Jeg mener som udgangspunkt, at hvalpe og hunde skal være en del af familien, og bo inde i hjemmet hos én, fremfor at leve hele deres liv i stalde eller hundegårde. Men vi har mærket, at når hundeholdet når en vis størrelse, kan det nemt komme til at “overtage” hele ens hjem, og det kan f.eks blive en vanskelig, logistisk opgave at have besøg af venner eller familie, som ikke nødvendigvis deler ens begejstring for store, livlige hunde. Samtidig har vi i Vixen haft fornøjelsen af en enormt kreativ unghund, som har udhulet sofahynder og flået dyre vetbedtæpper til atomer, når hundene har været alene hjemme.
Så da vi overtog vores nye landejendom i april, gjorde vi os en del tanker om at ramme en “gylden middelvej”. Og derudover selvfølgelig en masse praktiske overvejelser omkring valg af materialer mm.
Resultatet bliver nu, at vi indretter et “hunderum” i et stort rum på cirka 30 kvadratmeter, som ligger i forlængelse af det kommende køkken. Der bliver både en almindelig (måske endda lydisoleret) dør imellem, men også en form for babygitter, så man kan vælge om hundene skal være helt eller halvt adskilt fra os, eller slet ikke.
Hunderummet laves med fugefri epoxybelægning på gulvet, med grus blandet i for bedre skridsikkerhed, og afløb i gulvet for nem rengøring. Der bliver noget bryggers-indretning i form af underskabe med bordplade og vask, hvor man f.eks kan forberede foder, og derudover nogle højskabe med plads til foder, udstyr mm. Selvom vi ikke har pelshunde, som kræver hyppig badning, overvejer vi også at mure en “vaskeplads”, hvor en ekstra snavset hund (f.eks Vixen, der har rullet sig i en rævelort) kan blive skyllet i varmt vand.
I rummet laver vi også en eller to kennelbokse. Ikke fordi jeg er tilhænger af, at hunde skal leve hele deres liv i sådan én, men der kan være perioder hvor f.eks en opfindsom unghund eller en skadet hund, der skal holdes i ro, med fordel kan få begrænset pladsen lidt. Det kan også være rart, at kunne dele dem op, når de har fået serveret et kødben. Men det meste af tiden kommer boksene nok til at stå åbne.
Derudover vil rummet være møbleret med en gammel sofa og diverse hundesenge, så der forhåbentlig bliver rart og hjemligt, og ikke så “kennel-agtigt”.
Der er udgang til gårdspladsen, så tanken er at hundene kommer ind denne vej, når de f.eks kommer våde og beskidte hjem fra jagt, eller bare har snavsede poter efter fræs i haven. De kan så tørre og “drysse af” inden de bliver lukket ind i resten af huset.
Hunderummet skal være et rart sted at være, når de er alene hjemme, eller hvis vi har knap-så-hundetossede gæster på besøg. Og så bliver det også et sted, hvor halvstore hvalpekuld kan hærge uden at ødelægge ens gulv eller møbler, men uden at de er lukket helt væk i en anden bygning. Samtidig har vores gamle hunde mulighed for at være i fred andre steder i huset, imens hvalpecirkusset er i byen. Vores ældste beagle var desværre ret stresset imens vi havde Sansa’s første kuld, så han skal have mulighed for at kunne ligge en varm sofa, lidt væk fra irriterende hvalpe og konstant trafik af gæster.
Resten af huset bliver også indrettet med faste gulve. For alle hundeejere ved sikkert, at hvis hunden en dag skal kaste op, skal den nok finde det eneste rum i huset med gulvtæppe at gøre det på!
Udenfor er den store have blevet indhegnet med vildthegn, så harer ikke kan komme ind i haven, og hvalpe ikke kan komme ud. En mindre del af haven bliver desuden indhegnet med faste hegnsfag med endnu mindre afstand mellem gitteret, så helt små hvalpe kan stifte bekendtskab med udelivet her.
Derudover har vi inddraget et mindre stykker af de i alt 10 hektar jord, som også skal hegnes med vildthegn, og bruges til hundetræning og ekstra tøffe-rundt-og-snuse eventyr for vores to, gamle beagler.
Og så drømmer vi om at grave vores egen sø - udformet specifikt med henblik på at kunne træne op til de forskellige apporteringsprøver. Med mulighed for vandapportering over forskellige afstande, og fra kanter som både kan være flade og mere stejle, og med eller uden bevoksning. Det bliver fedt!
For de fleste mennesker, der flytter på landet, er en lille hønsegård nok højt på ønskesedlen, men jeg ønsker mig et dueslag til brevduer, som kan bruges til træning af ro i opflugt, og voliere til agerhøns.
Der er mange planer, og de bliver nok ikke alle sammen til virkelighed på én gang, men det er helt fantastisk selv at kunne designe vores nye vizsla-paradis. Det er selvfølgelig også enormt tidskrævende og hårdt arbejde, så derfor er der (lige for tiden) lidt langt imellem blogindlæggene, men jeg tænker at der bliver masser af skrive om i fremtiden.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Her er første del i en lille blogserie om de markprøver, der både er prøvelser og stor fornøjelse
Allerede dagen efter Vixens første markprøve var vi afsted igen - På den ene side med lidt mere ro i maven, da hun jo allerede havde en præmiering i bagagen, men også på samme tid lidt mere på udebane, da vi nu skulle dømmes af en dommer, som jeg ikke kendte i forvejen, og knapt så mange kendte ansigter blandt de andre deltagere
Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning
Hvis man spørger Sansa, har hun fået et nyt yndlingssted i hele verden
Vixen leverede både underholdning og højt niveau ved sin debut på markprøverne
22. december 2020 fyldte Vixen 1 år. Jeg har altid syntes at det er hyggeligt, at markere hundenes fødselsdag med et lille foto på facebook, en hilsen fra opdrætteren og sådan noget, men det er selvfølgelig ekstra særligt, når det er ens første, “hjemmelavede” hund
1. Februar er en trist dag for sådan nogle som os, for den markerer slutningen på jagtsæsonen, da jagttiderne på de fleste typer vildt udløber. Hvad skal vi dog nu få alle vores weekender til at gå med? Mon ikke vi finder en løsning på dét problem. Men indtil videre er lidt velfortjent afslapning vel også i orden
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.