Sådan forebygger du nytårsangst med korrekt hundetræning

17-11-2017 08:20, af Ceva Animal Health A/S

Giv din hund indflydelse på sin egen træning, så den får øget selvtillid og bliver mere robust. Træning gør det lettere for hunden at håndtere nytårsaften og den stressede afslutning på kalenderåret, siger ekspert

Copyright Ridehesten.com
Ejerens stressniveau smitter af på hunden, så det gælder om at forholde sig rolig, når der er høje lyde.

Årets slutning er en mærkelig tid – set med hundeøjne. Vi mennesker slæber træer ind, hænger pynt, nisser og lys op, og så slutter vi af med en fest og store mængder fyrværkeri. Det er stressende for en hund, der ikke forstår konceptet. Men korrekt træning gør det lettere for menneskets bedste ven at komme gennem den hektiske tid.

– Vi kan øge hundens selvtillid og robusthed gennem træning, hvor den får indflydelse og kontrol. Belønningsbaseret træning, hvor hunden skal problemløse og deltage aktivt, gør den mere kreativ og initiativrig – den udvider sin redskabskasse. En hund, der ikke er særlig kreativ og ikke er vant til at løse problemer, går lettere i panik, siger dyrlæge Iben Meyer fra Dyreadfærdskonsulenten. Hun har en ph.d. inden for etologi, læren om dyrs adfærd.

Frygt vokser i hunden
Ifølge en undersøgelse blandt 1570 britiske hundeejere lider omkring halvdelen af alle hunde af en angst- eller frygtreaktion over for pludselige og høje lyde som fyrværkeri, torden eller skud. Lydene kan udløse forskellige grader af frygt. I de milde tilfælde vil hunden begynde at ryste eller gå uroligt rundt. Hvis frygten er større, kan hunden blive urenlig, aggressiv og højlydt, eller den kan finde på at stikke af.

– Frygt, der ikke bliver behandlet, vokser. Så ejeren skal have blik for de tidlige tegn. Forebyggelse er altid bedre end behandling. Hvis hunden stresser op, så er det bedst, hvis den kan søge væk fra november-december-virakken. Det er godt at lave en hule til hunden, hvor den er tryg, et sted den forbinder med noget positivt. Her kan man med fordel anvende godbidder, kælen, lækre tæpper og feromonbehandling med Adaptil, fortæller dyrlæge Iben Meyer.

Adaptil indeholder en syntetisk kopi af hundeferomonet DAP, der i naturlig form udskilles fra tæven, når hun har født hvalpe. Feromonet giver hunde en naturlig tryghed og følelsesmæssig stabilitet. Adaptil kan benyttes som hundehalsbånd, som spray direkte i hundens hule, eller ejeren kan opsætte en diffusor i nærheden.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at gå en lang og stimulerende tur med hunden, men før mørket falder på nytårsaften.

Gammelt råd skal smides væk
Hvis hunden alligevel farer op, når de store raketter går af, så har rådet blandt hundeejere gennem mange år lydt, at man skal ignorere hunden. Det råd er ifølge dyrlægen helt forkert.

– Det kan være meget ubehageligt for alle sociale væsner pludselig at blive ignoreret fuldstændigt. Omvendt skal man heller ikke ynke eller pylre om sin hund, for så kan hunden tolke det, som om der virkelig er noget galt. Ejeren skal reagere med rolig adfærd og ignorere fyrværkeriet. Man må gerne være tæt på og kæle for hunden, forklarer dyrlæge og ph.d. Iben Meyer.

Hvis du har en hund med angst for høje lyde, er det altid en god idé at søge professionel hjælp.

Læs også

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

Hjælp din hund sikkert igennem nytåret

15-12-2024 08:01, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Servicehunde kan hjælpe psykisk sårbare til et bedre liv

04-05-2022 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Servicehunde har i mange år været brugt til at hjælpe eksempelvis blinde eller synshæmmede, for med den rette træning kan de lette dagligdagen for ejerne og give dem en øget frihed.  Men det er ikke kun folk med fysiske handicap, der kan have gavn af en hund ved deres side; folk med psykiske problemer kan også få hjælp af en firbenet følgesvend. Brugen af denne type servicehunde bliver stadig mere udbredt, og et forskerhold fra England har derfor set nærmere på effekten af kæledyr hos personer med psykiske lidelser 

BLOG: Nytårsangst

13-12-2020 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har din hund nytårsangst, så skal du begynde allerede nu flere gange dagligt at massere disse punkter. Punkterne kan bruges ved let til moderat nytårsangst, men ved svær nytårsangst anbefaler jeg professionel zoneterapi. Se www.sanocanis.dk

Politihunden Samson reddede afkølet mand

08-01-2021 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag var en af de dage, der i den grad viser, at de mange timer, der bruges på træning af politihunde, er det hele værd

Cecilie springer ud som ringtræner

23-10-2019 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tidligere juniorhandler og blogger på hunden.dk fortsætter sit gode liv i hundeverdenen. Hun har netop færdiggjort uddannelsen som ringtræner, og tilbyder træning til andre hundemennesker

 

BLOG: Opbygning af din egen træning

23-03-2021 15:20, af John Frank Ahm

Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund

Lær tricket: at vinke

30-07-2018 14:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Zara Zachariasen har endnu engang forkælet os med en lille træningsguide til et hyggeligt hundetrick. Følgre du anvisningen kan din hund snart vinke farvel til dig i vinduet

BLOG: Derfor træner jeg

12-04-2019 15:00, af Camille Marie Saugmann Ørbæk

Camille Marie Saugmann Ørbæk har bloggen i denne uge, og hun har skrevet dette fine indlæg om træning. For hende skal træningen være sjov

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fra HUNDEN: Raceportræt af den legesyge pudel

26-07-2025 07:09, af Anne Birgitte Schilling

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Fra HUNDEN: Raceportræt af den lynhurtige whippet

24-07-2025 06:34, af Brian Ankerstjerne Hansen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den kærlige welsh corgi

25-07-2025 06:56, af Erik Faarup

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livlige petit basset griffon vendéen

21-07-2025 07:04, af Gunnar Nymann

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.