BLOG: Scratchboard - En åbenbaring

23-02-2021 15:23, af Elisabeth Schrøder

En åbenbaring er måske et stort ord, men ikke desto mindre har det her lille påfund fuldstændigt revolutioneret mit hundehold, så derfor tager jeg - igen - lige en afstikker fra det jagtrelaterede indhold

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Negleklipning er min evige, dårlige samvittighed. Og jeg ved, at jeg ikke er den eneste. For mange hundeejere er der et stort problem, enten fordi man har en hund, der ikke vil samarbejde, fordi man er usikker på hvor man skal klippe eller en kombination af begge dele. For mange ender det med, at det kun bliver gjort, når man alligevel er forbi dyrlægen.

Helt så slemt er det ikke hjemme hos os, men det bliver helt klart gjort for sjældent, og da vi mest går tur på forholdsvis bløde marker og skovstier, bliver neglene ikke slidt tilstrækkeligt af dem selv, som hvis man f.eks bor i byen og går lange ture med sin hund på beton og asfalt.

For lange negle øger risikoen for, at neglene brækker eller flækker, hvilket kan være ubehageligt og smertefuldt for hunden. Derudover kan for lange negle på sigt påvirke hvordan hunden bevæger sig og kan forhindre den i at bruge sin krop på en sund og korrekt måde. 

Vores to gamle beagler er forholdsvis nemme at klippe klør på, da kløerne er hvide og gennemsigtige, så man tydeligt kan se hvor blodkarret begynder. Samtidigt er de relativt nemme at bestikke med godbidder.

Vizslaerne har mindre krumme kløer, og så er de mørke, så dem har jeg været mere forsigtig med at klippe. Jeg tør simpelthen ikke klippe lige så langt som dyrlægen gør, selvom jeg har prøvet at sætte mig lidt ind i hundenegles anatomiske opbygning, og hvad man skal kigge efter. Da Vixen og hendes søskende var små, lå jeg kontant “med numsen i vejret” i hvalpegården og klippede de lynhurtigt voksende hvalpenegle med en “3-i-1’er” og senere en katte-neglesaks. Både fordi det var nødvendigt, men også for at vænne de små banditter til at få klippet negle. Det gik også meget godt, men alligevel har Vixen og en af hendes brødre alligevel besluttet, at det der negleklipning, dét gider de ikke mere! Og så er en vizsla altså bare en større hund at tumle med, end en beagle!

En dag dukkede der en post op på Instagram om, at kuldbror-Dexter’s mor havde lavet et såkaldt scratchboard og lært Dexter selv at file sine klør på det.

Der var faktisk en klokke, der ringede. For et par år siden meldte jeg mig ind i en amerikansk facebook-gruppe, som udelukkende handlede om “nail maintenance”, altså neglevedligehold hos hunde. Gruppen havde 10.000-vis af medlemmer (man tror det er løgn!), og handlede meget om skånsom, gradvis tilvænning af hunde til neglepleje. I gruppen var det meget brugt at bruge elektriske slibeværktøjer som alternativ til den traditionelle neglesaks. Sådan én købte jeg til Sansa, men det blev aldrig et hit. Set i bakspejlet greb jeg det heller ikke rigtigt an. I gruppen var der også en del indlæg om “scratchboards”, som hundene selv filede deres negle på. På det tidspunkt havde jeg ikke selv fået klikkertræningen helt ind under huden endnu, så jeg overså fuldstændigt det kæmpe potentiale der lå i lige præcis dén løsning…

I udlandet findes der scratchboards, som kan købes færdige, men man behøver altså ikke være den store håndværker for at lave et selv. Det er bare en plade, som man limer et ark sandpapir på. Vi bruger korn 120 - I starten syntes jeg, at det ikke var groft nok, men når først hunden har forstået opgaven, så går det hurtigt, så 120 er fint.

Hvis hunden allerede er fortrolig med klikkertræning og shaping, er adfærden lynhurtig at indlære. Man kan også godt undvære klikker, men så skal man have et tydeligt “belønningsord”, som hunden kender og hvor man er præcis med timingen. Alternativt skal man bruge et par træningssessioner på at give hunden forståelse for klikkeren. Det tog vel tre-fire træningssessioner á tre minutter, så var vores vizslaer med på legen.

Fremgangsmåden med træningen er helt traditionel shaping, hvor man klikker og belønner for adfærd der er tættere og tættere på den “færdige” adfærd. Det vil sige i starten klikker og belønner man hunden for bare at vise den mindste interesse for scratchboardet, og så øger man gradvist kriteriet for hvornår man klikker:

  • Vær klar med klikker og godbidder når du starter træningen, og læg først scratchboarded fladt på gulvet.
  • Klik og beløn hunden for at kigge på eller snuse til boardet.
  • Klik og beløn dernæst for at hunden sætter en eller begge poter på boardet.
  • Hvis hunden bare bliver stående på boardet, så “nulstil” eventuelt øvelsen med at kaste godbidden på gulvet et stykke væk, så hunden får mulighed for at komme tilbage og igen sætte en pote på boardet. 
  • Når hunden har forstået, at det at træde op på boardet udløser belønningen, stilles boardet efterhånden op på skrå. Den skrå vinkel udløser automatisk, at hunden “stikker kløerne frem” og kradser, så det kun er kløerne (og ikke trædepuderne), der kommer i kontakt med sandpapiret. 

Hold løbende øje med, at trædepuderne ikke slides, og eksperimentér eventuelt med hvad det er for en vinkel, der virker bedst for din hund. Hold også øje med, at hunden ikke filer neglene til blods - Ivrige hunde, der er meget motiverede af klikkertræningen, kan hurtigt få slebet meget af!

Både Dexter og vores egne vizslaer har en tendens til at bruge den ene pote mere end den anden, så neglene ikke slibes lige meget. Hvis det er et problem, så brug et stykke tid på at træne en “skift pote” kommando. Brug eventuelt bagsiden af scratchboardet, uden sandpapir, under indlæringen. På videoen herunder, hvor jeg træner med Vixen, er vi ikke nået så langt endnu, men jeg holder igen med klikket for at få hende til at skifte pote.

 

Og ja, men kan også lære hunden at file kløerne på bagpoterne - Det kræver, at hunden først trænes i at stille forpoterne op på noget. Mange kender måske allerede “baljeøvelsen”, som efterhånden er udbredt til hvalpetræning. Efterfølgende placeres boardet under hunden, og hunden får klik+belønning for at gøre “noget” med bagpoterne, og efterhånden klikkes der kun for noget der er tættere og tættere på egentlig skraben med bagpoterne. Der findes en del Youtube videoer med det.

Jeg er helt forbavset over hvor nemt vi har vendt “negleklipningsovergrebet” til en sjov leg, som vizslaerne deltager i med stor entusiasme. Og jeg bilder mig endda ind, at Sansa nu har mindre tendens til at gå i pasgang, end før. Det skulle vi have begyndt på for længe siden! Så tippet er hermed givet videre.

Dog en løftet pegefinger - I den amerikanske facebook-gruppe er der eksempler på, at hunde-manicuren kammer helt over. For nogle går der sport i at få så korte negle som muligt på deres hunde, til et punkt hvor det bliver helt ekstremt, og hvor man selv på korthårede hunde faktisk næsten ikke kan se neglene mere. Ved hyppig klipning/slibning vil blodkarret efterhånden trække sig lidt tilbage, og det er jo en fordel hvis man har en hund, som har fået ekstremt lange negle, hvor blodkarret er fulgt med ud. En tommelfingerregel siger, at kløerne har en passende længde, når man ikke længere kan høre dem, når hunden går på et hårdt gulv, men jeg tænker at der kan være individuelle forskelle i kløernes “facon”, så brug jeres sunde fornuft, og spørg eventuelt dyrlægen til råds. En stående jagthund som en vizsla, hvis funktion er at galoppere i det åbne terræn, skal have klør af en passende længde for at sikre godt greb i underlaget - ligesom dupperne på en fodboldstøvle!

 

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Markprøvedebut over alle forventninger

06-04-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vixen leverede både underholdning og højt niveau ved sin debut på markprøverne 

BLOG: Panik før prøverne

12-03-2021 12:48, af Elisabeth Schrøder

Her er første del i en lille blogserie om de markprøver, der både er prøvelser og stor fornøjelse

BLOG: Jagtsæsonen er slut

21-02-2021 09:03, af Elisabeth Schrøder

1. Februar er en trist dag for sådan nogle som os, for den markerer slutningen på jagtsæsonen, da jagttiderne på de fleste typer vildt udløber.  Hvad skal vi dog nu få alle vores weekender til at gå med? Mon ikke vi finder en løsning på dét problem. Men indtil videre er lidt velfortjent afslapning vel også i orden

BLOG: Historien om det første kuld - Parringen

27-12-2020 09:33, af Elisabeth Schrøder

22. december 2020 fyldte Vixen 1 år. Jeg har altid syntes at det er hyggeligt, at markere hundenes fødselsdag med et lille foto på facebook, en hilsen fra opdrætteren og sådan noget, men det er selvfølgelig ekstra særligt, når det er ens første, “hjemmelavede” hund

BLOG: Jagt i juletræerne

28-10-2020 12:06, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger Sansa, har hun fået et nyt yndlingssted i hele verden

BLOG: At bygge et vizsla-paradis

15-07-2021 09:58, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger vores vizslaer, er der denne sommer en alvorlig mangel på aften-markfræs, vandapporteringstræning og strandture med tennisbolden. Den er faktisk helt gal. Nogen burde melde os for brud på de basale jagthunderettigheder.
Men mon ikke vi bliver tilgivet på et tidspunkt. Vi er nemlig i gang med at istandsætte en landejendom, som selvfølgelig først og fremmest skal blive et rart hjem for os og hundene, men hvor vi også planlægger dele af ombygningen specifikt med henblik på at hundeholdet skal fungere bedre i hverdagen, og give os nogle af de træningsmuligheder, som vi ellers normalt må køre langt efter.

BLOG: “Det har den aldrig gjort før”

14-02-2022 14:28, af Elisabeth Schrøder

Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.