BLOG: Vixens første jagt

23-12-2020 09:57, af Elisabeth Schrøder

Sidste weekend, lige et par dage før hendes 1 års fødselsdag, var Vixen lidt med på jagt for første gang

Copyright Ridehesten.com



Det var egentlig meningen, at en hunde-veninde og jeg bare skulle krudte hunde af og træne lidt reviering (de stående hundes frie søg i marken). Jeg er så småt begyndt at træne lidt markarbejde med Vixen, i håbet om at deltage i et par prøver til foråret, hvis corona-situationen ellers tillader det. Vixen viser masser af fart, power og jagtlyst, men når jeg har hende ude sammen med Sansa, har hun meget tendens til at “hale-søge” og bare fræse i hælene på sin mor. Vi skal have hende til at forstå, at hun altså er på arbejde, og at det ikke er tid til at lege lige nu.

Så min tanke har været at prøve at give hende nogle trænings-slip i marken sammen med nogle andre, voksne hunde, som enten ignorerer hendes forsøg på leg bedre end Sansa gør, eller måske endda siger fra overfor hende - på en afmålt måde, så hun forstår det, men ikke bliver alt for trykket. 

En af vores gode hunde-kammerater er Gin, som er en drentsche patrijshond - en stående jagthunderace fra Holland, som ikke er så udbredt i Danmark. Han er god som dagen er lang, og de kender hinanden, så det virkede som en god idé at træne lidt markfræs med ham på vores jagtterræn.

Udover åben mark, er der en lille remise på vores jagtterræn, med træer, buske og et lille vandhul. Vi lejer primært jagtterrænet for at have et sted at tage hen og lufte eller træne hunde, men engang imellem har der siddet en fasan i remisen. Så vi aftalte, at Allan ville tage haglbøssen med og at vi også skulle søge remisen af.

Der er mange meninger om hvornår man skal begynde at tage en unghund med på jagt. I den ene ende af spektret er der det segment af jægere, som mener at den skal med på jagt så hurtigt som muligt, efter filosofien “learn by doing”. Og så er der “control freaks’ne”, som helst ikke vil overlade for meget til tilfældighederne i arbejdet med den unge, letpåvirkelige hund, og som gerne vil forberede den mest muligt under kontrollerede rammer inden man bevæger sig ud i den virkelige verden.

Jeg hører nok mest til i “control freak”-gruppen, selvom jeg er helt med på, at en rigtig jagt er en meget dynamisk situation, som man aldrig vil kunne forberede hunden 100% på under kunstige rammer. Jeg mener dog at man skal træne og kvalitetssikre de forskellige grundegenskaber så meget som muligt, før man kaster sin hund ud i alt for udfordrende opgaver. En rigtig jagt kan potentielt være en rigtigt stressende oplevelse for en ung hund, og den kan risikere at blive helt overtændt, hvis der f.eks er rigtigt meget vildt. Eller den kan få et kæmpe adrenalin-kick, som er svært efterfølgende at “slette fra harddisken” af at forfølge et rådyr ud over markerne. Derfor har jeg ikke haft travlt med at få Vixen med på rigtig jagt. 

Men nu ved jeg, at indkaldssignalet på fløjten efterhånden sidder der rimeligt godt, så jeg ville nok være i stand til at holde hende indenfor markskellet. Og vores jagtterræn er ikke ligefrem  overrendt med vildt, så fristelserne står ikke i kø. Faktisk skulle der nok lidt held til, hvis vi skulle se så meget som én eneste fasan. Samtidigt var selskabet i top - Folk der kender hinanden godt, og som godt kan rumme hvis hundearbejdet måske ikke sidder helt i skabet. Så derfor var der faktisk alle forudsætninger for, at det her kunne blive en rigtig god, første jagtoplevelse for Vixen.


Copyright Ridehesten.com Allan stillede sig klar med bøssen på den ene side af remisen, imens vi hundeførere gik om på den modsatte side og slap hundene. Gin er ikke en specielt rutineret jagthund, men han bliver til gengæld trænet og ført virkeligt fint, så han klarede sin del af opgaven til UG. Han gik med det samme i gang med at gennemsøge krattet og Vixen - tjah - hun rendte lige i halen på ham hele tiden, og fattede vist ikke så meget af hvad opgaven gik ud på. I det tætte buskads var det ikke altid til at se hundene, men man kunne for det meste høre dem, når de tromlede gennem bevoksningen. 

Et øjeblik blev der stille derinde, og så kom der en fasankok på vingerne. Om nogle af hundene havde stand for den, nåede vi ikke at se så meget af, men det kunne godt være - det passede i hvert fald med vindretningen. Allan skød, ramte og fasanen faldt ned - lige direkte ned i det lille vandhul. 

Ingen problem for Gin, som udover at være en meget flot fyr, også er en rigtig vandhund! Så han sprang prompte ud i vandet og svømmede ud efter fasanen, der stadig sprællede. Vixen, til gengæld, har ikke helt fundet sin vandpassion frem endnu. Hun var meget interesseret i fasanen, men blev altså stående i vandkanten og var helt sikkert parat til at prøve at stjæle den fra Gin. Men det fik hun altså ikke lov til. Når han nu lavede sådan en fin apportering, skulle den ikke ødelægges af hende, så jeg fik hende fisket op og taget i snor inden han kom helt ind til bredden. Både hund og fasan smurt ind i mørkt pludder-vand og andemad. Rigtig lækkert!

Selvom Vixen egentlig bare løb lidt tilfældigt rundt, var det alligevel en rigtig god oplevelse - Nu har hun fået endnu mere erfaring for, at der kan gemme sig vildt, hvis man leder efter det. Hun er blevet udsat for lyden af en rigtig haglbøsse, ikke bare signalpistolen som vi træner med, og sagde ikke noget til det. Tværtimod har hun forhåbentligt koblet lyden til, at der falder en spændende fugl ned. Så alt i alt nogle rigtig gode tilføjelser til hendes uddannelse til jagthund. 


Bagefter stod den på det markfræs, som vi egentlig var kommet for. Gin gjorde sit bedste for at ignorere vizsla-monsteret, som mest bare havde leg på hjernen, men der var dog øjeblikke, hvor hun løb lidt mere selvstændigt. Jeg tror at vi må prøve igen en anden dag, med en anden hund som kan fortælle hende lidt mere tydeligt, at vi altså ikke skal lege nu! Sideløbende vil jeg prøve at have hende ude i nogle slip alene, hvor hun ikke skal forholde sig til en anden hund. Så må tiden vise hvad der virker bedst.

Til aften stod menuen i øvrigt på fasanburger.

Copyright Ridehesten.com

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Markprøvedebut over alle forventninger

06-04-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vixen leverede både underholdning og højt niveau ved sin debut på markprøverne 

BLOG: At bygge et vizsla-paradis

15-07-2021 09:58, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger vores vizslaer, er der denne sommer en alvorlig mangel på aften-markfræs, vandapporteringstræning og strandture med tennisbolden. Den er faktisk helt gal. Nogen burde melde os for brud på de basale jagthunderettigheder.
Men mon ikke vi bliver tilgivet på et tidspunkt. Vi er nemlig i gang med at istandsætte en landejendom, som selvfølgelig først og fremmest skal blive et rart hjem for os og hundene, men hvor vi også planlægger dele af ombygningen specifikt med henblik på at hundeholdet skal fungere bedre i hverdagen, og give os nogle af de træningsmuligheder, som vi ellers normalt må køre langt efter.

BLOG: Scratchboard - En åbenbaring

23-02-2021 15:23, af Elisabeth Schrøder

En åbenbaring er måske et stort ord, men ikke desto mindre har det her lille påfund fuldstændigt revolutioneret mit hundehold, så derfor tager jeg - igen - lige en afstikker fra det jagtrelaterede indhold

BLOG: Jagtsæsonen er slut

21-02-2021 09:03, af Elisabeth Schrøder

1. Februar er en trist dag for sådan nogle som os, for den markerer slutningen på jagtsæsonen, da jagttiderne på de fleste typer vildt udløber.  Hvad skal vi dog nu få alle vores weekender til at gå med? Mon ikke vi finder en løsning på dét problem. Men indtil videre er lidt velfortjent afslapning vel også i orden

BLOG: Panik før prøverne

12-03-2021 12:48, af Elisabeth Schrøder

Her er første del i en lille blogserie om de markprøver, der både er prøvelser og stor fornøjelse

BLOG: Historien om det første kuld - Parringen

27-12-2020 09:33, af Elisabeth Schrøder

22. december 2020 fyldte Vixen 1 år. Jeg har altid syntes at det er hyggeligt, at markere hundenes fødselsdag med et lille foto på facebook, en hilsen fra opdrætteren og sådan noget, men det er selvfølgelig ekstra særligt, når det er ens første, “hjemmelavede” hund

BLOG: “Det har den aldrig gjort før”

14-02-2022 14:28, af Elisabeth Schrøder

Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.