BLOG: At bygge et vizsla-paradis

15-07-2021 09:58, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger vores vizslaer, er der denne sommer en alvorlig mangel på aften-markfræs, vandapporteringstræning og strandture med tennisbolden. Den er faktisk helt gal. Nogen burde melde os for brud på de basale jagthunderettigheder.
Men mon ikke vi bliver tilgivet på et tidspunkt. Vi er nemlig i gang med at istandsætte en landejendom, som selvfølgelig først og fremmest skal blive et rart hjem for os og hundene, men hvor vi også planlægger dele af ombygningen specifikt med henblik på at hundeholdet skal fungere bedre i hverdagen, og give os nogle af de træningsmuligheder, som vi ellers normalt må køre langt efter.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Jeg mener som udgangspunkt, at hvalpe og hunde skal være en del af familien, og bo inde i hjemmet hos én, fremfor at leve hele deres liv i stalde eller hundegårde. Men vi har mærket, at når hundeholdet når en vis størrelse, kan det nemt komme til at “overtage” hele ens hjem, og det kan f.eks blive en vanskelig, logistisk opgave at have besøg af venner eller familie, som ikke nødvendigvis deler ens begejstring for store, livlige hunde. Samtidig har vi i Vixen haft fornøjelsen af en enormt kreativ unghund, som har udhulet sofahynder og flået dyre vetbedtæpper til atomer, når hundene har været alene hjemme. 

Så da vi overtog vores nye landejendom i april, gjorde vi os en del tanker om at ramme en “gylden middelvej”. Og derudover selvfølgelig en masse praktiske overvejelser omkring valg af materialer mm. 

Resultatet bliver nu, at vi indretter et “hunderum” i et stort rum på cirka 30 kvadratmeter, som ligger i forlængelse af det kommende køkken. Der bliver både en almindelig (måske endda lydisoleret) dør imellem, men også en form for babygitter, så man kan vælge om hundene skal være helt eller halvt adskilt fra os, eller slet ikke. 

Hunderummet laves med fugefri epoxybelægning på gulvet, med grus blandet i for bedre skridsikkerhed, og afløb i gulvet for nem rengøring. Der bliver noget bryggers-indretning i form af underskabe med bordplade og vask, hvor man f.eks kan forberede foder, og derudover nogle højskabe med plads til foder, udstyr mm. Selvom vi ikke har pelshunde, som kræver hyppig badning, overvejer vi også at mure en “vaskeplads”, hvor en ekstra snavset hund (f.eks Vixen, der har rullet sig i en rævelort) kan blive skyllet i varmt vand. 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

I rummet laver vi også en eller to kennelbokse. Ikke fordi jeg er tilhænger af, at hunde skal leve hele deres liv i sådan én, men der kan være perioder hvor f.eks en opfindsom unghund eller en skadet hund, der skal holdes i ro, med fordel kan få begrænset pladsen lidt. Det kan også være rart, at kunne dele dem op, når de har fået serveret et kødben. Men det meste af tiden kommer boksene nok til at stå åbne. 

Derudover vil rummet være møbleret med en gammel sofa og diverse hundesenge, så der forhåbentlig bliver rart og hjemligt, og ikke så “kennel-agtigt”.

Der er udgang til gårdspladsen, så tanken er at hundene kommer ind denne vej, når de f.eks kommer våde og beskidte hjem fra jagt, eller bare har snavsede poter efter fræs i haven. De kan så tørre og “drysse af” inden de bliver lukket ind i resten af huset. 

Hunderummet skal være et rart sted at være, når de er alene hjemme, eller hvis vi har knap-så-hundetossede gæster på besøg. Og så bliver det også et sted, hvor halvstore hvalpekuld kan hærge uden at ødelægge ens gulv eller møbler, men uden at de er lukket helt væk i en anden bygning. Samtidig har vores gamle hunde mulighed for at være i fred andre steder i huset, imens hvalpecirkusset er i byen. Vores ældste beagle var desværre ret stresset imens vi havde Sansa’s første kuld, så han skal have mulighed for at kunne ligge en varm sofa, lidt væk fra irriterende hvalpe og konstant trafik af gæster.

Resten af huset bliver også indrettet med faste gulve. For alle hundeejere ved sikkert, at hvis hunden en dag skal kaste op, skal den nok finde det eneste rum i huset med gulvtæppe at gøre det på!

Udenfor er den store have blevet indhegnet med vildthegn, så harer ikke kan komme ind i haven, og hvalpe ikke kan komme ud. En mindre del af haven bliver desuden indhegnet med faste hegnsfag med endnu mindre afstand mellem gitteret, så helt små hvalpe kan stifte bekendtskab med udelivet her.

Derudover har vi inddraget et mindre stykker af de i alt 10 hektar jord, som også skal hegnes med vildthegn, og bruges til hundetræning og ekstra tøffe-rundt-og-snuse eventyr for vores to, gamle beagler. 

Og så drømmer vi om at grave vores egen sø - udformet specifikt med henblik på at kunne træne op til de forskellige apporteringsprøver. Med mulighed for vandapportering over forskellige afstande, og fra kanter som både kan være flade og mere stejle, og med eller uden bevoksning. Det bliver fedt! 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

For de fleste mennesker, der flytter på landet, er en lille hønsegård nok højt på ønskesedlen, men jeg ønsker mig et dueslag til brevduer, som kan bruges til træning af ro i opflugt, og voliere til agerhøns. 

Der er mange planer, og de bliver nok ikke alle sammen til virkelighed på én gang, men det er helt fantastisk selv at kunne designe vores nye vizsla-paradis. Det er selvfølgelig også enormt tidskrævende og hårdt arbejde, så derfor er der (lige for tiden) lidt langt imellem blogindlæggene, men jeg tænker at der bliver masser af skrive om i fremtiden.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Scratchboard - En åbenbaring

23-02-2021 15:23, af Elisabeth Schrøder

En åbenbaring er måske et stort ord, men ikke desto mindre har det her lille påfund fuldstændigt revolutioneret mit hundehold, så derfor tager jeg - igen - lige en afstikker fra det jagtrelaterede indhold

BLOG: Markprøvedebut over alle forventninger

06-04-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vixen leverede både underholdning og højt niveau ved sin debut på markprøverne 

BLOG: Jagtsæsonen er slut

21-02-2021 09:03, af Elisabeth Schrøder

1. Februar er en trist dag for sådan nogle som os, for den markerer slutningen på jagtsæsonen, da jagttiderne på de fleste typer vildt udløber.  Hvad skal vi dog nu få alle vores weekender til at gå med? Mon ikke vi finder en løsning på dét problem. Men indtil videre er lidt velfortjent afslapning vel også i orden

BLOG: Vixens første jagt

23-12-2020 09:57, af Elisabeth Schrøder

Sidste weekend, lige et par dage før hendes 1 års fødselsdag, var Vixen lidt med på jagt for første gang

BLOG: Panik før prøverne

12-03-2021 12:48, af Elisabeth Schrøder

Her er første del i en lille blogserie om de markprøver, der både er prøvelser og stor fornøjelse

BLOG: Jagt i juletræerne

28-10-2020 12:06, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger Sansa, har hun fået et nyt yndlingssted i hele verden

BLOG: Historien om det første kuld - Parringen

27-12-2020 09:33, af Elisabeth Schrøder

22. december 2020 fyldte Vixen 1 år. Jeg har altid syntes at det er hyggeligt, at markere hundenes fødselsdag med et lille foto på facebook, en hilsen fra opdrætteren og sådan noget, men det er selvfølgelig ekstra særligt, når det er ens første, “hjemmelavede” hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader