BLOG: “Det har den aldrig gjort før”

14-02-2022 14:28, af Elisabeth Schrøder

Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning

Det minder meget mere om den belønningsbaserede tilgang, som vi bruger til hundene, og jeg kan egentlig undre mig over, at jeg har været så længe om at “se lyset”.

Desværre nåede jeg kun at have den nye hest i 5 uger, før han også kom til skade i oktober, med en alvorlig seneskade, som kostede en akut tur på hestehospitalet en sen aften, hvor han blev opereret i benet. Og så beordrede dyrlægen månedsvis af boksro - som nok er et ord, der kan få det fleste hesteejere til at se lidt trætte ud. For at senen kunne få tilstrækkelig ro til at gro sammen, skulle det stakkels dyr nemlig været spærret inde i sin boks, måtte ikke komme på fold med sine venner og skulle have meget afmålt, kontrolleret motion.

Det er en ret udfordrende situation. Heste er lavet til at bevæge sig hele tiden, og have konstant interaktion med andre heste, så boksro er en noget unaturlig tilstand at placere dyret i. Især for en ung araberhest masser af energi. 

Derfor har de sidste par måneder for mig været et meget intensivt lynkursus i begreber som  dæmpende signaler, stress, trigger stacking og konfliktadfærd, i takt med at den stakkels hest blev mere og mere stresset, ulykkelig og indebrændt. Og når det er 400 kilo, som pludselig stejler og sparker, og gør enhver håndtering til en nærdødsoplevelse, kan det ikke ignoreres.

Den gode nyhed er, at jeg har få stillet skarpt på en masse adfærdskoncepter, som i den grad også er relevante i omgang og træning med hundene. 

“Trigger stacking” er et glimrende eksempel. Hvem har ikke oplevet, at en hund f.eks har gjort et udfald mod en anden hund, eller snappet efter dyrlægen, som er blevet fulgt op af ordene “Det har den aldrig gjort før?!?” Det har jeg i hvert fald, både med egne og andres hunde, og ofte er man hurtig på aftrækkeren til at dømme hunden “aggressiv” eller “uforudsigelig”. Mange hunde er sikkert blevet aflivet på den konto.

Alle dyr har en tærskel på deres “stress-skala”. Når tærsklen overskrides, er hunden “udenfor pædagogisk rækkevidde” - det vil sige, at den er i sine instinkters vold, ikke modtagelig over for instrukser eller indlæring, og yderligere stimuli vil udløse en “flugt, frys eller kæmp”-reaktion. Om tærsklen ligger højt eller lavt, er nok i nogen grad bestemt af race, individuel personlighed og træning. 

Mange ting udløser varierende mængder af stress hos vores hunde - det kan være fremmede hunde, nye steder, blæsevejr der får ting til at blafre, pludselige lyde, fremmede dufte, at blive adskilt fra sine mennesker eller sin hundeflok, og selvfølgelig også ting som smerte. For en sund og rask, velsocialiseret hund i god mental balance vil enkelte af disse stimuli ikke være nok til at nå den kritiske stress-tærskel.

Men bliver man ved med at fylde stress-bolde i kurven, kan en relativt lille stimuli pludselig vælte læsset og udløse en kraftig reaktion. I hestens tilfælde var der pga. indespærringen næsten konstant fyldt op i stress-kurven, og selv ganske små ting kunne få ham til at reagere med meget voldsom (og farlig) konfliktadfærd. 

 

Copyright Ridehesten.com

 

Der opstod også et klassisk eksempel med Vixen i søndags, hvor jeg var på hundeudstilling med hende. Vixen er lidt en corona-hund, hvor den første del af hendes liv var præget af omfattende nedlukning i samfundet, og det har helt sikkert haltet lidt med at få hende socialiseret og miljøtrænet tilstrækkeligt. Efterfølgende har livet ræset afsted med bondegårdsrenovering og nyt job, og Vixen har meget af tiden bare været gårdhund derhjemme. Det blev tydeligt da hun blev udstillet et par gange i sommeren 2021, hvor hun var lidt utryg ved at være afsted et fremmed sted med mange fremmede hunde, mennesker og en nærgående dommer. 

Efterfølgende har jeg arbejdet målrettet med hende, og kommet rigtig langt, men da jeg tog hende ud af bilen på parkeringspladsen i søndags, var hun igen noget ude af sin komfortzone. Hun var ikke spor selvsikker i sin fremtoning, ville ikke hilse på en af vores hvalpekøbere på parkeringspladsen, og brillerede så til sidst ved at gøre udfald imod en hvalp i døren på vej ind til hallen.

Tidligere ville jeg nok være blevet meget pinligt berørt over det, og sat spørgsmålstegn ved min hunds temperament og det kunne meget vel have påvirket humøret resten af dagen. Havde hun mødt hvalpen i vante omgivelser, havde det ikke udløst en overskridelse af hendes kritiske tærskel. Det er ren “fejl 40”, at jeg har været lidt på bagkant med miljøtræningen, og selvom situationen var uhensigtsmæssig, giver det ro i maven at kende forklaringen. 

Hun tøede i øvrigt hurtigt op, da vi kom ind i hallen. Kyssede alle, der ville kysses, legede med sin bror og klarede bedømmelsen super fint. Faktisk så fint, at hun blev bedst i racen med den flotteste kritik, jeg nogensinde har fået på en hund.

 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Scratchboard - En åbenbaring

23-02-2021 15:23, af Elisabeth Schrøder

En åbenbaring er måske et stort ord, men ikke desto mindre har det her lille påfund fuldstændigt revolutioneret mit hundehold, så derfor tager jeg - igen - lige en afstikker fra det jagtrelaterede indhold

BLOG: Vixens anden markprøve

22-05-2021 09:01, af Elisabeth Schrøder

Allerede dagen efter Vixens første markprøve var vi afsted igen - På den ene side med lidt mere ro i maven, da hun jo allerede havde en præmiering i bagagen, men også på samme tid lidt mere på udebane, da vi nu skulle dømmes af en dommer, som jeg ikke kendte i forvejen, og knapt så mange kendte ansigter blandt de andre deltagere

BLOG: Jagtsæsonen er slut

21-02-2021 09:03, af Elisabeth Schrøder

1. Februar er en trist dag for sådan nogle som os, for den markerer slutningen på jagtsæsonen, da jagttiderne på de fleste typer vildt udløber.  Hvad skal vi dog nu få alle vores weekender til at gå med? Mon ikke vi finder en løsning på dét problem. Men indtil videre er lidt velfortjent afslapning vel også i orden

BLOG: Jagt i juletræerne

28-10-2020 12:06, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger Sansa, har hun fået et nyt yndlingssted i hele verden

BLOG: Historien om det første kuld - Parringen

27-12-2020 09:33, af Elisabeth Schrøder

22. december 2020 fyldte Vixen 1 år. Jeg har altid syntes at det er hyggeligt, at markere hundenes fødselsdag med et lille foto på facebook, en hilsen fra opdrætteren og sådan noget, men det er selvfølgelig ekstra særligt, når det er ens første, “hjemmelavede” hund

BLOG: Panik før prøverne

12-03-2021 12:48, af Elisabeth Schrøder

Her er første del i en lille blogserie om de markprøver, der både er prøvelser og stor fornøjelse

BLOG: Markprøvedebut over alle forventninger

06-04-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vixen leverede både underholdning og højt niveau ved sin debut på markprøverne 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.