Det var en bidende kold morgen, hvor der havde været nattefrost, og humøret var højt blandt de fremmødte prøvedeltagere. Efter en lang vinter med omfattende nedlukning af samfundet, var det faktisk også rigtigt dejligt at se nogle flere mennesker igen og lave noget, der føltes lidt normalt.
Ikke desto mindre blev sommerfuglene ved med at flagre rundt i maven op til Vixens første slip i marken. I modsætning til mor-Sansa er Vixen heldigvis mindre følsom i forhold til at blive påvirket af mine nerver, og det var nok meget godt!
Den første del af slippet var på en græsmark. Det kan være meget godt til lige at komme i gang med søget i et terræn, hvor chancen for fugle måske er lidt mindre. Kort efter skulle vi dog over en grøft, og ind på vinterraps. Vixen startede lidt uheldigt med at suse efter makkerhunden, som gjorde alt for at ignorere hende og passe sit arbejde, og der gik et par minutter før hun koblede sig fri og begyndte at søge selvstændigt i marken i stedet for. Det er ikke en stor forbrydelse så længe man stadig er i unghundeklasse, men det er noget, som man helst skal få vænnet sin hund af med - Den skal fokusere på at gå på jagt og ikke pjatte med makkerhunden.
Så gik det ellers meget godt - lige indtil Vixen løb på et elektrisk hegn i den ene side af marken, hvor der var en hestefold. Efter det blev hendes søg i marken (forståeligt nok) lidt mere forsigtigt, og der gik lidt før hun fik arbejdet sig op igen. Desværre var der ingen fugle i det første slip.
Andet slip var på endnu en rapsmark. Indtil da havde der ikke været så meget gang i fuglene, men nu begyndte vejret at blive lidt bedre og mere “agerhønevenligt”. Heldigvis kom vi lidt bedre fra start denne gang. Vixen gik hurtigere i gang med at søge rigtigt i marken i stedet for at chikanere makkerhunden. På et tidspunkt var det faktisk lige omvendt - Makkerhunden kom buldrende over i hovedet på hende, og selvom den vist ikke var grov, blev Vixen alligevel lidt trykket af den, og fik igen en dum afbrydelse i sit flow. Hun kom dog hurtigt i gang igen, og kom ud i nogle store, fine slag, som fuldt levede op til mine egne forventninger.
Midt i slipper blev makkerhunden skiftet ud. Det gav endnu et stop, imens vi ventede på den nye makker, men sådan er gamet. Da vi kom i gang igen, begyndte Vixen ret hurtigt at søge mere offensivt frem i terrænet - Hun lod til at have noget fært i næsen, så jeg lod hende løbe. Pludselig tog hun stand, og jeg skyndte mig at give tegn til dommeren, som fulgte med mig op til Vixen. Da vi nærmede os, løftede han sin signalpistol - Det er tegn til at situationen er “jagtbar” og hunden må rejse fuglen. Med jagtbar menes, at hvis dommeren havde været skytte på en “rigtig” jagt, ville han være indenfor en afstand, hvor det ville give mening at skyde til fuglen.
Jeg siger “JA!” til Vixen som kommando til, at hun må bryde standen og rejse fuglen - hvilket hun øjeblikkeligt gør. Et par agerhøns kommer på vingerne og flyver derfra imens skuddet fra pistolen lyder bag os. Og Vixen følger efter. Laaaangt efter. Ud over resten af rapsmarken, over en lille landevej, ind på den næste mark og om bag en gård. Hun er helt immun over for fløjten, men det havde jeg jo nok lidt på fornemmelsen efter de erfaringer vi gjorde os til træning tidligere på ugen. I unghundeklassen må hunden heldigvis godt prelle (forfølge) vildt uden at det automatisk er “farvel og tak for i dag”, men dommerne kan have lidt forskellige meninger om, hvornår det koster en grad i præmieringen.
Bedømmelsen er ovre, og Vixen dukker ret hurtigt op igen og er på vej tilbage imod mig, da hun pludselig slår rundt og tager en ny stand. Jeg kigger lidt forvirret på dommeren, for vi er jo egentligt færdige, men det har Vixen så en anden mening om! Jeg lister op imod hende i håbet om at jeg kan nå at tage hende i halsbåndet og trække hende af standen, så en anden hund måske kan få muligheden, men hønsene letter desværre af sig selv inden jeg kommer tæt nok på… og så tager Vixen da lige turen EN GANG TIL! Nå, point for underholdningsværdien, om ikke andet!
Vixen og jeg trasker tilbage til bilerne og de andre deltagere, og jeg ved ikke om jeg skal grine eller græde efter det show. Men det var en jagtbar situation, og dommeren affyrede skud, så “et eller andet” får vi jo nok med hjem.
Selvom Vixen egentlig er færdigbedømt, er hun senere ude som “blind makker” for en anden ung vizsla, der stadig ikke har haft chance for fugl. Jeg bliver bedt om at holde søget “defensivt”, for at give den anden hund de bedste muligheder. “Øøøh jo, det er nok lettere sagt end gjort, hvis Vixen får noget spændende i næsen!”, tænker jeg for mig selv. Men vi kommer dog igennem slippet uden at sabotere noget for den anden hund.
Vixen endte med at få en 2. præmie for dagens præstation. Det til tider lidt smalle søg, især i første slip, og den lange løbetur efter agerhønsene trak lidt ned, men jeg var stadig himmelhenrykt over vores debut! At komme hjem fra sin første markprøve med en præmiering, og så endda mindre end en uge efter Vixen første gang havde stand for vilde agerhøns, er altså slet ikke så tosset… for at sige det på jysk!
Med 2. præmien havde Vixen allerede overgået sin mor, og forventningspresset var således taget helt af med yderligere to markprøver og en unghundetest i kalenderen.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Hvis man spørger Sansa, har hun fået et nyt yndlingssted i hele verden
En åbenbaring er måske et stort ord, men ikke desto mindre har det her lille påfund fuldstændigt revolutioneret mit hundehold, så derfor tager jeg - igen - lige en afstikker fra det jagtrelaterede indhold
1. Februar er en trist dag for sådan nogle som os, for den markerer slutningen på jagtsæsonen, da jagttiderne på de fleste typer vildt udløber. Hvad skal vi dog nu få alle vores weekender til at gå med? Mon ikke vi finder en løsning på dét problem. Men indtil videre er lidt velfortjent afslapning vel også i orden
22. december 2020 fyldte Vixen 1 år. Jeg har altid syntes at det er hyggeligt, at markere hundenes fødselsdag med et lille foto på facebook, en hilsen fra opdrætteren og sådan noget, men det er selvfølgelig ekstra særligt, når det er ens første, “hjemmelavede” hund
Hvis man spørger vores vizslaer, er der denne sommer en alvorlig mangel på aften-markfræs, vandapporteringstræning og strandture med tennisbolden. Den er faktisk helt gal. Nogen burde melde os for brud på de basale jagthunderettigheder.
Men mon ikke vi bliver tilgivet på et tidspunkt. Vi er nemlig i gang med at istandsætte en landejendom, som selvfølgelig først og fremmest skal blive et rart hjem for os og hundene, men hvor vi også planlægger dele af ombygningen specifikt med henblik på at hundeholdet skal fungere bedre i hverdagen, og give os nogle af de træningsmuligheder, som vi ellers normalt må køre langt efter.
Her er første del i en lille blogserie om de markprøver, der både er prøvelser og stor fornøjelse
Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.