i kontakt med andre mennesker
Mange bruger leg som belønning i forbindelse med træning, fordi det for nogle hunde virker bedre end en tør godbid. Ny forskning tyder dog på, at leg efter træning også har en hel anden fordel – det hjælper måske hundens hjerne til at lagre dét den lige har lært
To border collier er optaget i Guinness Rekordbog efter at have udført hele 28 tricks på et minut
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller