BLOG: Jagt i juletræerne

28-10-2020 12:06, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger Sansa, har hun fået et nyt yndlingssted i hele verden

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Udover Allans og mit eget jagtområde, som mest består af åben mark, går vi i år også på jagt på et andet terræn, som består af seks hektar juletræsplantage. Vi deler jagten med to andre jægere.


Den ene tredjedel af jagtterrænet består af grantræer, som vel i virkeligheden er blevet for store til at være juletræer længere, for man går i høj, tæt granskov uden ret meget udsyn. Til gengæld er der en kæmpe mangfoldighed af svampe i skovbunden, og ind i mellem tager jeg mig selv i at gå og kigge efter spisesvampe, i stedet for at fokusere på jagten. Men der kan jo være flere måder at få noget spiseligt med hjem fra jagt på :-)

På denne jagt brugte vi hundene som drivende hunde, der bare skulle løbe på kryds og tværs i skoven, lave mest muligt larm og drive vildtet hen imod jægerne, som stod og ventede nede hvor de høje træer slutter. Det var lettere sagt end gjort, da der nok var lidt for få hunde til opgaven, og da vildtet ikke altid løber eller flyver i den retning, man havde tænkt sig. Men det er jo med til at gøre jagten til en spændende sport, hvor succes ikke er givet på forhånd.

Igen arbejdede Sansa rigtigt godt. Hun har tidligere været lidt sart i forhold til at gå ind i tæt krat, men hun piskede lystigt i gennem den tætte underskov, lavede store tiger-spring henover grene og stubbe og var helt tydeligt lidt tændt af “vildt i næsen”. Hun var i dagens anledning iført en orange vest, som både beskytter lidt imod tornekrat og brændenælder, men som også gør hende tydelig at se for jægerne. Hvert år sker der ulykkeligvis uheld, hvor en jagthund bliver skudt, og jeg er ret bevidst om, at vores hunderace i farten kan ligne et rådyr i sommerpels. Så derfor skal hun bare have vest på til en opgave som denne.

Desuden havde hun en bjælde på, så vi alle sammen kunne høre nogenlunde hvor hun befandt sig. Det virker rigtigt godt så længe hunden bevæger sig, men de gange hun tog stand midt mellem de tætte juletræer, var hun faktisk rigtig svær at finde, hvis man ikke havde helt styr på, hvor man havde hørt hende sidst. Det er nok en af grundene til, at GPS-halsbånd er ret brugt, især i vores nabolande, men det virker også lidt som over-kill på sølle seks hektar.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto



Vi var næsten helt henne ved jægerne, da hun kortvarigt tog stand et par meter foran mig, og jeg kunne se fasankokken fise afsted i det høje græs mellem træerne. For at maksimere jægernes chance råbte jeg “Fasan!” inden jeg gav Sansa kommando til at gå frem og rejse fasanen. Fasanen kom på vingerne med sin karakteristiske skræppen, og må have fløjet lige hen over hovedet på én af jægerne, men ramt blev den altså ikke. Æv!

Et øjeblik efter fik den anden hund, lidt tilfældigt, en fasanhøne på vingerne, som det til gengæld lykkedes den ene jæger at ramme. Jeg havde rigtigt gerne set, at Sansa fik en apportering som belønning for hendes fine arbejde i skoven, men før vi så os om, knaldapporterede den anden hund - det vil sige, den apporterede spontant uden at have fået besked på det. Nå, det var der ikke noget at gøre ved, og vi fortsatte jagten, nu ude i de lavere juletræer, hvor der var bedre udsyn. Der kom endnu et par fasaner på vingerne, men igen skulle jægerne vist have pudset brillerne. Vi så også et par rådyr - faktisk var jeg næsten ved at træde på det ene, men de løb den forkerte vej, så jægerne fik ikke mulighed for at skyde til dem. Det var anden gang, vi mødte rådyr på netop denne del af terrænet, så næste gang vil vi måske prøve en anden taktik.

Så det blev til hele én fasan på paraden, og efterfølgende en fin opvisning af 3-4 havørne, som drev rundt på de opadgående luftstrømme over os. For mig handler jagt mest om godt samarbejde med hunden og spændende naturoplevelser, og i mindre grad om at der bliver skudt en hel masse. Selvfølgelig kunne det være fedt, at prøve at komme på jagt, hvor der er lidt mere “action” for hundene, men samtidigt har jeg også et princip med, at jeg kun går på jagt med jægere, som jeg kender og stoler på vil opføre sig fornuftigt.

Vixen er nu 10 måneder gammel, og mange jægere havde sikkert forlængst taget hende med på jagt. Det synes jeg overhovedet ikke, at hun er klar til. Og det er ikke fordi, at hun ikke er så langt i sin træning som andre unghunde, men alene fordi man kan ødelægge virkeligt meget, hvis man tager dem med for tidligt. Stop- og indkaldsfløjten skal sidde 200% lige i skabet, for den mister lynhurtigt sin værdi, hvis man får brugt den for mange gange, hvor hunden ikke lystrer. Så det træner vi pt. rigtigt meget i mere og mere udfordrende miljøer, men endnu ikke steder, hvor der er stor sandsynlighed for, at der pludselig kommer et spændende rådyr buldrende ud af skoven. Det ville være helt naturligt, hvis en ung, tændt hund ikke kan modstå sådan en fristelse, så jeg prøver at styre hvilke stimuli hun bliver udsat for hvornår.

Desuden er det synd, at udsætte en ung hund for opgaver der er større, end den kan rumme. Én ting er opstillede apporteringsøvelser, men det er noget helt andet at skulle apportere et stykke vildt, der måske stadig spræller lidt, i et svært terræn med brombær og dybt mudder. Derfor “skynder vi os langsomt”. Vi skal jo ikke rigtigt nå noget, da vi har Sansa til at løse opgaverne.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto



Lige for tiden øver vi også meget stand og ro i opflugt. Vi bor lige ved et gods, som sætter tusindvis af fasaner ud hvert år, og vi møder som regel et par stykker på vores morgenture i skoven. Da det er påbudt at have hund i snor, får Vixen helt automatisk aldrig mulighed for at jagte fasanerne, når de letter, så det er også en fin grundegenskab at få på plads. Så er hundene også dejligt trætte og velstimulerede til at slappe af resten af dagen, imens jeg går på hjemmekontoret.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: “Det har den aldrig gjort før”

14-02-2022 14:28, af Elisabeth Schrøder

Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning

BLOG: Historien om det første kuld - Parringen

27-12-2020 09:33, af Elisabeth Schrøder

22. december 2020 fyldte Vixen 1 år. Jeg har altid syntes at det er hyggeligt, at markere hundenes fødselsdag med et lille foto på facebook, en hilsen fra opdrætteren og sådan noget, men det er selvfølgelig ekstra særligt, når det er ens første, “hjemmelavede” hund

BLOG: Jagtsæsonen er slut

21-02-2021 09:03, af Elisabeth Schrøder

1. Februar er en trist dag for sådan nogle som os, for den markerer slutningen på jagtsæsonen, da jagttiderne på de fleste typer vildt udløber.  Hvad skal vi dog nu få alle vores weekender til at gå med? Mon ikke vi finder en løsning på dét problem. Men indtil videre er lidt velfortjent afslapning vel også i orden

BLOG: Vixens første jagt

23-12-2020 09:57, af Elisabeth Schrøder

Sidste weekend, lige et par dage før hendes 1 års fødselsdag, var Vixen lidt med på jagt for første gang

BLOG: Panik før prøverne

12-03-2021 12:48, af Elisabeth Schrøder

Her er første del i en lille blogserie om de markprøver, der både er prøvelser og stor fornøjelse

BLOG: At bygge et vizsla-paradis

15-07-2021 09:58, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger vores vizslaer, er der denne sommer en alvorlig mangel på aften-markfræs, vandapporteringstræning og strandture med tennisbolden. Den er faktisk helt gal. Nogen burde melde os for brud på de basale jagthunderettigheder.
Men mon ikke vi bliver tilgivet på et tidspunkt. Vi er nemlig i gang med at istandsætte en landejendom, som selvfølgelig først og fremmest skal blive et rart hjem for os og hundene, men hvor vi også planlægger dele af ombygningen specifikt med henblik på at hundeholdet skal fungere bedre i hverdagen, og give os nogle af de træningsmuligheder, som vi ellers normalt må køre langt efter.

BLOG: Markprøvedebut over alle forventninger

06-04-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vixen leverede både underholdning og højt niveau ved sin debut på markprøverne 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.